„Se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită”, a declarat Florin Radu Ciocănelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Vizate vor fi mari companii energetice, precum Complexul Energetic Hunedoara sau Elcen, care au acumulat datorii foarte mari la buget și care nu se mai pot redresa. În 2018, cele două au datorii la bugetul de stat de 4,3 miliarde de lei.
Anterior, Guvernul a încercat să elimine aceste datorii acordând un ajutor de stat companiilor, care s-a ridicat la 60 de milioane de euro și a fost declarat ilegal de Comisia Europeană.
„Actul aprobat astăzi de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea”, a mai explicat Florin Ciocănelea.
El a spus că această modificare legislativă s-a făcut după un dialog cu Comisia Europeană și cu avizul Consiliului Concurenței.
Consilierul premieruluia spus că întreg procesul de „eficientizare” a companiilor va dura 6-9 luni.
Facebook Forum