Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban renunță la firma chineză pentru reactoarele 3 și 4


Centrala Nucleară de la Cernavodă
Centrala Nucleară de la Cernavodă

Premierul Ludovic Orban a declarat că îi este „​foarte clar”​ că parteneriatul cu China General Nuclear Power Corporation, compania care ar fi trebuit să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, nu se va finaliza.

„Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii”, a spus premierul Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro.

Guvernul va căuta un alt partener pentru Cernavodă, premierul Orban spunând vă nu este clar, în acest moment, ce companie va fi. „Vom vedea cu ce partener, Este vorba de partener și finanțare”, a spus prim-ministrul. El a adăugat că investițiile în domeniul energetic vor depinde Acordul verde european.

În luna mai 2019, Guvernul Dăncilă a semnat un memorandum pentru preluarea de către China a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, un acord preliminar de investiții cu corporaţia generală nucleară chineză CGN.

Documentul semnat între România și China prevede ca în termen de 60 de zile lucrătoare să se înfiinţeze o companie de proiect pentru construirea a două noi blocuri energetice, fiecare cu o capacitate de 700 MW. Aceasta va fi deținută în proporţie 51% de chinezi, iar restul, de 49%, va fi al companiei româneşti Nuclearelectrica, care administrează centrala.

Investițiile aproximative sunt estimate la 8 miliarde de dolari.

Memorandumul din 2019 reașeza o înțelegere din 2015, când Nuclearelectrica a semnat, pe 9 noiembrie, cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Înțelegere privind construirea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.

În legătură cu China General Nuclear Power Corporation, Departamentul de Justiție al SUA a transmis, în aprilie 2016, că există suspiciuni de spionaj nuclear.

Într-o ședință CSAT din 27 mai 2016, la șase luni de la semnarea primului Memorandum cu compania din China, a fost analizat şi aprobat Raportul Ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că „acesta reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România, care va asigura creşterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul producţiei naţionale de energie electrică şi va contribui substanţial la creşterea economică, menţinerea, dar şi crearea de noi locuri de muncă”.

La o întâlnire cu angajaţi ai Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă, pe 18 octombrie 2016, președintele Klaus Iohannis le-a amintit decizia CSAT și a spus că speră va exista „un progres semnificativ”, nefăcând vreo referire la parteneriatul cu China.

Autoritățile guvernamentale, împreună cu conducerea Companiei Naționale, lucrează la aceste negocieri, pe care eu îmi imaginez că le-ar putea finaliza într-un termen rezonabil, poate la anul, și, atunci, putem să intrăm într-o zonă efectivă de dezvoltare a investiției, care ar fi benefică pentru România”, a spus atunci președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG