Cele 45 miliarde de lei reprezintă aproape 20% din planul de împrumut al statului în acest an. Anul trecut, statul a atras de la populație 13% din nevoia de finanțare a statului asigurată prin împrumuturi.
În 2025, pentru a acoperi deficitul bugetar planificat de 7% și pentru a plăti dobânzile la împrumuturile ajunse la scadență, statul are nevoie de 232 de miliarde de lei, scrie Profit.ro.
Anul trecut, programele de titluri de stat destinate populației, Fidelis și Tezaur, au adus statului aproape 33 miliarde lei.
Ce sunt titlurile de stat?
Titlurile de stat sunt o formă prin care statul se împrumută de la populație. Guvernul emite titluri pe care investitorii le cumpără pentru ca apoi, la termenul de maturizare, să încaseze dobânda.
Dobânzile oferite de titlurile de stat Tezaur și Fidelis sunt asemănătoare, dar au caracteristici diferite, care să acopere nevoi diferite ale investitorilor.
Titlurile de stat românești au, în prezent, perioade de maturizare de 1, 2, 3 sau 5 ani.
Începând cu 2018 și până la finalul lui 2024, statul român a împrumutat de la cetățeni prin programele Tezaur și Fidelis, peste 90 de miliarde de lei.
Ultima emisiune de titluri Tezaur oferă dobânzi de 6,6%, 7,3% și 7,6% pentru o maturitate de unul, trei, respectiv cinci ani.
La rândul său, ultima emisiune de titluri Fidelis oferă dobânzi de 7,6 %, 7,3% și 7,6% pe an pentru scadențe de unul, trei, respectiv cinci ani.
Titurile de stat Fidelis se pot cumpăra de la Bursa de Valori București.
Titlurile Tezaur pot fi cumpărate de la Trezorerie, Poștă sau prin Ghieșul.ro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.