Linkuri accesibilitate

România primește promisiuni de sprijin pentru aderarea la Schengen de la Franța și Olanda


Miniștrii de Externe din România, Franța și Olanda au semnat o declarație comună privind securitatea.
Miniștrii de Externe din România, Franța și Olanda au semnat o declarație comună privind securitatea.

România, Franța și Olanda au semnat, vineri, la București, o declaraţie comună privind cooperarea în domeniul securităţii. Declarația a fost semnată de miniştrii de Externe ai celor trei ţări - Bogdan Aurescu, Catherine Colonna şi Wopke Hoekstra.

Ministerul român de Externe precizează că discuțiile purtate vineri de cei trei demnitari au pus cu accent pe aderarea României la spațiul Schengen. Miniștrii francez și olandez au spus că vor sprijini activ României în atingerea acestui obiectiv, potrivit comunicării de la MAE.

Declaraţia comună privind cooperarea în domeniul securităţii semnată de cele trei țări prevede cooperarea celor trei țări în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

„România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung”, se precizează în declarație.

România, Franţa şi Olanda se angajează să combată migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE în acest sens, și indică susținerea aderării României la spaţiul Schengen.

„Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite. România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure”, se mai arată în declaraţie.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că le-a spus omologilor săi că România se așteaptă să adere la Schengen pentru că a făcut „un efort puternic în ultimii ani”.

„România are o abordare constructivă privind susținerea adoptării și implementării, la nivel european, de măsuri care să combată concret fenomenul migrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, care trebuie să fie întărite. Aceasta este poziția României, chiar dacă noi respingem conexiunea artificială dintre aderarea la Schengen și evoluțiile la nivel european în materie de migrație ilegală”, a spus Bogdan Aurescu.

Miniștrii francez și olandez au avut întâlniri separate și cu președintele Klaus Iohannis.

Într-un comunicat de la Administrația Prezidențială se precizează că ministrul Wopke Hoekstra „a reafirmat sprijinul activ al Regatului Țărilor de Jos pentru aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen”.

De asemenea, ministrul francez Catherine Colonna a reafirmat sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen, potrivit unui alt comunicat al Administrației Prezidențiale.

Bogdan Aurescu - E important să menţinem tema Schengen pe agenda europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG