Linkuri accesibilitate

Rareș Bogdan cere înlăturarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL: „Conduce partidul discreționar”


Romania- Rareș Bogdan și Ludovic Orban, pe vremea când nu deveniseră adversari

PNL a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, duminică la Aleph News. Într-un atac fără precedent la conducerea partidului, Rareș Bogdan îl acuză pe Ludovic Orban că are un stil dictatorial de a conduce PNL și cere înlăturarea acestuia la congres, anunțându-și explicit susținerea pentru această poziție a lui Florin Câțu.

Partidul nu a fost condus clasic, tradițional, așa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a declarat Rareș Bogdan.

Orban nu a vrut schimbarea miniștrilor

Rareș Bogdan spune că Ludovic Orban s-a opus propunerii sale de remaniere a unor miniștri precum Ion Ștefan sau Monica Anisie pe motiv că ar da un semnal de neîncredere.

Eu, de exemplu, în iunie am solicitat împreună cu Robert Sighiartău primenirea Guvernului. Nu am făcut-o în spațiul public (…) Am spus înaintea verii să schimbăm 4-5 miniștri. După aia am spus în septembrie. S-a refuzat, a spus nu, că asta înseamnă că nu avem încredere. S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. Nelu Tătaru a fost unul dintre cei mai buni miniștri ai Sănătății”, a spus Rareș Bogdan.

Liderul PNL susține că a atras atenția în partid despre reformele pe care ar trebui să le facă, astfel încât PNL-ul să nu pățească la fel ca CDR-ul din 1996.

Le-am atras atenția că scenariul 1996-2000 (n.r. guvernarea CDR, care a dus la dispariția PNTCD), este unul care îmi vine de fiecare dată în minte (…) Dacă nu vreți să trăim anul 2024 cu un PSD de 38-40% și cu un AUR de 20-25% și dacă nu vreți să votați candidatul PSD la prezidențiale, ca să nu iasă AUR sau să votați candidatul AUR să nu iasă candidatul PSD, alegeți voi cum, pentru că nu va intra dreapta nici măcar în turul doi cu un candidat, trebuie să ne redefinim, să reformăm partidul, a explicat europarlamentarul PNL.

„Lui Ludovic Orban i s-a umflat capul”

Rareș Bogdan critică modul în care Ludovic Orban conduce partidul și ia deciziile, denunțând comportamentul discreționar al acestuia.

Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și cu excepția lui Emil Boc, restul s-au stricat la cap”, a mai declarat Bogdan pentru Aleph News, care a precizat totuși că fostul premier nu e un om rău.

Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Să ne înțelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a afirmat prim-vicepreședintele liberal.

Orban să fie înlăturat și înlocuit cu Cîțu

Rareș Bogdan susține că Ludovic Orban trebuie înlăturat de la conducerea PNL, care are nevoie de o ”reformă totală”.

Cred că Ludovic Orban va fi un foarte bun președinte al Camerei Deputaților, dar nu cred că trebuie să fie și președinte al PNL. Cred că a eșuat în această calitate”, a mai declarat Rareș Bogdan, precizând că liberalii se pregătesc pentru alegeri interne, congresul PNL fiind programat în luna iunie.

Rareș Bogdan adaugă că, după alegeri, Ludovic Orban ar fi trebuit să renunțe la funcția de președinte al PNL și nu la cea de premier și regretă că nu i-a cerut demisia a doua zi după pierderea parlamentare, o problemă care nu trebuie însă să rămână nerezolvată.

Regret că a doua zi dimineața, după alegerile parlamentare, nu am ieșit cu Robert Sighiartău, cu Florin și ceilalți să cerem demisia președintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziția de prim-ministru, trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid. E primul președinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile și care a rămas în funcție, ceea ce este anormal. Și puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm și pe el. Nu am făcut asta, tot așa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliției(…)”, a spus europarlamentarul PNL.

Situația PNL poate duce la o cădere sub 15-10%

În opinia lui Rareș Bogdan, șansa salvării PNL sunt reformiștii din partid, care în prezent caută un candidat la șefia partidului împotriva lui Ludovic Orban.

Dacă nu conștientizăm că situația PNL e una care poate duce la distrugerea, la căderea acestui partid la sub 15-10%, și dacă nu înțelegem că trebuie să reconfigurăm pe baza oamenilor reformiști pe care îi avem, cu o imagine bună, susținându-l pe Florin Cîțu (…) Florin Cîțu e liberal, reformist, Florin Cîțu trebuie sprijinit de tot PNL pentru că e unica noastră șansă să dovedim că vrem să facem ceva cu țara asta, altfel populația ne va sancționa. (…)”, a avertizat liderul PNL.

Rareș Bogdan, Robert Sighiartău și serie de lideri din Ardeal, pritre care Emil Boc și Ilie Bolojan au contestat modul în care Ludovic Orban a condus negocierile cu USRPLUS, faptul că a cedat o serie de ministere considerate importate pentru liberali doar pentru a obține funcția de prședinte al Camerei Deputaților.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG