Linkuri accesibilitate

Guvernare sub asediu intern. Taberele din PNL se luptă pentru susținerea lui Iohannis și Cîțu


Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, ministrul Muncii, Raluca Turcan și Ludovic Orban, președintele PNL
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, ministrul Muncii, Raluca Turcan și Ludovic Orban, președintele PNL

Primii doi liberali care cer public și deschis plecarea lui Orban sunt Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

„Puciștii" din PNL i-au cerut public lui Ludovic Orban să se retragă din fruntea partidului înainte de Congres. Primii doi care au rostit aceste cuvinte sunt Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. În spatele lor se află însă mai multe organizații din Ardeal.

Relația premierului Cîțu cu președintele PNL scârțâie și ea după ce de la Palatul Victoria au dispărut mai mulți apropiați ai lui Ludovic Orban. Înaintea Congresului PNL toate privirile sunt ațintite spre Palatul Cotroceni, de unde fiecare tabără așteaptă un semn și sprijin.

Ruptura totală între tabăra lui Ludovic Orban și cea din jurul lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău s-a produs la finele anului trecut, în timpul negocierilor pentru formarea guvernului Cîțu. Pierderea alegerilor parlamentare și viitorul Congres al PNL i-au determinat pe nemulțumiții din partid să îl atace direct pe Ludovic Orban.

În luna decembrie, în spatele ușilor închise, Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor, Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, dar și alți șefi de organizații din Transilvania i-au reproșat lui Ludovic Orban că a sacrificat prea multe ministere importante, precum Dezvoltare și Transporturi, pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Un telefon „de sus” primit de puciști, după cum susțin aceștia, i-a determinat să renunțe la intențiile lor de blocare a negocierilor pentru formarea guvernului Cîțu. Revolta nu s-a oprit, ci a fost temporizată după începerea noului an.

Bulgărele de revoltă a repornit prin vocea lui Rareș Bogdan. De acum înainte, orice nemulțumire din partid sau la adresa guvernării se dorește a se sparge în capul lui Ludovic Orban. Congresul este peste șase-opt luni, Orban trebuie să fie perceput ca principalul responsabil pentru nemulțumiri”, a declarat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, fac parte în acest moment din echipa de conducere a PNL alături de Ludovic Orban. Cu toate acestea, la vârful partidului nu mai există cale de negociere între cele două părți.

„O spun cu subiect și predicat că intrăm într-o logică de Congres. Nu am fost de acord cu felul în care s-a negociat, nu am fost de acord că s-au sacrificat pentru funcția de președinte al Camerei cele patru ministere economice. Nu s-a negociat pentru partid, ci pentru Ludovic Orban. După 6 decembrie, după ce am pierdut alegerile și au urmat și negocierile în defavoarea partidului, consider că trebuie să dăm o nouă perspectivă acestui partid, că partidul are nevoie de o înnoire”, a declarat secretarul general al PNL pentru Europa Liberă.

Robert Sighiartău susține că Ludovic Orban este principalul responsabil pentru greșelile făcute în timpul guvernării PNL, iar acest lucru a fost sancționat de cetățeni la votul din 6 decembrie.

Cu toate acestea, atacul venit la adresa președintelui PNL nu vizează și Cabinetul Cîțu. În toate mesajele publice transmise, gruparea din jurul organizațiilor din Transilvania a vorbit despre „consolidarea guvernării în jurul lui Florin Cîțu”.

Premierul este așadar protejat și fiecare tabără încearcă să îl atragă de partea sa. În pixul premierului stau banii, iar acest lucru este foarte important în acest an în care nu s-au terminat nici măcar toate numirile politice.

Este o persoană experimentată, a trecut țara prin criză pandemică și economică, are de gestionat efectele crizei pandemice, este un om care a dobândit foarte multă experiență, iar obiectivul numărul unu al PNL este consolidarea guvernării pentru a face performanță”, a fost descrierea laudativă făcută premierului de Robert Sighiartău.

Miza grupării care s-a revoltat este cu bătaie pe lungă, nu doar obținerea puterii la Congres. Acesta este doar un pas pentru restul agendei. Puterea obținută la Congres urmează să se transpună în 2024.

Îmi doresc ca domnul Cîțu să aibă o guvernare cât mai lungă. În ceea ce privește perspectiva PNL, noi trebuie să ne gândim foarte bine la ceea ce se va întâmpla în viitor. Vom avea alegeri în 2024, parlamentare și prezidențiale. Ne dorim ca în PNL să existe o echipă, să existe criterii clare de accedere într-o funcție”, a explicat secretarul general al PNL.

Astfel Congresul PNL din acest an este prezentat ca unul vital pentru viitorul PNL, echipa câștigătoare fiind în cărți pentru candidatura la prezidențiale în 2024.

Ilie Bolojan, ofertat să fie președintele PNL

Surse din PNL susțin că Ilie Bolojan și Emil Boc au fost consultați înainte de lansarea atacului la adresa lui Ludovic Orban.

Tabăra nemulțumiților din PNL i-a propus lui Ilie Bolojan, în discuții informale, să candideze pentru funcția de președinte al partidului. Președintele Consiliului Județean Bihor nu a oferit un răspuns și a evitat să ofere o reacție după acțiunea tandemului Bogdan-Sighiartău. O poziție similară a adoptat și Emil Boc, cel care a început anul ca o voce critică la adresa guvernului Cîțu.

Orban mizează pe fidelii din fruntea organizațiilor, probleme de comunicare cu Cîțu

Ludovic Orban se află în defensivă în fața asaltului pornit de gruparea din Transilvania. Mai mult, relația sa cu premierul Cîțu a început să scârțâie, după ce mai multe persoane apropiate de președintele PNL au fost înlăturate din Guvern.

Orban a fost foarte nervos când a văzut ce mișcări face Cîțu la Guvern fără să îl anunțe. Putea să îi dea un telefon să îi spună ce are de gând, dar nu a făcut-o. Au fost momente când Cîțu nici nu i-a răspuns la telefon lui Orban”, au dezvăluit surse din apropierea președintelui PNL.

În acest moment, majoritatea organizațiilor îl susțin pe Ludovic Orban. Problema majoră o reprezintă faptul că multe dintre aceste organizații au obținut un scor slab în alegeri. Organizațiile puternice, cu rezultate bune la locale și parlamentare, se află în tabăra puciștilor. Numărul lor este mai mic acum decât numărul organizațiilor care îl susțin pe Ludovic Orban.

În cadrul Congresului este important cine se află în fruntea organizațiilor, pentru că președintele filialei joacă un rol decisiv în alcătuirea listei de delegați. Dacă Ludovic Orban își menține influența asupra acestor organizații, poate controla mai ușor partidul și rezultatul de la Congres.

Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, dar și Bolojan și Boc au insistat să se facă o analiză după alegeri. În toate mesajele lor vorbesc despre o analiză pentru a tăia capul mai multor lideri de organizații care îi sunt fideli lui Orban, a precizat un lider de organizație PNL.

Florin Cîțu, spectatorul care așteaptă un semn de la Cotroceni

Premierul Florin Cîțu nu s-a situat în vreo tabără până în prezent și încearcă să își construiască mesajul în jurul realizărilor guvernării. Surse din PNL spun că expectativa lui Florin Cîțu ar putea dispărea dacă de la Palatul Cotroceni i s-ar indica că trebuie să intre în competiția internă din partid.

Klaus Iohannis nu s-a ferit să aibă discuții informale cu PNL în mai multe ocazii. În campania de la parlamentare președintele și-a manifestat puternic susținerea pentru liberali. De asemenea, la începutul acestui an, redeschiderea școlilor a fost anunțată tot de la Palatul Cotroceni și nu de la Palatul Victoria. Klaus Iohannis se întâlnește des cu miniștrii și vrea să controleze guvernul, spun surse din PNL.

Potrivit acestora, eșecul guvernării ar putea fi asimilat cu un eșec personal al lui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban a cerut la ultima ședință de la Vila Lac ca alegerile interne să se desfășoare fizic și nu online.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG