Linkuri accesibilitate

Orban anunță că va ataca la CCR dublarea alocațiilor copiilor


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că va ataca la CCR actul normativ care prevede dublarea alocațiilor, pe motiv că nu sunt prevăzute sursele de finanțare.

Decizia pe care am luat-o a fost să atacăm la Curtea Constituțională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanțare, cum sunt multe proiecte care au fost adoptate fără un punct de vedere al Guvernului și fără o încercare de colaborare și deja am câștigat la CCR câteva sesizări pentru că ele (legile n.r.) nu au prevăzut sursa de finanțare și nu au posibilitatea efectivă de punere în practică”, a declarat Ludovic Orban.

Mărirea alocațiile va fi stabilită odată cu raportul semestrial privind starea economiei, premierul Orban afirmând că își dorește o creștere graduală.

În baza raportului semestrial privind starea economiei, vom stabili cu cât vom putea stabili cu cât creșc alocațiile. Ne dorim creșterea. Vom stabili un grafic de creștere progresivă, astfel încât, să reușim creșterea cum a fost votată în Parlament, dar nu din primul moment”, a mai spus Orban.

La începutul lunii iunie, Camera Deputaților a respins ordonanța de urgență a Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abțineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea dublarea alocaţiei de stat pentru copii, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap, ulterior, termenul de intrare în vigoare fiind modificat de Guvern prin OUG pentru 1 august.

Premierul a precizat, duminică seară, că România nu își permite nici dublarea alocațiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare care este făcută, după cea din martie în dezbaterea bugetului 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creștere. Dublarea alocațiilor generează cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste creșteri”, a spus Ludovic Orban.

Citește și:

Scandal în Parlament pe tema dublării alocațiilor. Provocarea PNL către PSD: „Dublăm alocațiile, haideți să impozităm pensiile speciale!”

XS
SM
MD
LG