Linkuri accesibilitate

Guvernul înființează un grup de lucru dedicat prevenirii și răspunsului în caz de cutremur


Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunțat formarea unui grup de lucru dedicat prevenirii și reacției în caz de cutremur.
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunțat formarea unui grup de lucru dedicat prevenirii și reacției în caz de cutremur.

Măsura anunțată înainte de prim-ministrul Nicolae Ciucă, vine în urma cutremurelor înregistrate în această săptămână în județul Gorj. Cel mai recent a avut loc pe 15 februarie, în jurul orei 15.00. Potrivit premierului, grupul se va afla în directa sa subordine și implică ministere, consilii județene, asociații ale orașelor sau comunelor, universități.

Premierul a declarat înaintea ședinței de guvern din 15 februarie că prioritatea acestui grup va fi verificarea infrastructurii școlare, în condițiile în care 118 școli au fost deja evaluate cu risc seismic.

„Avem 60 de şcoli care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială. Avem, de asemenea, 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceşte şcoli cu risc seismic să intre în reabilitare imediat”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

În același context, premierul a precizat că este nevoie ca standardele din domeniul construcțiilor să fie revizuite și reverificate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, spune că 2.500 de școli au fost deja expertizate seismic și că, de acum, evaluarea școlilor se va face mai repede decât înainte.

La ședința de Guvern a participat și șeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, care a spus că efectele cutremurului de ieri s-au simțit în 22 de localități din cinci județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea. Șeful DSU spune că experții au evaluat clădirile la care au apărut fisuri în urma acestui seism.

„Până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să ni se spună că nu se poată locui mai departe”, a transmis șeful DSU, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că de luni, 20 februarie, va fi relansată o campanie de informare la nivel național privind modul de reacție în caz de cutremur.

„E o campanie care urmează să revină pe 30 de posturi TV, începând de ziua de luni și va merge o perioadă mai lungă cu toate clipurile pe care le conține pentru informarea populației asupra modului de reacție”, a mai spus Raed Arafat.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG