Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban a impus obligativitatea măștii fără un mecanism de sprijin pentru categoriile vulnerabile


Pe 23 aprilie, premierul Ludovic Orban anunța că se gândește să-i ajute pe cei care nu-și permit măști de protecție. Pe 15 mai, masca a devenit obligatorie. Dar Executivul nu a găsit timp în 3 săptămâni să emită o hotărâre.

1,5 milioane de oameni din România aveau, în aprilie 2019, o pensie maximă de 700 de lei brut. În același timp, în februarie 2020, 170.000 de persoane primeau în România venitul minim garantat (așa -numitul ajutor social) în cuantum de 500 de lei lunar.

Promisiunile lui Ludovic Orban

Pe 23 aprilie, premierul liberal vorbea pentru prima dată de posibilitatea ca statul să ajute categoriile vulnerabile din România cu furnizarea gratuită de măști de protecție în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus.

„Pentru persoane, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti, nu contracost", a arătat premierul într-o declaraţie acordată presei după o vizită la Institutul Cantacuzino, citată de Agerpres.

Apoi, pe 7 mai, la începutul ședinței de Guvern, Orban anunța„din Fondul de rezervă al Guvernului am luat decizia de a susține cheltuielile necesare pentru distribuirea de măști pentru persoanele care sunt vulnerabile și se află sub incidența legii privind venitul mediu garantat și aici, doamnă ministru (Violeta Alexandru - n.red.), prin AJPIS-uri va trebui să defininim cu strictețe în conformitate cu prevederile legale categoriile de persoane, urmând să pregătim actul normativ pentru ședința următoare”.

Următoarea ședință de guvern a avut loc în data de 11 mai.

Pe 15 mai a fost votată legea privind decretarea stării de alertă în România, care prevede obligativitatea de a purta mască în orice spațiu public închis.

Realitatea zilei de 19 mai

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat într-o intervenție la Digi24 că Executivul pregătește săptămâna aceasta o Hotărâre de Guvern pentru a distribui cu titlu gratuit 30 de măști în fiecare lună pentru categoriile vulnerabile din România.

Deși declarațiile publice de până acum se referă la persoanele care intră sub incidența venitului minim garantat, criterii clare de definire a categoriei vulnerabile și, mai ales, mecanismul de distribuire a acestor măști nu este cunoscut public.

Mai mult, nu există în spațiul public nicio fundamentare științifică a numărului de 30 de măști (sau una pe zi). Conform indicațiilor medicilor, o mască trebuie schimbată la una maximum două ore de folosire și obligatoriu dacă aceasta se umezește pentru că își pierde proprietățile de protecție.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflată într-o vizită în Germania legată de situația muncitorilor sezonieri români din acea țară, a declarat Europei Libere că proiectul de hotărâre se află „în avizare pentru următoarea ședință de guvern”.

Iar reprezentanții ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) au declarat pentru Europa LIberă că „până în prezent nu avem niciun act normativ care să indice rolul jucat de Agenția Națională sau de Agențiile Județene în acest proces. Ministerul Muncii elaborează politica publică, rolul nostru este să o executăm”.

În Parlament, grupul Partidului Social Democrat a depus un amendament la Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă și măsurile ce se aplică în care prevede că „Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG