În aerul îngreunat de gaze lacrimogene și fum, protestatarul mascat aleargă spre poliția antirevoltă, trăgând din șold cu „arma” sa artizanală. Dispozitivul său improvizat, o țeavă rotativă, declanșează o rafală rapidă de artificii.
Asemenea scene ar putea deveni de domeniul trecutului - ba poate chiar au devenit, când citiți acest articol - deoarece era de așteptat ca partidul de guvernământ, Visul Georgian, să treacă rapid prin parlament, chiar în această săptămână, noi legi care să interzică protestatarilor să dețină artificii și să își acopere fața, la demonstrații.
Timp de două săptămâni, georgienii s-au adunat în fiecare seară în centrul capitalei Tbilisi, precum și în alte orașe din țară, pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE până în 2028. La Tbilisi, utilizarea de către protestatari a focurilor de artificii pentru a riposta împotriva poliției antirevoltă înarmate cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă a devenit un simbol definitoriu al demonstrațiilor.
Noua rundă de proteste are loc după alegerile parlamentare contestate din 26 octombrie, câștigate de Visul Georgian, partidul aflat la putere din 2012 și acuzat de critici că devine din ce în ce mai autoritar. Opoziția proeuropeană din Georgia și președinta la capăt de mandat, Salome Zurabișvili, susțin că alegerile au fost fraudate cu ajutorul și în interesul Rusiei.
În timp ce protestatarii insistă că folosesc artificii în legitimă apărare, Ministerul de Interne spune că mulți dintre angajații săi au fost răniți în timpul protestelor.
Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili, a declarat la 9 decembrie: „Aceste [proteste recente] ne-au arătat cât este de important să acționăm rapid, atât în ceea ce privește reglementarea articolelor pirotehnice, cât și în ceea ce privește interzicerea deghizărilor la adunările publice".
Artificiile sunt deja greu de găsit în Tbilisi, multe magazine specializate având stocurile epuizate, în vreme ce altora li s-a ordonat să se închidă. Și cel puțin unele dintre modificările legislative care reglementează mijloacele pirotehnice ar putea intra în vigoare până la începutul lunii februarie.
Conform acestor modificări, demonstranților le va fi interzis să aibă artificii la adunările și mitingurile publice și va fi necesară o autorizație pentru a importa, exporta, produce și vinde produse pirotehnice în Georgia. Este probabil să fie impuse amenzi pentru încălcarea normelor. Până miercuri, proiectele de lege nu fuseseră încărcate pe site-ul parlamentului și nu se cunoșteau detalii suplimentare.
„Interdicția de a purta măști restrânge indirect libertatea de întrunire a oamenilor", spune Saba Braciveli, avocat la Fundația Societății Civile din Georgia.
„Ei pedepsesc oamenii pentru că poartă măști de gaze și nu vor să le respire gazul", spune el, făcând referire la utilizarea pe scară largă a gazelor lacrimogene de către poliția antirevoltă georgiană.
Atacuri asupra mass-media
Pentru mulți protestatari, propunerea privind interzicerea acoperirii feței este de-a dreptul ironică, având în vedere că poliția antirevoltă georgiană, care a fost acuzată de violență excesivă împotriva demonstranților, poartă ea însăși măști.
Bărbați îmbrăcați în negru și purtând măști au atacat o echipă a televiziunii de opoziție Pirveli în timpul unei transmisiuni în direct, pe 7 decembrie. Jurnalista Maka Cihladze și cameramanul Giorgi Șețiruli au fost spitalizați cu contuzii și primesc în prezent tratament la un spital din Tbilisi.
Postul de televiziune i-a catalogat pe atacatori drept „titușki" - un termen folosit pentru huligani angajați de guvern - și a acuzat înalți funcționari ai Ministerului de Interne de orchestrarea atacului.
De la începutul protestelor, la sfârșitul lunii noiembrie, violențele împotriva opoziției și a jurnaliștilor au devenit mai frecvente, atrăgând condamnarea Statelor Unite și a Uniunii Europene. La 4 decembrie, forțele de ordine georgiene au efectuat raiduri în birourile mai multor partide de opoziție, lideri ai protestelor și activiști pentru drepturile omului.
„Pe lângă faptul că poartă măști, niciunul dintre membrii [forțelor de securitate] nu are [număr] de identificare", spune avocatul Braciveli, adăugând că asta poate încuraja poliția să acționeze cu impunitate.
Asociația Internațională a Șefilor de Poliție recomandă ca toți oamenii legii în uniformă să poarte insigne și plăcuțe cu numele sau alte elemente de identificare într-un loc vizibil, în orice moment, inclusiv în operațiunile de „gestionare” a mulțimilor.
Huligani, veniți la poliție!
Oficialii partidului Visul Georgian au anunțat, tot în acest zile, planuri de „reorganizare" în sectorul public, o măsură despre care criticii spun că ar putea facilita concedierile motivate politic ale angajaților de stat care se opun atitudinii partidului față de UE.
Sute de funcționari de stat au semnat declarații în care critică decizia guvernului de a amâna negocierile cu UE până în 2028. Angajați din mai multe departamente, inclusiv din ministerele Apărării, Educației și Afacerilor Externe, precum și din Primăria Tbilisi, s-au opus public acestei decizii.
„Această modificare va legaliza pur și simplu concedierea oamenilor de la locurile lor de muncă din cauza opiniilor politice", a declarat avocatul Braciveli. „Asta distruge atât drepturile angajaților, cât și libertatea de exprimare, cetățenească".
Visul Georgian promovează, de asemenea, un nou proiect de lege care ar schimba cerințele pentru recrutarea ofițerilor de poliție. Potrivit relatărilor mass-media georgiene, modificările ar însemna - pe scurt - că Ministerul de Interne va putea angaja oameni la poliție fără a-i trece prin vreun concurs, de orice fel.
Natia Mezvrișvili, membră în conducerea partidului de opoziție Pentru Georgia și fostă ministră adjunctă de interne, a declarat: „Se pare că [fondatorul miliardar al Visului Georgian, Bidzina] Ivanișvili a decis să accepte în mod oficial huligani mascați, clandestini, în forțele de poliție, iar asta a dus la modificarea legii poliției. Odată cu această modificare, oricine poate deveni polițist."
Zurab Girci Japaridze, unul dintre liderii blocului de opoziție Coaliția pentru schimbare, a calificat modificările propuse la legile poliției și serviciului public
articol preluat de la Europa Liberă Moldova
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.