Linkuri accesibilitate

Microfoane închise și ședință terminată brusc la Consiliul Local Sector 3 București. În dezbatere, securitatea la incendiu a Halei Laminor


Mii se bucureșteni intră zilnic în Hala Laminor, la Târgul de Crăciun, Laminor Winter Winderland.
Mii se bucureșteni intră zilnic în Hala Laminor, la Târgul de Crăciun, Laminor Winter Winderland.

O ședință extraordinară de la Consiliul Local Sector 3 din București s-a terminat brusc, după ce o consilieră a cerut informații despre autorizația de securitate la incendiu a Halei Laminor. Interpelarea a venit la o zi după ce Europa Liberă a scris despre pericolul de la Hala Laminor. 

Consilierii locali de la sectorul 3 au fost convocați, joi 7 decembrie, într-o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi, un singur proiect de hotărâre, legat de „Renovarea Liceului Tehnologic Theodor Pallady, Corp CI" și a cheltuielilor cu proiectul.

În deschiderea ședinței, care a fost online, Mihaela Văcaru, consilier local USR la Sectorul 3, a cerut Primăriei Sector 3 o poziție oficială față de problema securității la incendiu ridicată de Europa Liberă.

Pe 6 decembrie, Europa Liberă a publicat un articol în care semnala pericolul la care se expun zecile de mii de oameni care merg la Târgul de Crăciun Winter Wonderland de la Hala Laminor. Hala nu are autorizație de securitate la incendiu și nici instalații de semnalizare și stingere funcționale, după cum a confirmat ISU București.

„Am adresat o solicitare Primăriei. Hala Laminor nu are autorizație de securitate la incendiu și nici instalații funcționale de alarmare și de stingere a focului. Aceasta e informația care a apărut ieri în presă, la Europa Liberă, și am solicitat o poziție oficială de la Primăria Sectorului 3 și de la Algoritm Construcții în cadrul ședinței de astăzi și aș vrea să știu dacă ei sunt prezenți pe ordinea de zi cu această informare”, a spus consiliera Mihaela Văcaru în deschiderea ședinței.

După epuizarea dezbaterilor și votul pe singurul punct de pe ordinea de zi, președinta de ședință, Ioana Negoiță, consilier PSD și angajată a Algorithm Construcții S3, a închis ședința. În acel moment, consilierii au observat prezența în online a președintelui CA al Algorithm Construcții S3, Radu Alin Panait, și i-au cerut să răspundă interpelării Mihaelei Văcaru.

Acesta din urmă le-a spus consilierilor că instalațiile de stingere a incendiilor sunt funcționale în zona târgului.

„Referitor la interpretarea doamnei consilier, vreau să vă informez că sistemele sunt funcționale în zona ce are ca destinație târgul de Crăciun. Referitor la sprinklere, hidranți, detecție, stingătoare în fiecare căsuță. Avem uși cu mânere antipanică pentru evacuare de urgență, culoare de fugă. Pe lângă toate acestea, avem mașini de pompieri pe toată durata evenimentului, ambulanță, echipaje de la jandarmerie, poliție locală, pază privată, dar și monitorizare fizică și video 24 din 24h și suntem într-o comunicare permanentă cu ISU”, a explicat președintele CA al Algorithm Construcții S3, în fața consilierilor.

Nicio vorbă însă despre autorizația de securitate la incendiu, obligatorie prin lege pentru incinta respectivă. Nu a lămurit nici ce se întâmplă în zonele din hala din afara târgului și nici dacă instalațiile la care a făcut referire sunt cele solicitate de ISU sau doar o parte.

Înainte ca Mihaela Văcaru, consiliera care ceruse aceste informații să mai poată adresa vreo întrebare, microfoanele au fost închise, la fel și ședința.

Președinta de ședință închide microfonul consilierului USR care cerea detalii despre siguranța Halei Laminor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

„El a spus că sunt montate diverse echipamente și a dat exemple, dar nu a spus că sunt montate toate. Deci eu nu știu dacă în acest moment sunt montate toate echipamentele necesare, ceea ce a spus că sunt montate pe zona în care se desfășoară Târgul de Crăciun, dar separarea între zona târgului și restul halei, care este imensă, este o perdea. Dacă se întâmplă ceva în partea cealaltă, unde nu există echipamente și există lucrări de anvergură - în partea cealaltă, care e separată de perdea, nu știu ce se întâmplă acolo”, spune Mihaela Văcaru pentru Europa Liberă.

„Și ceea ce nu a spus absolut deloc e ce se întâmplă cu autorizația de protecție la incendiu”, mai adaugă aceasta.

Europa Liberă l-a contactat pe Radu Alin Panait de la Algorithm Construcții S3, dar nu a răspuns. I-am lăsat mesaje pe whatsapp în care explicam de ce avem nevoie de punctul său de vedere. Nici la solicitarea de informații trimisă pe 5 decembrie, înainte de publicarea articolului privind problemele de la Hala Laminor, la Algorithm Construcții CS3, nu am primit răspuns până în acest moment.

A răspuns la telefon Ioana Negoiță, consilier PSD și președinte de ședință, cea care a decis încheierea intempestivă a discuțiilor.

„În primul rând, mulțumesc pentru telefon. În al doilea rând, nu m-ați întrebat dacă aș avea câteva momente să răspund la acest subiect, iar în al treilea rând, referitor la ce m-ați întrebat, ședința a fost declarată închisă”, a explicat aceasta și a încheiat la fel de brusc convorbirea, fără a lăsa loc altor întrebări.

Târgul „cel mai” și „cel mai”

„Laminor Winter Wonderland” s-a deschis pe 30 noiembrie, la o zi după ce fusese amendat de ISU pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu și a instalațiilor de stingere/semnalizare obligatorii.

Pe 4 decembrie, Primăria Sector 3 anunța că deja peste 200.000 de oameni vizitaseră târgul. Pe lângă zona comercială, în hală a fost amenajată și o scenă pe care sunt concerte în fiecare seară. Suprafața totală amenajată este de șapte hectare, spune Primăria Sector 3, care se laudă că este cel mai mare târg de acest fel din țară. Se laudă nu doar în comunicate de presă, ci și în reclame plătite în media.

Târgul de sărbători „Laminor Winter Wonderland” va rămâne deschis până pe 2 ianuarie 2024, programul fiind de luni până joi, de la ora 11.00 la ora 22.00, iar de vineri până duminică, de la ora 10.00 la ora 23.00. Intrarea este liberă. La concerte un bilet costă 50 de lei.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG