Linkuri accesibilitate

Guvernul Ciucă a fost votat. Cîțu a fugit din poza cu Ciolacu, PSD pune PNL la colț din prima zi


Guvernul PNL - PSD - UDMR urmează să depună astăzi jurământul în fața președintelui Iohannis, considerat de USR nașul acestei Coaliții. Imagine din Parlament cu premierul Ciucă și miniștrii PSD și PNL.
Guvernul PNL - PSD - UDMR urmează să depună astăzi jurământul în fața președintelui Iohannis, considerat de USR nașul acestei Coaliții. Imagine din Parlament cu premierul Ciucă și miniștrii PSD și PNL.

Guvernul PNL – PSD – UDRMR a fost învestit de Parlament joi cu 318 voturi pentru și 126 împotriva, dar relațiile între cele două partide sunt, momentan, încordate. La prima oră, cele două partide au încheiat și acordul de colaborare, dar fără o poză comună și fără prezența presei.

Din primele discursuri parlamentare ale reprezentanților noului Guvern se observă o diferență majoră de abordare. PSD și-a arogat din prima zi rolul de prima voce în noua Coaliție și a făcut un rechizitoriu dur la adresa fostei guvernări PNL.

Marcel Ciolacu nu a evitat să vorbească despre inflație, venituri înghețate pentru români, prăbușirea nivelului de trai și lipsa unui plan coerent împotriva pandemiei.

Vom crește alocațiile pensiile, indemnizațiile persoanelor cu handicap. M-am săturat să aud mereu nu sunt bani pentru oameni”, a susținut liderul PSD.

Relația rece între PNL și PSD s-a văzut de la prima oră. Semnarea acordului s-a făcut în biroul președintelui Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, premierul de care se leagă numele Ordonanței 13. Spre deosebire de acordul cu USR și UDMR, care a fost semnat de PNL într-un eveniment special, semnătura pe noul acord nu a fost făcută în prezența presei.

După ce a fost guvernul propus de el a fost votat de Parlament, Nicolae Ciucă a fost întrebat de ce coaliția PSD - PNL a fost semnată departe de presă. Ciucă a evitat răspunsul: „din moment ce a fost semnată, a fost asumată”, a spus acesta.

Sorind Grindeanu (PSD) va avea un rol important în viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă.
Sorind Grindeanu (PSD) va avea un rol important în viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă.

Florin Cîțu nu a fost prezent nici în ședința de plen, în care Marcel Ciolacu critica guvernarea PNL-USR. Absența liderului PNL a fost ironizată de George Simion, co-președintele AUR.

Îi e frică, îi e jenă, poate a intrat în depresie, unde e micuțul?”, a fost mesajul transmis de la tribuna Parlamentului de Simion.

Președintele PNL nu a luat cuvântul nici de la tribună, lăsând liderii grupurilor parlamentare să vorbească. El a evitat constant să apară lângă Marcel Ciolacu sau liderii PSD, deși a stat la masă cu aceștia în spatele ușilor închise.

Florin Cîțu s-a întors în sală doar pentru a vota noul Guvern.

Daniel Fenechiu a încercat să îi dea replica lui Marcel Ciolacu, simțind ofensiva declanșată de PSD.

Guvernul depinde de onestitatea cu care intrăm în colaborare, să dăm la o parte orgoliile”, a spus Fenechiu, care a reamintit PSD că a acționat ca o frână de mână” când avea majoritatea în Parlament.

„Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliția de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât motivele care ne apropie...Am trecut peste lucrurile care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc”, a justificat și premierul Ciucă opțiunea guvernării PSD – PNL.

Demisii din PNL

USR nu a putut însă trece peste „trădarea” celor de la PNL, care s-au aliat cu PSD, deși în campania electorală din 2020 au militat împotriva social-democraților.

Ați reușit ceea ce nici Ion Iliescu nu a reușit să facă, ați scos PNL din istorie”, i-a spus Dan Barna lui Marcel Ciolacu.

Tonul fostului lider USR la adresa lui Klaus Iohannis s-a schimbat după formarea noii Coaliții.

E a patra șansă pe care Iohannis o dă PSD și nu am îndoială că o va da și pe a patra. Nu e un accident, e cinism, nepăsare și ghinionul nostru ca țară. Pentru președintele țării, țara e o plastilină”, a susținut Dan Barna, ceea ce dă semnalul că USR își va amplifica discursul critic la adresa președintelui Iohannis. Chiar și după ieșirea de la guvernare, USR a evitat să-l atace pe președinte, sperând că fosta Coaliție de guvernare se va împăca.

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, cea care și-a dat demisia din PNL, le-a spus foștilor colegi că politica este despre onoare și cuvânt, iar PNL a mințit și trădat electoratul prin formarea unei Coaliții cu PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG