Linkuri accesibilitate

CCR: Legea de prelungire a mandatelor aleșilor locali, respinsă. Data alegerilor, la negociere parlament-guvern


Romania -- generic Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a declarat miercuri neconstituționale Ordonanța de Urgență a Guvernului referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale.

La pachet, CCR a respins și proiectul de lege adoptat de Parlament privind mandatul administrației publice locale și stabilirea datei alegerilor pentru paralelism legislativ.

Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Judecătorii constituționali au fost chemați prin sesizare, printre altele, să se pronunțe privind modificarea făcută de PSD prin care se stabilește că Parlamentul este cel care convoacă și stabilește data alegerilor prin lege organică. Până acum, prevedea aparținea Guvernului care stabilea data alegerilor prin hotărâre, dar PSD a decis modificarea ei pentru ca Parlamentul să convoace alegerile prin lege organică.

Curtea Constituțională a respins legea pe formă pentru că venea în același timp cu ordonanța, ci nu pe fondul ei. Prin urmare, Parlamentul poate reveni cu prevederea privind cine este chemat să convoace alegerile într-un alt proiect de lege.

Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constituționale cu această prelungire.

Parlamentul a decis, la începutul lunii, amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatului aleșilor locali până la finalul anului prin mai multe amendamente adoptate la ordonanța de urgență a Guvernului.

Proiectul a fost modificat de PSD, UDMR, Pro România și ALDE astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament, prin lege organică.

PSD a introdus un amendament la ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă și nu doar la cea de urgență precum era inițial prevăzut în lege.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG