Linkuri accesibilitate

Guvernul prelungește cu 30 de zile starea de alertă. Lista noilor măsuri


ROMÂNIA --Ludovic Orban
ROMÂNIA --Ludovic Orban

Guvernul adoptă în ședința de miercuri o nouă hotărâre pentru prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile, act normativ prin care sunt introduse mai multe măsuri noi cerute în contextul în care România înregistrează noi recorduri de infectare zilnic.

„În principal, se instituie obligativitatea purtării măștii în anumite categorii de spații aglomerate, cum ar fi stații de autobuz, peroane, piețe, târguri, oboare, unde nu există posibilitatea asigurării distanței fizice - pentru o incidență între 1,5 și 3 la mie. Iar unde se depășește indicele de 3 la mie, CNSSU propune obligativitatea măștii pentru toate spațiile deschise", a afirmat Ludovic Orban în debutul ședinței de guvern.

Măsurile din hotărârea privind starea de alertă sunt cele prezentate după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În anexa hotărârii de guvern a fost introdusă însă o prevedere care vine să elimine confuziile privind metoda de calcul a indicelui de infectare, după ce marți INSP și GCS au raportat date diferite pentru București.

„Nu mai tolerați ca INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre”, a fost solicitarea fermă a premierului.

„Am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se stabilește indicele este cel de la Evidența Populației. Se știe că săptămânal se actualizează numărul de cetățeni dintr-o localitate. Acesta e cel mai aproape de realitate. Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre”, a adăugat Ludovic Orban.

Premierul anunță că a decis împreună cu reprezentanții Ministerului de Interne introducerea acestei clarificări în hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, care este pe ordina de zi a ședinței de miercuri a Executivului.

„Am decis împreună cu MAI să scriem foarte clar acest lucru în anexa Hotărârii de Guvern, să se știe limpede că indicele se calculează raportat la populația care este actualizată săptămânal de Evidența Populației”, a conchis Orban.

Principalele măsuri din starea de alertă:

  • Purtarea măștii va obligatorie în zonele aglomerate, acolo unde incidența (rata de infectare la mia de locuitori, calculată la 14 zile) este sub 3 la mie
  • În zonele în care incidența depășește 3 la mie purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile deschise
  • În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată.
  • Evenimentele private - nunți, botezuri, aniversări, mese festive - în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național până se va ajunge la o reducere a cazurilor.
  • În ceea ce priveşte campania electorală - evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum 20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult 50 de persoane.
  • Tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi se va testa o dată pe sătpămână prin grija DSP.
XS
SM
MD
LG