Linkuri accesibilitate

Bani publici de la primării pentru presă. Edilii de sector Băluță și Negoiță își fac reclamă la televiziuni naționale, înainte de alegeri


Reclama pentru Hala Laminor rulează, în aceste zile, la mai toate televiziunile de știri din România.
Reclama pentru Hala Laminor rulează, în aceste zile, la mai toate televiziunile de știri din România.

Între două știri, pe ecranul televizorului apare Nicolae Malaxa, unul dintre cei mai importanți afaceriști din perioada interbelică. Nu chiar el în persoană, ci un actor care îl întruchipează.

Manevrează o tabletă pe care timpul se scurge și care îl ajută să facă legătura dintre Hala Laminor, construită de omul de afaceri în anii '20, și Primăria Sector 3, care a refăcut-o. Reclama transmite un mesaj către oamenii de afaceri de astăzi, care sunt îmbiați să-și mute afacerea în noua Hală Laminor, transformată în hub. De două ori se aude „Primăria Sector 3”.

Reclama plătită din bani publici, care rulează zilele acestea pe mai toate canalele de știri naționale din România, face parte dintr-o campanie lansată în luna august. Pentru ea, Primăria Sectorului 3 a încheiat un contract de aproape 9 milioane de lei cu o firmă din subordine, Algorithm Construcții S3, transformată, peste noapte, în agenție de publicitate.

Lipsa legislației privind campania electorală din afara campaniei electorale îi favorizează pe cei care dețin cheile de la buget, susține Elena Calistru, președinta Funky Citizens, organizație nonguvernamentală care se ocupă de ani mulți de monitorizarea cheltuielilor din bani publici.

„E clar că, în perioada asta - care e în afara celor 30 de zile sau câte sunt înainte de alegeri - primarul, prin toate pârghiile pe care le are și prin accesul la resurse, poate, de fapt, să distorsioneze cât se poate de mult competiția politică și să folosească și banul public pentru asta”, explică Elena Calistru.

Dar banii publici care ajung la media mai au un scop, dincolo de publicitatea pentru anumiți aleși. Controlul politicii editoriale este, de fapt, ținta principală, susține Raluca Radu, doctor în Ştiinţe ale Comunicării, și autoare a raportului Digital News Report pentru România al Institutului Reuters.

„E o problemă foarte mare în România chestiunea aceasta, să controlezi, să ajungi să controlezi știrile despre zona politică și despre administrația centrală și locală cu bani care nu vin în mod corect de la diverse instituții care au acei bani. De ce trebuie să facem reclamă la Hala Laminorul?”, se întreabă, retoric, Raluca Radu.

Robert Negoiță nu este singurul edil din Capitală care își face publicitate intensiv înainte de anul celor patru runde de alegeri, 2024.

Daniel Băluță a plătit reclamă pentru o piață, o stație de pompieri și o stație de metrou

În iulie, la mai toate televiziunile de știri naționale se făcea reclamă la o nouă piață, din Sectorul 4 al Capitalei. Piața Norilor a fost renovată, iar de redeschiderea ei trebuia să audă toată țara.

Au fost în total 752 de difuzări, împărțite egal între Antena 3 CNN, România TV, Realitatea Plus, Digi24, B1Tv. Vorbim de două spoturi diferite, de 30 de secunde fiecare.

În ziua inaugurării, la care alături de primarul Daniel Băluță a stat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe lângă spoturile din calupurile de publicitate, unele dintre televiziunile care au avut contract cu Primăria Sector 4 au difuzat și știri despre eveniment.

În septembrie, aceeași primărie a anunțat că a construit o stație de pompieri, prima din țară după Revoluție. Au fost tot puțin peste 750 de difuzări, pentru un spot de 30 de secunde, la aceleași televiziuni.

Reclama cu ISU Perșani a rulat la televiziuni de peste 600 de ori în septembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

La inaugurarea noii stații de pompieri s-au înghesuit oficialitățile. Chiar Guvernul României a avut postări video cu participarea prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, la deschiderea noii unitati de pompieri ISU Persani sector 4
Marcel Ciolacu, la deschiderea noii unitati de pompieri ISU Persani sector 4

„Până s-or ieftini benzina și calmantele, îți spunem noi cum să-ți menajezi banii și nervii. Noua stație de metrou Tudor Arghezi din Sectorul 4: te miști prin București de patru ori mai repede, mai ieftin și mai relaxat. Te miști fără să poluezi, cu consum redus și fără să te enervezi. Noua stație de metrou Tudor Arghezi din Sectorul 4 face sudul la fel de interesant ca nordul pentru investitori și mult mai atrăgător pentru locuitori. Din patru, în cele patru zări.”

Așa sună reclama care rulează în aceste zile la televiziuni.

Reclama la stație de metrou Tudor Arghezi rulează la mai multe posturi TV
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

Stația de metrou Tudor Arghezi a fost inaugurată cu mare fast, anul trecut, când primarul Băluță a predat oficial construcția către Metrorex pentru realizarea conexiunii cu magistrala de metrou.

Adevărata inaugurare va avea loc pe 15 noiembrie, când prima garnitură va ajunge la stația Tudor Arghezi, capăt de linie pe magistrala Magistrala M2 Berceni-Pipera.

Stația de metrou Tudor Arghezi, sectorul 4, București
Stația de metrou Tudor Arghezi, sectorul 4, București

Elena Calistru de la Funky Citizens (organizație non-guvernamentală specializată în monitorizarea activității administrației publice) consideră că difuzarea unei astfel de reclame, cu adresare locală, nu se justifică pe un post național de știri. Nu doar din punct de vedere al audienței, ci și al cheltuirii banului public. Plătești pentru ceva ce excede mult comunitatea care contribuie la bugetul local.

„Nu e țintită, nu se adresează comunității respective. Există nenumărate situații în care Curtea de Conturi a zis că nu e ok, ca în cazul în care, să zicem, tu, ca primărie, nu știu, a comunei Cucuieții din deal, te-ai duce să cheltuiești bugetul local pentru comuna Corcodușa din vale. Bugetul trebuie să servească comunitatea pentru care au fost adunați banii”, explică Elena Calistru.

Reclama rulează la aceleași televiziuni: Realitatea Plus, B1Tv. Antena 3 CNN, România TV, Digi24.

Am solicitat Primăriei Sector 4, pe 20 iulie, informații despre campania de publicitate pentru Piața Norilor. Am întrebat și care au fost costurile reabilitării acesteia deoarece nu există informații publice.

  • Pe 25 iulie, am primit mail de la Primăria Sector 4 prin care se comunica prelungirea termenului de răspuns la 30 de zile.
  • Pe 11 septembrie am revenit la Primăria Sector 4 cu un mail prin care am semnalat depășirea termenului legal pentru răspuns.
  • Pe 25 septembrie am trimis o reclamație administrativă privind nerespectarea Legii 544/2001, reclamație ce a fost înregistrată la primărie cu nr. 72242/25.09.2023.

Tot la Primăria Sector 4 am trimis solicitări referitoare și la celelalte proiecte de publicitate ale instituției. Până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns. Revenim când îl avem.

Cum își face reclamă Primăria Sectorului 3 printr-o companie din subordine

Înapoi la Primăria sectorului 3. În iulie 2022, a încheiat, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, un contract cadru cu societatea Algorithm Construcții S3 de promovare instituțională, în valoare de aproape 30 de milioane de lei.

Firma din subordinea aceluiași consiliu local, înființată special pentru consolidarea și refacerea Halei Laminor, primise cu câteva săptămâni înainte un nou cod CAEN - de agenție de publicitate. Atribuirea contractului s-a făcut direct, fără licitație.

Primul contract, de 8,7 milioane de lei, a fost încheiat pe 28 iulie 2023, și este dedicat Halei Laminor.

„Primăria Sectorului 3 a solicitat societății Algorithm Construcții S3 SRL, prin acest contract subsecvent, furnizarea serviciilor cuprinse în caietul de sarcini respectiv (producție spot de promovare tv și radio, afișări banner web, afișări web video, difuzări spot tv, difuzări spot radio, conform specificațiilor caietului de sarcini)”, a comunicat, pentru Europa Liberă, Primăria Sector 3.

Reclama cu Hala Laminor, pe pagina DCnews.ro
Reclama cu Hala Laminor, pe pagina DCnews.ro

Europa Liberă a solicitat Algorithm Construcții S3 informații despre modul în care au fost încheiate contractele de publicitate, despre cum se vor desfășura campaniile și unde au ajuns banii. Până la această oră nu am primit niciun răspuns. Vom reveni cu răspunsul companiei, atunci când îl vom primi. Toate datele prezentante în acest articol sunt din surse deschise.

Pe 1 august 2023, la patru zile de la semnarea contractului cu Primăria Sector 3, Algorithm Construcții S3 încheiase deja primele contracte de publicitate. Parteneri - firmele care se ocupă de spațiul publicitar al diverselor televiziuni și site-uri.

  • 1 august - România TV, prin Ridzone Computers SRL, Gândul, prin Gandul Media SRL, Realitatea Plus, prin DBV Media SRL
  • 10 august - luju.ro, prin Jurindex Media SRL și Finance Media SRL
  • 22 august - Antena 1, prin Antena TVGroup SA
  • 21 august - DC News, prin Press Media Electronic SRL
  • 1 septembrie - fanatik.ro, prin All Media Company SRL
  • 4 septembrie - DIGI24, prin Media Gold SRL
  • 30 septembrie - Evenimentul zilei și Capital, prin Editura Evenimentul Zilei și Capital SRL.


Apoi, au început să curgă banii. Primele plăți s-au făcut chiar din luna august, sub formă de avans. Pe 23 august, de exemplu, Gândul a primit un avans de 142.000 de lei.

De atunci și până vineri, 3 noiembrie, suma totală virată în contul firmelor de media era de peste 2 milioane de lei.

  • România TV - 217.900 lei
  • DC News - 39.114 lei
  • DIGI24 - 351.666 lei (suma virată până marți, 7 noiembrie)
  • Luju.ro - 35.700 lei
  • Gândul - 428.400 lei
  • Evenimentul zilei & Capital - 43.300 lei
  • Realitatea Plus - 242.361 lei
  • B1TV - 135.500 lei
  • Antena 1 - 567.000 lei
  • Fanatik.ro - 59.500 lei

Tot până vineri, 3 noiembrie, spotul „Hala Laminor” rulase deja de aproape 1400 de ori la Realitatea Plus, Rtv, Antena 1, Antena 3 CNN, Digi24 și B1Tv.

Reclama la Hala Laminor îl are ca personaj principal pe Nicolae Malaxa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

Modul în care Primăria Sector 3 a scos banii din buget și i-a plătit pe reclamă prin intermediul unei firme din subordine e o practică periculoasă, susține Elena Calistru de la Funky Citizens. Banii publici se scurg fără un control real.

„În momentul în care tu folosești o companie municipală pentru a plăti reclamă, încerci să eviți mai multe lucruri, inclusiv legislația achizițiilor publice. Că acolo e problema cea mai mare. Și, de asemenea, controlul Curții de Conturi.

Ce vedem în acest moment este doar un început dubios, pentru un fenomen care probabil se va acutiza pe măsură ce ne apropiem de campania electorală”, susține Elena Calistru.

Cazul special al firmei unui angajat al Guvernului

Primul contract încheiat de Algorithm Construcții S3 pentru Hala Laminor a fost, pe 18 iulie, cu Remember Us Agency SRL. Firma este deținută - conform declarației de interese depusă în iunie 2023 - de Andreea Silvia Mihăilă, consilier în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene(MIPE).

La MIPE, Andreea Silvia Mihăilă a ajuns, în 2022, de la Fundația Dan Voiculescu, așa cum rezultă din declarația de avere depusă anul trecut.

În declarația de interese a Andreei Silvia Mihăilă, depusă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este menționată calitatea de acționar în firma Remember Us Agency SRL.
În declarația de interese a Andreei Silvia Mihăilă, depusă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este menționată calitatea de acționar în firma Remember Us Agency SRL.

Revenind la afacerile consilierei din Guvern cu societatea din subordinea primăriei conduse de Robert Negoiță, firma Remember Us Agency a încasat până acum 160.900 de lei. În schimbul banilor, se ocupă de promovarea Halei Laminor - elaborarea unui plan de promovare, identificarea unor cuvinte cheie, selecția materialelor pentru platformele de socializare.

Colaborarea cu Primăria Sector 3 nu este prima pentru firma angajatei Guvernului. În 2018, a avut două contracte cu Compania Municipală Sport pentru Toți București, de 117.000 lei. În decembrie 2022, a organizat pentru Centrul Cultural Ștefan Iordache din București evenimentul Iarna Amintirilor - 84.000 de lei, iar anul acesta a prins un contract de promovare cu municipiul Toplița, de 40.000 de lei.

Firma a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 288.000 de lei și un profit de aproape 123.000 lei, fără a avea vreun angajat.

Andreea Silvia Mihăilă nu consideră că există vreo incompatibilitate între poziția sa în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și afacerile private.

„ Eu am înființat firma în anul 2017, și la momentul când am fost angajată în minister, am verificat la ANI această situație, și mi s-a spus ca nu este niciun fel de problemă. Mai mult decât atât, eu sunt angajat contractual, nu funcționar public”, spune Andreea Silvia Mihăilă. A refuzat să explice cum a reușit să încheie contractul cu Algorithm Construcții S3 pentru promovarea Halei Laminor.

Care este situația contractelor de publicitate la celelalte primării din Capitală

În anul 2023, Primăria Sectorului 1 nu a încheiat contracte pentru promovarea instituției și a proiectelor sale în mass-media și social media, ne-a transmis instituția condusă de Clotilde Armand.

Primăria Generală, condusă de Nicușor Dan, a trimis, la solicitarea Europa Liberă, toate contractele de publicitate încheiate în acest an:

  • Contract încheiat în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, „Management performant și administrație modernă pentru cetățenii Municipiului București”, Valoare (fără TVA): 12.350,00 lei. Prestator: LARY ADVERTISING SRL
  • Contract încheiat în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare ,"Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă din Municipiul București”. Valoare (fără TVA): 30.660,00 lei. Prestator: SC INTERMEDIA SERVICES TOP SRL
  • Contract încheiat în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă prin Planului Național de Redresare și Reziliență ”Renovarea Integrată (Consolidare Seismică și Renovare Energetică Moderată) a Clădirilor Publice pentru Reabilitare Corp A și Corp B Maternitatea Bucur – Strada Bucur nr. 10 (Corp A) și nr. 19 (Corp B), sector 4” Valoare (fără TVA): 6.700,00 lei. Prestator: INTERMEDIA SERVICES TOP SRL.

Ambele firme alese de Primăria Generală, Intermedia Services Top SRL și Lary Advertising, sunt din județul Constanța și mai au și alte contracte pe bani publici, dar locale.

Și Primăria Sectorului 2 a ales firma Intermedia Services Top SRL pentru cele trei contracte de publicitate încheiate în acest an, în valoare de peste 95.000 de lei.

Contractele de publicitate încheiate de Primăria Sector 2 în 2023.
Contractele de publicitate încheiate de Primăria Sector 2 în 2023.

Reclama vs. politică editorială

„Problema este când cumperi spațiu de reclamă ca să controlezi conținutul editorial”, susține Raluca Radu, doctor în Științele Comunicării. „E interesant de văzut ce este în contract, câteodată chiar în contractul prin care se cumpără spațiul de reclamă, aceasta vine la pachet cu conținut editorial, atâtea știri de bine despre…”, explică ea practica.

Nu este o invenție românească. Este recunoscută la nivel internațional ca modalitate de „strunire” a presei. Doar că efectul e limitat.

„Până într-un anumit punct, pot să controleze cu bani ce apare la televizor, ce se aude la radio, ce apare în presa online. Până când este un scandal imposibil de evitat. Nu poți să eviți, indiferent de cine e persoana politică sau partidul implicat în acel scandal - până la urmă, trebuie să vorbești despre subiect. Și asta s-a văzut foarte bine în scandalul legat de azilele groazei”, explică profesoara.

Problema cea mai mare este însă alta, în opinia ei: scade numărul jurnaliștilor care fac investigații, care scot la iveală probleme, ilegalități. Tocmai din cauza acestor bani care se duc spre redacțiile mainstream.

„Avem oameni minunați care fac investigație. Din păcate, rămân de multe ori în zona unor site-uri de nișă, fac foarte multă vâlvă în online, dar nu reușesc să treacă subiectul în presa mare - sau reușesc cu eforturi foarte mari - și încă trebuie să depindem de ei ca să aflăm lucruri de interes public major”, este concluzia expertului în comunicare.

Europa Liberă a solicitat tuturor instituțiilor media menționate în articol să comunice dacă aceste contracte încheiate cu primăriile de sector din București influențează politica editorială și dacă vor mai fi difuzate opinii critice la adresa edililor sau a proiectelor acestora.

Am primit răspunsuri de la B1TV, Evenimentul Zilei și Realitatea Plus. Le publicăm integral.

B1TV

  • Postul nostru de televiziune a avut, de-a lungul timpului, colaborări cu mai multe administrații locale, atât din București cât și din restul țării. Toate aceste colaborări se circumscriu obligației legale pe care o au primăriile de a informa cetățenii cu privire la activitățile pe care le întreprind, obiective de investiții, servicii disponibile pentru populație, obligații pentru cetățeni (cum este reciclarea selectivă) etc. Contractele la care faceți referire au un caracter strict comercial și se referă doar la difuzarea de spoturi publicitare care conțin mesajele de promovare ale fiecărei primării. Ele sunt difuzate în calupurile de publicitate obișnuite, împreună cu spoturi ale altor clienți comerciali ai postului și, în mod evident, sunt marcate ca publicitate. Sumele din contracte nu le putem face noi publice pentru că avem obligația de confidențialitate, la fel ca în cazul oricărui alt contract comercial pe care îl încheiem.
  • Dacă ați urmărit măcar puțin activitatea postului nostru de televiziune în ultimii ani, credem ca se poate observa cu ochiul liber că jurnaliștii postului pot critica pe oricine consideră ei că este criticabil, într-o deplină libertate de exprimare. B1 TV găzduiește toate punctele de vedere relevante și nu există subiecte tabu sau care sunt trecute sub tăcere, atâta timp cât jurnaliștii noștri consideră că ele sunt de interes pentru public.
  • Postul nostru de televiziune va reflecta activitatea acestor primării, cu toate aspectele relevante pentru public, așa cum o face și în cazul altor primării din țară sau din București, inclusiv a Primăriei Generale. Doar un exemplu recent, conflictul dintre primarul sectorului 3 și primarul general pe subiectul parcului IOR, care a fost reflectat de B1 TV cu argumente și critici de ambele părți.
  • Repetăm, colaborarea cu primăriile menționate se referă strict la difuzarea de spoturi publicitare care sunt marcate ca atare. Știrile despre activitatea acestor primării, dar și despre activitatea altor primării, pozitive, negative sau neutre, sunt difuzate conform politicii editoriale a postului, în măsura în care considerăm că sunt utile pentru public.
  • Și o remarcă de final: apreciem activitatea redacției ”Europa Liberă România” și nu putem fi decât fericiți că mai există instituții de presă care au finanțarea asigurată și care nu această grijă ce le-ar putea greva activitatea zilnică. Pentru o televiziune mică și independentă cum este B1 TV, care nu este susținută de niciun grup media în spate, și care își dorește să se mențină pe o linie editorială echilibrată, lucrurile nu sunt atât de simple. Poate, mai mult decât să numărăm contractele cu primăriile, ar fi interesantă o investigație și despre prețurile de publicitate de pe piața media din România și de ce televiziunile independente nu se pot susține doar din publicitate clasică și sunt nevoite să caute și alte surse de finanțare disponibile în mod legal. Și, în general, o dezbatere reală, fără ipocrizie, despre cât de viabile mai sunt modelele de finanțare a presei în ziua de azi (având în minte și recentul scandal Ringier-GSP).

Realitatea Plus

  • Nu avem contracte încheiate cu primăriile menționate, avem însă publicitate în cadrul postului Realitatea Plus pentru obiectivele enumerate, regim agenție ca orice alt client;
  • Dupa cum am raspuns și la prima intrebare, nu avem contracte încheiate cu primăriile mentionate, iar politica de vânzări nu are nicio legatură cu politica editorială a postului. Materialele pe care postul nostru alege să le difuzeze sunt legate de politica editorială și sunt selectate în funcție de interesul publicului telespectator, iar informațiile care fac obiectul materialelor sunt obținute de jurnaliștii postului de televiziune.
  • Jurnaliștii Realitatea au libertatea de a realiza materiale critice față de oficialii primăriilor;
  • Aceste materiale au acelasi regim ca orice altă știre, stirile sunt negative, dar și pozitive, corecte sa fie;
  • Ați adresat aceleași întrebări și posturilor generaliste, întrebări referitoare la știrile/proiectele pozitive despre primăriile de sector? Sau există un interes mai mare pentru posturile de știri?

Evenimentul Zilei

  • Există un contract de publicitate semnat printr-o companie deținută de Primăria Sectorului 3, acesta nu prevede realizarea de articole/advertoriale. În aceste condiții, jurnaliștii vor ramâne la fel de obiectivi ca și până acum.

Europa Liberă a solicitat tuturor primăriilor de sector și Primăriei Generale să comunice ce bani s-au cheltuit de la începutul anului pentru publicitate și unde au ajuns.

Au răspuns, după cum am relatat, doar Primăria Generală și primăriile sectoarelor 1, 2 și 3.

Solicitările de informații au fost trimise de Europa Liberă, în iulie, la Primăria Sector 4 și, în septembrie, la sectoarele 5 și 6. Nu am primit niciun răspuns. Vom reveni dacă vom avea punctele de vedere solicitate.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG