Linkuri accesibilitate

MVM anunță preluarea E.ON la vară. Consiliul Concurenței: Comisia Europeană ne-a transferat analiza preluării. Cazul, probabil, în CSAT


 Logoul E.ON
Logoul E.ON

Compania energetică de stat maghiară MVM Group estimează că va încheia tranzacția de cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni la E.ON Energie România în iunie sau iulie, a declarat joi directorul executiv al MVM într-un interviu acordat pentru publicația de afaceri Portfolio.hu.

E.ON a anunțat acordul în decembrie, care este supus aprobării autorităților române.

„MVM a semnat într-adevăr un contract de cumpărare în decembrie 2024 pentru a cumpăra pachete majoritare de acțiuni la două companii românești. Aș dori să subliniez că aceste companii sunt implicate în principal în activități de retail în România și furnizează diverse soluții de eficiență energetică participanților de pe piața de retail. Piața de retail din România operează cu 66 de jucători, așa că nu cred că, dacă MVM ar dobândi un pachet majoritar de acțiuni la aceste companii, ar prezenta vreun risc pentru întreaga piață”, a declarat Károly Mátrai, CEO-ul MVM pentru portfolio.hu.

MVM primește o mare parte din gazul său din Rusia, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, iar Ministerul Energiei din România a declarat în ianuarie că vânzarea ar putea fi blocată din motive de securitate.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, s-a declarat pe 26 ianuarie îngrijorat de legăturile MVM cu Rusia și de posibilitatea ca furnizorul român de energie să fie vândut ulterior unei entități din afara Uniunii Europene.

După întâlnirea avută pe 30 ianuarie la sediul ministerului Energiei cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, care deține și portofoliul comerțului ungar pe lângă cel al diplomației, Burduja și-a reiterat poziția și i-ar fi spus ministrului ungar, potrivit unui comunicat remis presei din România după întâlnire, că „energia României va rămâne în slujba românilor”.

Managerul MVM îl contrazice pe ministrul Burduja

În schimb, CEO-ul MVM, Károly Mátrai, a declarat pentru portfolio.hu că MVM nu intenționează să vândă companiile pe care vrea să le achiziționeze în România și că, mai mult, MVM își va aproviziona clienții români folosind surse locale de gaze.

„Transportul gazului rusesc în România ne-ar impune costuri enorme de tranzit”, a spus el.

„Deoarece furnizarea internă este întotdeauna cea mai rentabilă opțiune, dacă primim aprobarea tranzacției, intenționăm să aprovizionăm filiala noastră din România în principal din surse locale de gaze”, a spus Matrai, citat de Reuters.

Matrai a adăugat că MVM anticipează că aprobările necesare ar putea fi obținute până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru și „că programul de finalizare planificat pentru iunie-iulie va fi realizabil”.

E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România care deservește aproximativ 3,4 milioane de clienți.

Matrai a mai spus că diversificarea este importantă, dar transporturile de gaze naturale lichefiate nu sunt competitive ca preț cu gazul rusesc importat prin conductă în Ungaria.

El a spus că compania a comercializat aproximativ 12-13 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an, transporturile rusești reprezentând aproximativ 40% din volum.

Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Comisia Europeană nu mai trebuie să supervizeze preluarea E.ON Energie de către MVM

Comisia Europeană nu mai trebuie să-și dea acordul pentru preluarea E.ON Energie de către MVM, considerând că este suficientă analiza autorităților din România, a spus Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, joi, într-o conferință de presă.

El preconizează că acest caz va intra în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru o analiză aprofundată.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

„Probabil că la această investigație se va ajunge la CSAT. Eu cred că se va ajunge. Aș fi surprins dacă ea trece, că e văzută ca neproblematică (...). Mi-e greu să cred că această operațiune va fi considerată [neproblematică] din punct de vedere al siguranței naționale, văzând și unele exprimări publice ale unor membri ai Comisiei (Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe - CEISD - n.r.), mi-e greu să cred că va fi considerată neproblematică și nu necesită o cercetare aprofundată. Deci, cred că va fi sesizat CSAT-ul, da”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Din momentul în care au toate actele și informațiile necesare, instituțiile au la dispoziție 21 de zile pentru a decide dacă dau un verdict sau trimit cazul mai departe în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Din CEISD fac parte reprezentanți ai primului-ministru, Consiliului Concurenței, SGG și ai unui număr de nouă ministere.

Pe de altă parte, Chirițoiu spune că oficialii Comisiei Europene, care ar fi trebuit să aprobe tranzacția, au considerat că este suficientă analiza autorităților interne din România.

Ministerul Energiei a sesizat pe 15 ianuarie Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care MVM Zrt. (Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság) (MVM Group), companie de stat ungară, intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România.

„În urma unei analize riguroase, Ministerul Energiei a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacții asupra securității naționale a României”, anunța ministerul condus de Burduja la data sesizării.

Comunicatul ministerului invoca, printre motivele sesizării CEISD, legăturile MVM Zrt. cu Federația Rusă și legăturile sale extinse cu Gazprom și Rosatom, companii rusești aflate sub sancțiuni internaționale din cauza invaziei rusești în Ucraina.

De asemenea, Ministerul Energiei spune că există riscul cesiunii ulterioare a acțiunilor E.ON Energie România către entități non-UE, riscuri asupra datelor companiei și a datelor cu caracter personal ale celor peste 3 milioane de utilizatori, probleme de transparență a cumpărătorului, conflictul cu strategiile energetice naționale și precedente internaționale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG