Linkuri accesibilitate

Grupul de suport tehnic condus de Arafat propune instituirea stării de alertă și închiderea școlilor până după Paște


 Raed Arafat
Raed Arafat

Închiderea şcolilor până pe 21 aprilie este una dintre propunerile ”Grupului de suport tehnico-știintific” privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României făcută azi către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a cărui ședință este în curs. O altă măsură propusă de grupul condus de Raed Arafat este declararea stării de ”alertă”. Documentul este un draft, au precizat surse citate de Hotnews.ro.

Ministrul Educației a decis suspendarea tuturor olimpiadelor și a competițiilor sportive, iar o serie de universități au luat deja decizia suspendării cursurilor. Este vorba, în primul rând, de universitățile ai căror studenți fac practică în spitale. Ministrul Anisie a precizat luni, într-o video conferință cu inspectorii școlari, că măsura îi va cuprinde și pe elevii școlilor sanitate.

Deciziile sunt luate în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus confirmate.

Ludovic Orban a declarat că este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, dar este o măsură care trebuie pregătită.

Potrivit hotărârii nr. 8 din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, publicată senatorul Liviu Pop pe pagina sa de Facebook, care a putea fi adoptată de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, se propune închiderea tuturor unităților de învățământ, de la grădinițe la licee, până după sărbătorile Paștelui

Se propune, spre aprobarea CNSSU, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.”

O altă propunere importantă a Grupului condus de dr Raed Arafat este instituirea stării de alertă.

”Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare”.

Ce mai propune Grupul de suport tehnico-știintific:

  • Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:
  • dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,
  • instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.
  • Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:
  • asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;
  • dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)
  • evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).
  • Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
  • Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).
  • Se propune, spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.​

Ce este starea de alertă

Potrivit Ordonanței 21/2004, starea de alertă se declară în cazul iminenței amenințării sau producerii situației de urgență și se referă ”la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”

Articolul 2 precizează că pe timpul stării de alertăse pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituția României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăți fundamentale referitoare, după caz, la libera circulație, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forțate, dreptul de proprietate privată ori la protecția socială a muncii, aflate în strânsă relație de cauzalitate cu situația produsă și cu modalitățile specifice de gestionare a acesteia”.

Starea de alertă este se declară cu acordul primului-ministru și poate fi la nivel național sau la nivelul mai multor județe, se spune în articolul 20 din OUG 21/2004.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG