Linkuri accesibilitate

Guvernul va aproba vineri OUG pentru pregătirea rectificării bugetare


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că în ședința de guvern de vineri se va adopta o ordonanță de urgență care va aduce unele modificări necesare pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară.

„Voi avea o declaraţie de presă în cursul zilei de astăzi în care voi prezenta toate detaliile rectificările bugetare, fără nimic de ascuns. Mâine va fi în şedinţă de Guvern, o Ordonanţă de Urgenţă care modifică ce este nevoie pentru a pune în aplicare această rectificare bugetară", a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă ordonanţa va fi una pentru prorogarea termenului de majorare a pensiilor din legea existentă, ministrul a refuzat să răspundă.

În schimb, el a arătat că la această rectificare mai mulţi bani se vor duce către sănătate şi investiţii.

În plus, acesta a anunţat că tot vineri va fi aprobat proiectul de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii companiilor pentru a le recapitaliza.

„În şedinţa de Guvern de mâine cred că o să aprobăm proiectul de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii companiilor, să-şi recapitalizeze companiile. Ştiţi foarte bine că sunt sute de mii de companii cu capital negativ. Creăm un sistem pe termen lung, pe cinci ani, de bonificaţii pentru cei care îşi capitalizează compania, întâi să le aducă la capital pozitiv şi apoi în fiecare an să arate că vor creşte acest capital.

Acum, vom vedea de unde se vor finanţa şi eu sper că o parte din acest capital îl va ridica de pe piaţa de capital şi îşi vor creşte capitalul în companie. Vom vedea cum va funcţiona. Dar cred că este important pentru sănătatea economiei să avem companii cu capital pozitiv, sănătoase şi arată încredere", a mai spus Cîţu.

Ministerele și domeniile care vor primi fonduri la viitoarea rectificare bugetară sunt, cel mai probabil, Transporturile, Dezvoltarea, Sănătatea și Educația, a anunțat, la începutul lunii, premierului Ludovic Orban.

El a spus că banii vor fi destinați investițiilor, în special celor în infrastructura de transport, sănătate, educație și locală.

„Ministerul Finanţelor a început dialogul şi analiza pe execuţia bugetară, pe nevoile de susţinere a cheltuielilor. Cu siguranţă vom face creşteri pentru investiţii, în special pentru investiţii în infrastructură, indiferent că este infrastructură de transport, de sănătate, de educaţie, infrastructură locală. Cel mai probabil, acolo unde este nevoie de creşterea finanţării pentru investiţii, la Ministerul Transporturilor, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Educaţiei, unde evaluăm nevoia de a creşte resursele pentru a susţine investiţiile, vom aloca resurse suplimentare", spunea Ludovic Orban pe 3 august.

Iar luni, premierul a arătat că rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni şi că sunt solicitări de creştere a alocărilor bugetare pentru Ministerul Transporturilor, pentru investiţii judeţene şi locale, pentru Sănătate, Educaţie şi Agricultură

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG