Linkuri accesibilitate

Dublarea alocațiilor a fost promulgată, Guvernul le poate amâna


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea prin care au fost dublate, printr-un amendament al PSD, alocațiile pentru copii, însă este posibil, potrivit premierului Ludovic Orban, ca Guvernul să proroge termenul de aplicarea a acesteia.

Potrivit legii, care adoptă o ordonanță de urgență, copiii sub 2 ani vor primi o alocație de 600 de lei, iar cei peste doi ani de 300 de lei până la vârsta de 18 ani.

Administrația prezidențială a anunțat că președintele Iohannis a semnat marți decretul de promulgare, după ce vineri, 10 ianuarie, subiectul majorării alocațiilor pentru copii fost discutat cu premierul Ludovic Orban.

Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză și, într-adevăr, se află în analiză și în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea guvernului, fiindcă aici vorbim despre niște sume care nu sunt prinse în buget și atunci guvernul va trebui să vină cu soluții pentru a vedea cum se poate continua”, a spus şeful statulu, pe 9 ianuarie, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni.

După întâlnirea de a doua zi, din 10 ianuarie, cu președintele, Ludovic Orban a declarat că o soluție este prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii.

Poziţia preşedintelui este firească. A spus că intenţia domniei sale este acea de a promulga legea. Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat", a spus Orban. Tot atunci, premierul a precizat că „sensul discuţiilor pe care le-am avut cu preşedintele converge” spre prorogarea termenului de intrare în vigoare.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a avertizat deja că impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi de 6 miliarde.

Camera Deputaților a dat un vot final pentru dublarea alocațiilor pentru copii, pe 18 decembrie, amendamentul fiind introdus de PSD. În favoare legii au existat 179 de voturi pentru și au existat 29 de abțineri. Mai mulți parlamentari PNL nu au băgat cartela pentru a vota.

Citește și:

XS
SM
MD
LG