Linkuri accesibilitate

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care anulează votul direct pentru alegerea șefilor de consilii județene


Guvernul spune că vrea să îndrepte „anomalia” prin care șefii de consilii județene sunt aleși prin vot direct și invocă în sprijinul demersului său chiar Constituția
Guvernul spune că vrea să îndrepte „anomalia” prin care șefii de consilii județene sunt aleși prin vot direct și invocă în sprijinul demersului său chiar Constituția

Guvernul pregătește adoptarea, marți, a unei Ordonanțe de Urgență prin care alegerea președinților de consilii județene să nu se mai facă direct, prin votul cetățenilor, ci din rândul și prin votul consilierilor județeni aleși.

  • „Alegerea președintelui consiliului județean va fi realizată în mod indirect, prin votul consilierilor județeni, din rândul acestora”, se spune în textul proiectului de OUG.

Proiectul este inițiat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, de Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, și de președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Inițiatorii spun că actuala reglementare, prin care președinții de consilii județene sunt aleși prin vot direct, reprezintă o „anomalie” și că proiectul își propune să o îndrepte.

Ei își fundamentează propunerea prin faptul că nicăieri în Constituția României nu scrie că președinții de consilii județene ar trebui aleși prin vot direct și că, mai mult, legea fundamentală stabilește doar patru tipuri de categorii de funcții și demnități publice alese prin vot direct, iar președinții de consilii județene nu se află printre ele.

  • „Constituția României prevede alegerea prin vot direct a patru categorii de funcții și demnități publice: Președintele României, Parlamentul României, respectiv alegerea senatorilor și a deputaților, membrii în Parlamentul European și autoritățile administrației publice locale (primari, consilii locale și consilii județene). Astfel, nu există nicio prevedere expresă sau implicită, de nivel constituțional, care să prevadă alegerea prin vot direct a președinților consiliilor județene. Totodată, nu există nici vreo altă categorie de funcții în cazul căreia să fie utilizată alegerea prin vot direct și care să se constituie un precedent în practica electorală românească”, se spune în Nota de fundamentare a Ordonanței de urgență (OUG).

De asemenea, inițiatorii spun că „reprezintă un fapt agravant alegerea președinților de consilii județene într-un singur tur de scrutin, cu majoritate relativă”, fără votul unei majorități reprezentative de jumătate plus unu din opțiunile exprimate.

Această reglementare, avertizează ei, ar fi de natură să introducă „distorsiuni în funcționarea consiliilor județene”, având în vedere alegerea acestora într-un sistem electoral de listă, cu repartizare proporțională a mandatelor.

„Astfel, consiliul județean reprezintă o oglindă fidelă a opțiunilor cetățenilor și ia decizii cu majoritate de jumătate plus unu, în vreme de președintele consiliului județean poate fi ales în funcție de o minoritate a cetățenilor care s-au exprimat prin vot”, se mai spune în documentul citat.

Situația ar fi de natură a crea blocaje în funcționarea autorității locale, pentru că mandatul președintelui consiliului județean nu este rezultatul constituirii unei majorități în rândul consilierilor, iar majoritatea creată prin scrutin direct, realizat concomitent pentru alegerea consiliului județean și a președintelui consiliului județean, „tinde a fi mai degrabă una ostilă celui ales prin majoritate relativă, decât una favorabilă acestuia”. Acest lucru, spune guvernul, se răsfrânge, în consecință, în mod negativ, asupra nivelului de trai al cetățenilor și a modului de îndeplinire a serviciilor publice în interesul acestora.

Gata cu puterea șefilor de consilii județene, adevărați „supra-primari”

Pe de altă parte, atrage atenția guvernul, alegerea directă a președinților de consilii județene pe picior de egalitate cu cea a primarilor e de natură a afecta inclusiv statutul constituțional al primarului, față de care șeful de CJ devine un soi de „supra-primar”.

„Președintele consiliului județean nu poate fi considerat o autoritate la nivelul administrației publice locale, în accepțiunea prevederilor articolului 122 din Constituție, și în consecință nu poate beneficia de reglementări care să-i asimileze statutul juridic primarului, cu atât mai mult cu cât nu poate avea atribuții similare acestuia” iar Constituția nu-i conferă șefului de CJ rol de autoritate publică locală, motiv pentru care nici nu a stabilit alegerea sa în mod direct, mai spun inițiatorii.

De asemenea, ei amintesc că reglementarea alegerii președinților de Consilii județene s-a făcut prin Ordonanță de urgență, fără ca aceasta să fie supusă până acum votului parlamentului, neavând, așadar, decât putere de lege, nu și caracter de lege, așa cum ar fi avut prin supunerea la votul parlamentului și promulgarea sa de președinte.

Amintim că președinții de consilii județene sunt în prezent aleși prin votul cetățenilor, ca urmare a unei Ordonanțe de Urgență adoptate pe 3 iunie 2019, de guvernul Dăncilă.

Adoptarea, de către guvernul Dăncilă, a ordonanței prin care a fost modificată alegerea președinților de consilii județene a fost criticată la vremea respectivă de președintele Klaus Iohannis, care, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a calificat adoptarea ordonanței ca un gest disperat al baronilor PSD care se tem că pierd puterea în teritoriu. Dată în contextul frământărilor din PSD, zdruncinat de condamnarea la închisoare a liderului său și de preluarea puterii de secunda sa, Viorica Dăncilă, ordonanța a fost definită de Cotroceni ca „o concesie pe care Dăncilă o face în fața baronilor PSD, în încercarea de a le câștiga sprijinul”.

„Președintele consiliului județean nu e consacrat prin Constituție și nu e necesară alegerea sa într-un vot direct”, spunea la acea vreme Mădălina Dobrovolski, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. „Nu există un popor al județului și acest argument maschează disperarea PSD, care a înțeles că e pe punctul de a pierde conducerile în foarte multe consilii județene”, mai spune Dobrovolski.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG