Linkuri accesibilitate

Tribunalul care a suspendat-o patru ani pe Simona Halep: „încălcarea regulilor antidoping pentru roxadustat a fost intenționată”


Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia integrală a tribunalului independent care a suspendat-o patru ani pentru dopaj.

„Dna Halep a fost categorică în sensul că a fost întotdeauna o susţinătoare fermă a unui sport curat şi fără droguri, că nu a luat niciodată nicio substanţă interzisă, că nici măcar nu auzise de Roxadustat până când acesta a fost găsit în proba sa din 29 august şi că nu a donat sau primit sânge nici măcar în cele două ocazii în care a suferit o intervenţie chirurgicală”, se spune în decizia tribunalului independent.

Decizia finală a tribunalului independent include:

 • O concluzie conform căreia încălcarea, de jucătoare, a regulilor antidoping cu privire la roxadustat a fost intenționată.
 • O concluzie conform căreia tribunalul este convins că jucătoarea a comis o încălcare a regulilor antidoping ca urmare a datelor sale din pașaportul biologic al sportivului.
 • O constatare conform căreia informațiile standard au fost împărtășite experților care fac parte din Unitatea independentă de pașapoarte biologice iar cunoașterea identității ei nu a afectat viziunea lor asupra datelor din pașaportul biologic al sportivului.
 • O declarație a tribunalului că „dna Halep cu siguranță nu este responsabilă pentru nicio întârziere în audierea și soluționarea acestui caz. Cu toate acestea, în ciuda protestelor repetate ale jucătoarei, care susțin contrariul, nici ITIA și nimeni altcineva nu este implicat.”
 • Decizia comisiei conform căreia „circumstanțe agravante” nu s-au aplicat în acest caz și decizia sa a fost de a o sancționa pe jucătoare timp de patru ani, începând de la data suspendării provizorii (7 octombrie 2022).

Contestațiile împotriva deciziei din cadrul Programului antidoping de tenis sunt făcute la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS) și toate detaliile și calendarele vor fi decise de către CAS.

Contextul luării deciziei. Spicuiri din decizia tribunalului

 • Începuse să lucreze cu noul său antrenor, domnul Patrick Mouratoglou, în martie 2021 şi se mutase la Academia Mouratoglou a acestuia din Franţa mai târziu în acel an.
 • Dna Halep şi-a descris sezonul 2022. Ea s-a confruntat cu căldura, umiditatea şi problemele nazale la Citi Open din Washington DC, între 1 şi 7 august, şi nu a reuşit să termine meciul din optimi. Dar a primit apoi o autorizaţie pentru medicamente care să o ajute cu problemele sale de respiraţie nazală şi a câştigat titlul la simplu la National Bank Open din Toronto, care a avut loc între 8 şi 14 august 2022. La 17 august, ea s-a retras de la Western & Southern Open de la Cincinnati din cauza unei accidentări la coapsa dreaptă înainte de meciul din turul al doilea, dar avea încă mari speranţe pentru US Open.
 • În acel moment, fizioterapeuta doamnei Halep, doamna Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment cu colagen la alimentaţia sa, deoarece nu lua unul.
 • Ea a descris cum a ajuns să folosească trei suplimente de la acelaşi furnizor. La recomandarea făcută doamnei Gohier de Frédéric Lefebvre, directorul pregătirii fizice la Academia Mouratoglou, doamna Gohier i-a recomandat trei produse de la un furnizor, pentru a înlocui băutura ei de recuperare.
 • Doamna Halep nu auzise niciodată anterior de aceste suplimente. Ea a întrebat-o pe doamna Gohier dacă le-a verificat, iar aceasta i-a răspuns că da.
 • De asemenea, doamna Halep şi doamna Gohier au verificat împreună recipientul şi nu era menţionată nicio substanţă interzisă.
 • De asemenea, dna Halep s-a consultat cu antrenorul ei, dl Mouratoglou, care a spus că toate cele trei produse pot fi folosite în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu păreau a fi riscante. Doamna Halep era conştientă de posibilitatea contaminării suplimentelor, aşa că a avut întotdeauna grijă să se asigure că produsele sunt verificate şi recomandate de specialişti în domeniu.
 • Toate cele trei suplimente au fost comandate de doamna Gohier la 16 august 2022 şi trimise direct de furnizor doamnei Gohier la New York.
 • Jucătoarea a început apoi să utilizeze cele trei suplimente la mijlocul lunii august 2022. (Tribunalul observă că numai suplimentul Keto MCT este cel care necesită o analiză suplimentară, întrucât celelalte două produse erau aparent inofensive).
 • Doamna Halep a luat Keto MCT în cinci zile între marţi 23 august şi duminică 28 august 2022, lipsind doar miercuri 24 august 2022, deoarece era o zi liberă de la antrenament şi, în mod normal, nu lua suplimente într-o zi fără antrenament. Duminică, 28 august 2022, a fost ultima zi în care a luat Keto MCT. Aceasta a fost ziua dinaintea meciului din primul tur de la US Open, pe care l-a pierdut neaşteptat.
 • Ea nu a fost îngrijorată atunci când a fost selectată pentru prelevarea de probe în competiţie la 29 august, deoarece zecile de teste anterioare (inclusiv cel din 26 august 2022) au fost toate negative.
 • Doamna Halep a încetat apoi să mai joace şi să se antreneze, deoarece a decis să se supună operaţiei pe care o avea în vedere de ceva timp. Ea ştia că acest lucru va necesita trei luni de pauză de tenis.
 • Doamna Halep nu s-a mai antrenat deloc din 28 septembrie şi nu a mai făcut exerciţii fizice, cu excepţia mersului pe jos, până când a început să alerge încet la începutul lunii noiembrie 2022. Ea hotărâse că, după operaţie, nu va mai concura în 2022.
 • Ea a fost şocată când a fost anunţată la 7 octombrie 2022 că proba din 29 august fusese testată pozitiv pentru Roxadustat.
 • Pe 21 octombrie 2022, doamna Halep a primit confirmarea că proba B fusese, de asemenea, testată pozitiv pentru Roxadustat. Până la acel moment, ea dispusese deja ca dna Gohier să furnizeze mostre din suplimentele sale, inclusiv Keto MCT, profesorului Jean-Claude Alvarez pentru a fi testate; iar la 19 octombrie 2022 a mers la laboratorul profesorului Alvarez şi a furnizat o mostră de păr pentru a fi testată pentru Roxadustat.
 • Doamna Halep a fost categorică pe tot parcursul mărturiei sale că nu a luat şi nu va lua niciodată vreo substanţă interzisă.
 • Ea a adăugat alte două motive pentru care nu ar fi folosit Roxadustat: şi a înţeles că Roxadustat ar fi interferat cu eficacitatea tratamentului respectiv; şi în al doilea rând, avea o intervenţie chirurgicală programată şi a înţeles că folosirea Roxadustat în apropierea acestei intervenţii chirurgicale ar fi reprezentat un risc grav pentru sănătate. (Tribunalul ia act de faptul că, potrivit propriilor sale mărturii, doamna Halep nu ar fi ştiut nimic despre niciunul dintre aceste două aspecte înainte de a auzi pentru prima dată de Roxadustat la 7 octombrie 2022, dar şi de faptul că punctul ei principal a fost că oricum nu a folosit şi nu ar fi folosit niciodată vreo substanţă interzisă).
 • Cea de-a doua declaraţie de martor a doamnei Halep a prezentat programul ei de competiţii din martie până în septembrie 2022. În timpul declaraţiei sale verbale, avocatul său, dl Jacobs, a ghidat-o pe dna Halep prin programul său de tenis în jurul unor date din 2014 şi 2017 referitoare la probele de sânge ABP 2 şi 19 (menţionate mai târziu în prezenta decizie), şi apoi prin programul său din 2022, inclusiv datele referitoare la probele ABP 44 şi 46. Cu toate acestea, nu este necesar să intrăm în detalii în acest moment.
 • Observăm că dna Halep nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT în formularul de control doping ("DCF") pentru testul său de urină din 29 august 2022.
 • De asemenea, ea nu l-a menţionat nici în interviul său din 26 octombrie 2022 cu ITIA. În cadrul audierii, ea a declarat că probabil că a uitat pur şi simplu. Aceasta a fost o neglijenţă distinctă din partea ei, în special la interviu, când nevoia de deschidere completă ar fi fost şi mai evidentă.
 • În rest, în afară de una sau două mici discrepanţe fără importanţă, totul în declaraţiile sale de martor şi în probele orale a fost în concordanţă cu ceea ce a spus în interviul din 26 octombrie 2022 cu ITIA. Ea a confirmat în acel interviu că nu a suferit niciodată de anemie.

Contestațiile împotriva deciziei din cadrul Programului antidoping de tenis sunt făcute la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS) și toate detaliile și calendarele vor fi decise de CAS.

Tenismena Simona Halep, 32 de ani, a fost suspendată patru ani din circuit pentru dopaj, după testul pozitiv cu Roxadustat de la US Open. Decizia poate fi atacată cu recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„Deşi sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate şi cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt şocată şi extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal”, a scris pe Instagram, imediat după aflarea deciziei, Simona Halep.

Cred într-un sport curat şi, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee şi două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge şi urină pentru a verifica dacă există substanţe interzise - toate au fost negative, până la 29 august 2022.

Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere şi a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanţe interzise, însă acum ştim - şi tribunalul a fost de acord - că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu iniţial pozitiv până in prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzaţie ABP numai după ce grupul său de experţi a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experţi să îşi schimbe brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experţi care au analizat doar parametrii mei sanguini - care s-au menţinut timp de peste 10 ani în acelaşi interval.

Acest grup de experţi a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepţie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut şi care, dacă luăm în considerare testul meu negativ făcut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzaţii false şi pentru a mă întoarce pe teren. Intenţionez să fac recurs la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză”, a scris Simona Halep, pe Instagram, la aflarea deciziei.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este organismul care a formulat acuzațiile de dopaj la adresa Simonei Halep și care a făcut marți anunțul privind decizia tribunalului.

E a fost audiată la sfârșitul lunii iunie de tribunalul Sport Resolutions.

Ternismena a părăsit ultima dată terenul de tenis la US Open 2022, în primul tur, pe data de 29 august, unde mai avea 10 puncte în cont, iar punctajul ei a fost redus la zero după ultima actualizare a clasamentului WTA după US Open 2023.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat marți că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, în urma încălcării Programului antidoping de tenis (TADP).

Halep, de două ori campioană a titlului de Grand Slam, în vârstă de 32 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP.

Prima acuzație se referă la o constatare analitică adversă (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției.

A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic (ABP) al lui Halep.

Tribunalul independent Sport Resolutions s-a întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele Halep și al ITIA, iar sportiva a depus, de asemenea, mărturie direct în fața completului în cadrul procedurii.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

 • Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum este evidențiată în proba de urină a lui Halep, colectată la 29 august 2022 la US Open
 • Utilizarea unei substanțe sau metode interzise în 2022, bazată pe recoltarea și analiza a 51 de probe de sânge furnizate de jucător în cadrul programului ABP.
 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG