Linkuri accesibilitate

Guvernul asigură că nu se închid Uber și Bolt, însă amenzile usturătoare pentru șoferii lor au intrat în vigoare


Taximetriștii tradiționali au protestat la Palatul Victoria în mai multe rânduri împotriva concurenței de la Uber și Bolt

Companiile de ride sharing şi-au declarat disponibilitatea de a susţine financiar şi juridic şoferii care vor fi amendați după intrarea în vigoare a modificărilor la legea taximetriei. Peste 2 milioane de oameni se estimează că folosesc astfel de servicii în România, mai cu seamă în marile orașe, iar alte 100.000 de persoane ar face taximetrie pe aceste aplicații. Joi, aplicațiile au funcționat normal.

Ce riscă șoferii de la Uber și Bolt

  • amenzi de pana la 5.000 de lei
  • ridicarea placutelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni,
  • ridicarea talonului pentru 6 luni

Oficiali ai Uber şi Bolt au confimat pentru Mediafax că şoferii parteneri au primit mesaje, prin intermediul aplicaţiilor, în care aceştia sunt asiguraţi că vor fi susţinuţi financiar şi juridic, în cazul în care vor întâmpina dificultăţi. Şoferii au fost rugaţi să semnalizeze eventualele abuzuri, conform anunţurilor emise de companii.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a caracterizat drept „fake news” informațiile legate de interzicerea companiilor de ride sharing, precizând că domeniul va fi reglementat în curând printr-un proiect de act normativ care va fi pus în dezbatere publică. El a precizat că a discutat situația cu reprezentanții Uber și Clever. ”Nu îi interzice nimeni, nu vor fi probleme”, a declarat ministrul.

Modificările operate de Executiv la Legea taximetriei, adoptate ca urmare a protestelor taximetriştilor, au intrat în vigoare joi și sunt confuze. Pe de o parte au amenzi mari pentru șoferii neautorizați ca taximetriști, iar pe de altă parte nu conțin prevederi explicite despre aplicațiile de ride sharing.

Guvernul a promis o lege specială pentru companiile de ride sharing, dar care nu a apărut, ceea ce a dus la temeri că aceste aplicații ar urma să fie interzise, așa cum au cerut taximtriștii din companiile tradiționale. Ei organizaseră mai multe proteste în această primăvară, la care au reclamat competiția pe care o consideră neloială a aplicațiilor. Aplicațiile au clienți mai mulți, pentru că sunt mai rapide și mai ieftine.

„Aplicaţiile nu se pot închide, pentru că ele operează la nivel mondial”, a declarat Cătălin Codreanu, preşedintele Coaliţiei pentru Economia Digitală, care reprezintă companiile Uber şi Bolt, citat de Mediafax.

Pe piaţa din România este posibil să existe o îngreunare pentru clienţi în a găsi o maşină, pentru că va rămâne la latitudinea şoferilor dacă mai ies sau nu pe traseu, pentru că, în lipsa unei reglementări a pieţei de ride sharing, sancţiunile poliţiei vor fi mult mai uşor de aplicat”, a spus Codreanu.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG