Specializarea nu reprezintă întotdeauna un criteriu pentru a obține o funcție de ministru. Legăturile din partid, susținerea organizațiilor și notorietatea sunt elemente decisive în impunerea în funcție. Votul din comisiile parlamentare reprezintă doar o formalitate în cazul existenței unei majorități solide, cum este în cazul PSD–PNL-UDMR.
În timpul guvernării PSD 2016 – 2019, peste 80 de miniștri au ocupat un portofoliu. Guvernarea PNL–USR a avut parte de trei remanieri, toate fiind forțate de premierul Florin Cîțu. Vlad Voiculescu, Alexandru Nazare și Stelian Ion au fost miniștrii care au schimbați, fără să existe o consultare prealabilă pe subiect, în interiorul Coaliției. Ultima remaniere a dus și la ruperea colaborării între PNL și USR.
PSD propune nume din prima linie, dar și necunoscuți
PSD propune, pentru structura guvernamentală, nume cu notorietate, persoane din prima linie de conducere, dar și necunoscuți impuși de tabere din partid.
Marcel Ciolacu a preferat să își rezerve rolul de președinte al Camerei Deputaților, iar Paul Stănescu a rămas să se ocupe de partid în calitate de secretar general. Ambii au avut însă un cuvânt greu de spus în stabilirea listei de miniștri.
Pentru ministerul de Finanțe, cel mai important portofoliu negociat de PNL și PSD după funcția de premier, social-democrații îl propun pe Adrian Câciu. Numele este cunoscut mai mult pentru aparițiile pe Facebook și în calitate de consultant economic la diferite emisiuni.
Imediat după nominalizarea primită din partea Consiliului Național al PSD, prima acțiune a lui Adrian Câciu a fost să-și închidă contul de Facebook sau să îi schimbe setările pentru ca postările să poată fi vizionate doar de apropiați. Pe cont se aflau mai multe postări dure la adresa guvernării PNL și la adresa lui Florin Cîțu, dar și teorii ale conspirației.
Pe 28 octombrie, Adrian Câciu lăsa de înțeles că menținerea lui Florin Cîțu la Palatul Victoria este legată de un posibil act de corupție.
„Mai sunt 200 de miliarde de lei de cheltuit din bugetul pe anul ăsta, bani pe care un guvern interimar îi poate cheltui cu nonșalanță. A se calcula care este parandărătul care ne dă răspunsul la acest demers? Un 10% ar fi 20 de miliarde de lei, patru miliarde de euro. Așa elegant...Tot ce contează pentru acești indivizi este să aibă pixul cât mai mult ca să facă cât mai mulți bani pentru sine și pentru clientelă”, susținea Câciu pe contul său.
Despre Adrian Câciu nu există multe date oficiale. Într-o declarație de interese din 2019, depusă când lucra la ministerul Agriculturii, Adrian Câciu preciza că este membru în Asociația Marea Lojă Națională din România, dar și în Asociația de Administrare a Ritului Scoțian.
Într-o poziționare publică din martie 2021, același Adrian Câciu spunea că Lucian Bode, actualul ministru de Interne, ar trebui arestat, deoarece, când era ministru al Transporturilor, și-a cumpărat liniștea prin majorările salariale date la Metrorex. Câciu și Bode urmează să fie miniștri în guvernul Ciucă.
Într-o postare din martie, Adrian Câciu vorbea despre un „tun de proporții și vânzarea Ardealului”. Textele sale au fost preluate de mai multe site-uri și făceau referire, în acest caz, la un proiect de lege depus în Parlament de ministrul Oros.
„Ne putem trezi că, într-o zi, pe milioane de hectare nu se mai cultivă nimic. Pentru că de ce ar fi interesați germanii, danezii, olandezii, ungurii, italienii, spaniolii, francezii ca România să producă și să concureze cu aceste țări în comertul mondial cu produse agroalimentare în loc să fie o piața de consum dependentă de prețurile externe? Cum își va putea asigura România consumul intern dacă pământul agricol nu îi mai aparține?”, scria Câciu pe Facebook.
Într-o altă postare, viitorul ministru de Finanțe alimenta teoria că forțe externe doresc devalorizarea monedei naționale.
Pe blogul personal, viitorul ministru de Finanțe precizează că este economist de profesie și a scris sute de articole de specialitate. El a terminat în 1997 Academia de Științe Economice, secția Relații și afaceri internaționale, dar licența a obținut-o în februarie 1998. Informațiile despre Câciu nu îl prezintă pe acesta în structuri de conducere din domeniul finanțelor, ci doar ocupând diferite funcții la Ministerul Agriculturii.
Despre perioada 1997 – 2017 există puține date publice despre viitorul ministru de Finanțe.
Europa Liberă a consultat CV-ul viitorului ministru de Finanțe, care arată că acesta a avut ca principal domeniu de activitate zona Agriculturii.
Între 1998 și 2001, Câciu a fost administrator al SC Intermad Impex SRL. Din 2001 și până în prezent, alternează pozițiile la Agenția Domeniilor Statului cu cea de la ministerul Agriculturii.
- 2001 – 2005 – șef Corp Control – Agenția Domeniilor Statului (ADS)
- 2005 – 2007 – inspector de specialitate – ADS
- 2007 – 2011 – corpul de control – Ministerul Agriculturii
- Septembrie 2011 – mai 2012 – Director Corpul de Control Ministerul Agriculturii
- Mai 2012 – ianuarie 2017 – consilier superior ministerul Agriculturii
- Iunie 2017 – decembrie 2019 – membru în Comitetul de Coordonare a Activității de Privatizare și Concesionare, ADS
- Ianuarie 2017 – noiembrie 2019 – director cabinet secretar de stat ministerul Agriculturii
- Noiembrie 2019 – noiembrie 2020 – consilier superior Ministerul Agriculturii
- Noiembrie 2020 – consilier personal al primarului din Buzău
- Noiembrie 2020 – prezent – consilier pe probleme economice și fiscal bugetare la PSD
Vasile Dîncu și Apărarea
Nominalizarea lui Vasile Dîncu pentru poziția de ministru al Apărării a fost contestată chiar din interiorul PSD. Europarlamentarul Mihai Tudose l-a întrebat în ședința Consiliului Național ce îl recomandă pentru această funcție. Pentru ocuparea ministerului Apărării, Vasile Dîncu a beneficiat de sprijinul organizațiilor din Ardeal, el fiind și președinte al Consiliului Național al PSD.
Sociologul a susținut că are stagiul militar efectuat, a lucrat în domeniul strategiilor și are o bogată cultură de securitate.
Dîncu a făcut parte din guvernul Năstase, fiind titularul de la Ministerul Informațiilor Publice, iar în guvernul Cioloș a fost susținut de Liviu Dragnea pentru Ministerul Dezvoltării.
Fotbalistul de la Economie a fost retras
Marius Humelnicu a fost susținut de Mihai Tudose și organizația din Galați pentru a obține funcția de ministru al Economiei. Studiile sale nu aveau legătură cu ministerul.
Senatorul este licențiat în Inginerie Managerială și Tehnologică la Facultatea de Mecanică din Galați – 2002, iar, între 2008 și 2010, a fost masterand la Facultatea de Drept a Universității Danubius din Galați.
Între 2012 și 2015, a fost consilier local în Galați, iar, între 2015 și 2016, a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor.
După aceea, a devenit city manager al municipiului Galați, revenind, pentru câteva luni, ca secretar de stat în guvernul Dăncilă - august – noiembrie 2019. De anul trecut, este senator ales pe listele PSD.
Din cauza informațiile apărute în presă, PSD a decis să-l retragă. În locul său va fi propus, de organizația Galați, Florin Spătaru, director la șantierul naval Mangalia.
Humelnicu a invocat motive personale pentru retragerea sa din viitoarea echipă guvernamentală.
Gabriela Firea, singura femeie din Guvern. Cum îl ataca pe Klaus Iohannis în 2014
Gabriela Firea este singura prezență feminină în guvernul Ciucă, iar pentru ea s-a înființat un minister special: al Familiei și Tineretului. Fost primar al Capitalei, Firea și-a dorit să fie vicepremier, avându-l contracandidat în partid pe Sorin Grindeanu.
În calitate de purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale din 2014, Firea a spus că a fi familist înseamnă a avea și copii. Atacul îl viza pe Klaus Iohannis, contracandidatul din acel moment al lui Victor Ponta.
„Nu ești un om complet fără să crești un copil... Nu toată lumea poate să aibă în mod natural copii, pentru că pot să apară probleme de sănătate, dar poți să înfiezi un copil dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere și mai ales că, din perspectivă financiară, nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată să îngrijească unu-doi copii”, a afirmat Firea în 2014.
Grindeanu, premierul OUG 13
PSD a dorit ca ambii prim-vicepreședinți să fie reprezentați în Guvern pentru a nu exista tensiuni din cauza reprezentării la Palatul Victoria.
Sorin Grindeanu va prelua ministerul Transporturilor, deși experiența sa era legată mai mult de zona de Comunicații. De numele fostului premier se leagă protestele din 2017, după ce a dat Ordonanța 13 care îl putea scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. Grindeanu este primul premier dat jos printr-o moțiune de cenzură de propriul partid și a fost exclus din PSD în epoca Dragnea. Cu toate acestea, tot Dragnea l-a susținut pentru a obține șefia ANCOM. Sorin Grindeanu a revenit în partid după ce Marcel Ciolacu a preluat funcția de președinte interimar, în 2020.
Lucian Romașcanu, probleme cu presa
Cunoscut drept un apropiat al lui Marcel Ciolacu, Lucian Romașcanu va prelua ministerul Culturii, portofoliu pe care l-a deținut și în guvernul Tudose (2017).
Lider al grupului PSD din Senat, Romașcanu a fost suspendat din funcția de purtător de cuvânt al partidului în august 2020. El a înregistrat când înjura în sediul din Kiseleff, din cauza faptului că reporterii au refuzat să fie prezenți în sala unde urma să se desfășoare conferința de presă.
„Azi, înaintea conferinței de presă, pe un fond încărcat, se pare că am avut o scăpare de limbaj pe care o regret. În contextul plecărilor din partid am avut o reacție exagerată, care, totuși, fiind în spațiu privat și într-o conversație privată, n-ar fi trebuit să fie făcută publică. A fost făcută publică și, în consecință, îmi prezint scuzele de rigoare. Repet, dacă a existat o ieșire nepotrivită, aceasta a fost exclusiv generată de traseiștii acestei perioade. Respect presa, am peste 20 de ani de muncă în această industrie, îi asigur și pe această cale pe jurnaliști de tot respectul meu”, a fost justificarea oferită de purtătorul de cuvânt al PSD.
Adrian Chesnoiu, propunerea lui Stănescu pentru Agricultură
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a decis împreună cu Marcel Ciolacu să nu facă parte din guvern, dar la Agricultură și-a impus un preferat: Adrian Chesnoiu, deputat de Olt.
Social-democratul a absolvit Academia de Poliție în 2005 și are două diplome de master în „investigarea fraudelor” și „managementul activităților de ordine publică și siguranță națională”, iar între 2005 și 2011 a fost ofițer specialist în investigare fraude.
Devine, în 2013, director de cabinet al secretarului de stat de la ministerul Muncii, funcție în care rămâne până în 2016.
Între 2017 și 2020 este director general la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). După ce ocupă câteva luni funcția de viceprimar al municipiului Caracal, devine deputat PSD în decembrie 2020.
Chesnoiu are de plătit un credit luat în 2007, cu scadență în 2032, cu o valoare de 350.000 de lei.
Pentru Ministerul Sănătății, PSD îl propune pe Alexandru Rafila, un doctor care a avut o vizibilitate majoră de la izbucnirea pandemiei. La ministerul Muncii va ajunge Marius Budăi, care a mai ocupat poziția în guvernul Dăncilă.
Critici la adresa lui Bogdan Aurescu în PNL
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost criticat în ultima ședință a Biroului Permanent Național al PNL. Deși și-a păstrat funcția, Aurescu este privit ca un tehnocrat care nu aduce multe beneficii PNL, susțin surse din partid. Mai mulți lideri liberali consideră că ministerul putea să fie cedat și PSD, deoarece l-ar fi menținut pe Aurescu.
Principalele bătălii din PNL au fost pentru ministerele Justiției și Digitalizării. Cătălin Predoiu revine la minister, el fiind preferat Alinei Gorghiu.
La ministerul Digitalizării a fost propus Florin Roman, ceea ce a nemulțumit-o pe Raluca Turcan, care viza același post în guvern.
Roman și-a luat licența în 1996 la Universitatea Babes-Bolyai în Științe economice, specializare „Contabilitate și gestiune financiară”. Obține altă diplomă în 2011 la Universitatea Athenaeum București, specializarea Contabilitatea și Informatica de Gestiune.
El a fost membru în mai multe Consilii de Administrație până să ajungă deputat: la Eximbank (august 2007 – decembrie 2008), Daewoo Automobile România ( martie 2007 – ianuarie 2009), Electrica Serv ( februarie 2008 – februarie 2009), EON Distribuție ( octombrie 2006 – august 2008).
Florin Roman a ocupat funcția de vicepreședinte la Consiliul Județean Alba între 2012 și 2016, iar de atunci este deputat.
Omul lui Flutur la IMM și Turism
Surpriza PNL o reprezintă propunerea pentru noul minister al IMM-urilor și Turismului. Nominalizarea lui Daniel Cadariu a fost contestată în interiorul PNL, dar prim-vicepreședinții au impus un vot pentru lista miniștrilor și nu unul nominal.
Senatorul, aflat la al doilea mandat, a absolvit Facultatea de Mecanică, secția mașini termice, de la Institutul Politehnic Iași.
În CV-ul postat pe site-ul Senatului, Cadariu precizează că a fost contabil la firma SC Danadi Prodcom din Gura Humorului între 1996 – 2005 și 2012 – 2016. Între 2008 și 2012 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, condus de Gheorghe Flutur, iar, din 2016, a devenit parlamentar.
Noii miniștri urmează să fie miercuri audiați în Parlament, iar votul de învestire ar putea avea loc joi.