Linkuri accesibilitate

3 minute | Ieșirea de la guvernare, problema Facebook, gaz scump sau foarte scump


Președintele PNL, Florin Cîțu, are în față două variante: fie obține sprijinul USR sau PSD pentru guvernul partidului său, cu mari costuri de imagine, fie se îndreaptă spre anticipate, permitând prelungirea crizei politice în pandemie, înfrângerea PNL și ieșirea de la guvernare.
Președintele PNL, Florin Cîțu, are în față două variante: fie obține sprijinul USR sau PSD pentru guvernul partidului său, cu mari costuri de imagine, fie se îndreaptă spre anticipate, permitând prelungirea crizei politice în pandemie, înfrângerea PNL și ieșirea de la guvernare.

Nici în al 12-lea ceas, autoritățile nu reușesc să ia măsuri coerente anti-Covid. Între anunțurile inițiale și publicarea în Monitorul Oficial apar diferențe notabile. Soluția? Vaccinarea. De la începutul pandemiei, au murit 44.980 de persoane, dintre care ieri 283. Imensa majoritate nevaccinate.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Iată principalele știri:

  • Premierul desemnat, gen. Nicolae Ciucă nu reușește să convingă USR să se întoarcă la guvernare. PSD e un cartof fierbinte.
  • Facebook și proprietarul ei, Mark Zuckerberg pare să se confrunte cu cea mai gravă criză de la înființare.
  • Anul acesta, gazul poate fi de numai două feluri: scump și foarte scump. Cum încearcă alții să cumpere varianta 1.

Ori parteneri de guvernare, ori anticipate

Presa de azi dedică spații ample dificultăților pe care le întâmpină gen. Ciucă în a obține majoritatea necesară cabinetului său.

Colegul meu, Cristian Andrei, explică detaliat că eșecul negocierilor gen. Ciucă are la bază o decizie a președintelui Iohannis și a actualului președinte al PNL, Florin Cîțu, ca premierul desemnat să negocieze în limita unui guvern minoritar sprijinit în Parlament.

Or, liderul USR, Dacian Cioloș spune limpede că pentru a sprijini guvernul, USR are nevoie de reînnoirea protocolului de guvernare, adică refacerea Coaliției.

Prin urmare, condițiile USR sunt legate de programul de guvernare, ceea ce e absolut normal, dar evident problema este în amonte.

De partea cealaltă, poziția exprimată de PSD pare similară. Partidul nu vrea să susțină cabinetul dlui Cîțu fără a avea miniștri în echipă sau măcar un cuvânt de spus asupra componenței acestuia.

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, este un personaj influent. El este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și a fost propunerea de premier a PSD după alegerile generale din decembrie 2020.
Deputatul PSD, Alexandru Rafila, este un personaj influent. El este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și a fost propunerea de premier a PSD după alegerile generale din decembrie 2020.

Liderul deputaților PSD, medicul Alexandru Rafila, confirmă că guvernarea împreună cu miniștri PSD ar putea fi o soluție în fața crizei Covid. Dar punțile sunt rupte, de vreme ce liberalii au respins deja ipoteza.

Iar rămășițele oricărei construcții politice vor dispărea luate de ape definitiv după ce ieri premierul demis Florin Cîțu a avansat din nou ideea de a prelua el șefia Guvernului.

Într-un rezumat lucid, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că aritmetic se poate forma un guvern stabil PNL, USR și UDMR și punctează principial ipoteza anticipatelor: „Cred că România are nevoie de un guvern nu minoritar, de un guvern stabil pentru toate crizele pe care le are de confruntat. Dacă nu se poate creiona un guvern stabil, cred că cel mai bine e să ne întoarcem la poporul român”.

Problema Facebook și alte „detalii”

Cu siguranță că, în ipoteza alegerilor anticipate, vor conta pe lângă sutele de oameni uciși de Covid și de eșecul campaniei de vaccinare, cel puțin două alte aspecte: maniera în care se va desfășura campania electorală și prețul iernii, mai precis al gazului.

Europa Liberă avertiza acum două săptămâni prin intermediul unei anchete, că numărul de followers al primilor trei lideri ai AUR, în frunte cu George Simion, a crescut în ultimul an cu 500%.

Dacă ținem seama că AUR a intrat în Parlament brusc, cu un neverosimil 10% dintr-o dată, în decembrie 2020, ar fi bine ca cei care insistă cu un premier indezirabil să provoace anticipate, să se gândească la ce test teribil supun țara. Reamintim că România tocmai a căzut la examenul rațiunii, cu prețul a mii de vieți.

Cum a câștigat AUR? În mare măsură, în bule închise, dar din ce în ce mai mari, pe Facebook.

Ce aflăm recent despre Facebook? New York Times are o serie de îngrijorări legate de butonul FB de share într-un articol de primă pagină.

Facebook se confruntă cu o criză de credibilitate fără precedent.
Facebook se confruntă cu o criză de credibilitate fără precedent.

Washington Post publică cel puțin două materiale (eu am apucat să citesc un articol și o analiză) care vorbesc despre răul indiscutabil provocat de felul în care setarea algoritmilor de răspândire a postărilor pe FB încurajează disensiunile, violența, xenofobia, pentru că ele înseamnă implicarea (facilă) a oamenilor.

Sub titlul „Acuzațiile din interior contra șefului Facebook: Mark Zuckerberg a ales expansiunea în dauna siguranței”, WP explică cum în timpul alegerilor de anul trecut din Vietnamul de Nord, rețeaua Facebook din țară a devenit practic fief-ul partidului comunist, minimalizând tehnic impactul postărilor opoziției și a grupurilor civice.

Aceasta despre cum ar putea ajunge democrația românească fix în burta lupului dacă unii continuă să întrebe în stânga și în dreapta: „Bunicuțo, ce șanse are un guvern PNL?”

Cât despre prețul gazului, colegii de la Europa Liberă Moldova anunță că autoritățile de la Chișinău vor cumpăra gaz din Polonia după ce nu a reușit să încheie noi contracte cu companiile rusești.

România are contractele necesare, dar problema scumpirii, extrem de serioasă e complet ecranată de discuțiile politice.

Pe de altă parte, The Times se oprește asupra prețului combustibilului la pompă sub un titlu sugestiv: „Șoferi, poziția brace pentru prețurile de iarnă”, parafrazând avertismentul de impact în cazul aterizărilor forțate ale avioanelor de pasageri.

Responsabilii OMS avertizează, la București domnește Încurcă-Lume

În timp ce președintele Iohannis face și desface guverne Cîțu încălcând evident Constituția, într-o exclusivitate pentru Libertatea, directorul Urgenţe la Biroul Regional OMS Europa, dr. Dorit Nitzan, spune limpede: „Sunteți la o probă în viața unei națiuni. Ar trebui să vă țineți de mână și să urcați împreună muntele”.

Întrebarea e cine cu cine să se țină de mână.

Nici măcar decidenții din așa-numitul Grup Tehnico-Medical ce guvernează restricțiile anti-Covid nu reușesc să publice în Monitorul Oficial, adică să facă să intre în vigoare, măsurile pe care au apucat să le anunțe publicului. Harcea-parcea e termenul folosit de Adevărul.

Noi suntem liberi să fim sinceri așa că vă spunem pe românește că noua zicală populară „dacă nu vrei certificat verde, riști să primești unul negru” e adevărată.

Credeți-ne pe cuvânt și convingeți refractarii - rude, prieteni, cunoștințe, vânzătorul din colț și colega de serviciu - să se vaccineze.

Alte subiecte:

  • Premierul australian anunță un plan de emisii poluante zero până în 2050, scrie The Guardian. Mediul e subiect e frecventă azi, în ajunul reuniunii de la Glasgow.
  • Vă recomand și „Suntem atât de divizați” despre cum Partidul Comunist Chinez controlează diaspora chineză globală.
  • Deloc în ultimul rând, materialul colegelor mele, Carmen Valică și Dora Vulcan, din campania Secolul Regelui Mihai este un articol de colecție.

Dacă aveți sugestii, întrebări noi și vechi, informații pe care le-ați vrea verificate, o mâna de ajutor în materie de informație, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Ne revedem mâine, toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG