Linkuri accesibilitate

SUA: Hackerii ruși au spart conturile de e-mail ale unor procurori americani


Hackerii din Rusia sunt adesea acuzați că sunt implicați în activități de spionaj cibernetic sau ransomware.
Hackerii din Rusia sunt adesea acuzați că sunt implicați în activități de spionaj cibernetic sau ransomware.

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că hackerii ruși din spatele atacului de spionaj cibernetic SolarWinds au intrat, în 2020, în conturile de e-mail ale angajaților unora dintre cele mai importante birouri ale procurorilor federali americani.

Au fost afectate 80% din conturile de e-mail furnizate de Microsoft, care erau folosite în patru birouri ale procurorilor din New York, afirmă Departamentul de Justiție. Potrivit acestuia, conturile au fost compromise în perioada 7 mai – 27 decembrie 2020.

Atacul cibernetic cunoscut drept SolarWinds după numele companiei care a creat programele compromise, a fost descoperit la mijlocul lunii decembrie, când instituții ale guvernului SUA anunțau, una după cealaltă, că au avut calculatoarele compromise: în 13 decembrie, Trezoreria și Departamentul pentru Comerț, iar două zile mai târziu și Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), responsabil pentru securitatea granițelor și protejarea SUA de atacurile din mediul online.

Compania SolarWinds admitea că hackeri dintr-un „stat extern" au introdus date maligne în actualizări ale rețelelor făcute între lunile martie și iunie. Până la 18.000 de clienți au descărcat actualizările compromise, care au permis hackerilor să spioneze fără a fi descoperiți. Infrastructura SolarWinds era folosită de sute de mii de organizații la nivel global, inclusiv instituții americane și britanice și mari corporații.

În luna aprilie 2021, președintele Joe Biden a anunțat impunerea de sancțiuni ca răspuns la atacul SolarWinds și ceea ce a descris drept eforturile Rusiei de a compromite procesul electoral american. Printre sancțiuni s-a aflat expulzarea unor diplomați. Kremlinul neagă orice implicare.

Biroul care gestionează activitatea tribunalelor americane a anunțat în ianuarie că a fost victimă a atacului cibernetic SolarWinds. Hackerii obținuseră acces la informații comerciale secrete, țintele unor activități de spionaj, rapoarte ale unor dezvăluiri confidențiale și mandate de arestare.

Lista procuraturilor afectate include birouri implicate în cazuri importante, ca cele din Los Angeles, Miami și Washington. La New York, birourile din districtele de sud și de est, care gestionează mari cazuri corupție, au fost, de asemenea, afectate.

(Știre realizată pe baza relatărilor AP)

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG