Linkuri accesibilitate

Guvernul a majorat plafonul IMM Invest de la 15 la 20 de miliarde de lei


Ministrul de Finanțe Florin Cîțu
Ministrul de Finanțe Florin Cîțu

Guvernul a decis majorarea, în ședința sa de luni, a plafonului alocat programului IMM Invest, de la 15 la 20 de miliarde de lei.

„Creşterea plafonului de la 15 miliarde la 20 de miliarde, implementarea unei perioade standard de subvenţionare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru că, iniţial, se ducea până la sfârşitul anului şi atunci este o perioadă standard pentru toţi cei care beneficiază de acest program. Crearea unor posibilităţi ca microîntreprinderile şi întreprinderile mici pentru accesarea creditelor, linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru în valori mai mari de până la 5 milioane. (…) Şi, am eliminat cerinţa prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020, deci program de lucru din ce în ce mai flexibil”, a explicat ministrul Finanțelor Florin Cîțu, la solicitarea premierului Ludovic Orban.

La data de 3 august 2020, în cadrul Programului IMM INVEST România au fost acordate credite în valoare de 11,18 miliarde de lei unui număr de 13.220 beneficiari implicând o garanţie a statului în valoare de 9,61 miliarde de lei.

Programul IMM INVEST ROMANIA a fost aprobat prin OUG în 2017, dar, în contextul pandemiei COVID, această ordonanţă de urgenţă a fost modificată şi completată prin OUG 29/2020 şi OUG 42/2020, prin care au fost aduse o serie de îmbunătăţiri menite să asigure creşterea flexibilităţii şi accesului la finanţare a beneficiarilor programului.

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, demarat în ultimii 30 de ani.

Prin intermediul programului, statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

XS
SM
MD
LG