Linkuri accesibilitate

Tenismena Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj. Decizia nu este definitivă. Halep: Sunt șocată și dezamăgită


Tenismena Simona Halep
Tenismena Simona Halep

Tenismena Simona Halep, 32 de ani, a fost suspendată patru ani din circuit pentru dopaj, după testul pozitiv cu Roxadustat de la US Open. Decizia poate fi atacată cu recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„Astăzi, un tribunal din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viaţa mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viaţa tenisului.

Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conştient sau intenţionat, vreo substanţă interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani și am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzaţii aduse de ITIA - un test de urină pozitiv pentru o substanţă interzisă şi o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanţii mei şi cu mine am prezentat ITIA şi tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele şi am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP.

Deşi sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate şi cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt şocată şi extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.

Cred într-un sport curat şi, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee şi două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge şi urină pentru a verifica dacă există substanţe interzise - toate au fost negative, până la 29 august 2022.

Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere şi a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanţe interzise, însă acum ştim - şi tribunalul a fost de acord - că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu iniţial pozitiv până in prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzaţie ABP numai după ce grupul său de experţi a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experţi să îşi schimbe brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experţi care au analizat doar parametrii mei sanguini - care s-au menţinut timp de peste 10 ani în acelaşi interval.

Acest grup de experţi a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepţie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut şi care, dacă luăm în considerare testul meu negativ făcut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzaţii false şi pentru a mă întoarce pe teren. Intenţionez să fac recurs la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză”, a scris Simona Halep, pe Instagram, la aflarea deciziei.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este organismul care a formulat acuzațiile de dopaj la adresa Simonei Halep și care a făcut marți anunțul privind decizia tribunalului.

E a fost audiată la sfârșitul lunii iunie de tribunalul Sport Resolutions.

Ternismena a părăsit ultima dată terenul de tenis la US Open 2022, în primul tur, pe data de 29 august, unde mai avea 10 puncte în cont, iar punctajul ei a fost redus la zero după ultima actualizare a clasamentului WTA după US Open 2023.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat marți că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, în urma încălcării Programului antidoping de tenis (TADP).

Halep, de două ori campioană a titlului de Grand Slam, în vârstă de 32 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP.

Prima acuzație se referă la o constatare analitică adversă (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției.

A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic (ABP) al lui Halep.

Tribunalul independent Sport Resolutions s-a întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele Halep și al ITIA, iar sportiva a depus, de asemenea, mărturie direct în fața completului în cadrul procedurii.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor anti-doping în temeiul articolului 2 din TADP:

  • Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum este evidențiată în proba de urină a lui Halep, colectată la 29 august 2022 la US Open

  • Utilizarea unei substanțe sau metode interzise în 2022, bazată pe recoltarea și analiza a 51 de probe de sânge furnizate de jucător în cadrul programului ABP


Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că a luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul pe care jucătoarea l-a ingerat nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care au ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți din Unitatea de management a pașapoartelor pentru sportivi (APMU) conform căreia „dopajul probabil” a fost explicația neregulilor din profilul lui Halep.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

Karen Moorhouse, Chief Executive Officer la ITIA, a declarat: „După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.

„Volumul de probe pe care tribunalul trebuie să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât și în procedurile ABP a fost substanțial.

„ITIA a urmat procesele adecvate, așa cum le-am face cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției loiale, în numele sportului.

Completul a recunoscut că a fost urmată procedura adecvată în cadrul deciziei scrise.

„Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util.”

ITIA este terțul delegat, conform Codului Mondial Antidoping (Codul) al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional de guvernare pentru sportul tenisului și semnatar al Codului. ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea anti-doping în tenisul profesionist.

Reacții după decizia tribunalului

Ilie Năstase: Este o decizie urâtă - „E o decizie urâtă şi tardivă pentru mine. Ca să aştepţi un an şi câteva săptămâni să dai o decizie…au fost şi alte jucătoare în situaţia asta, poate şi mai grav, şi au dat decizie după o săptămână sau două. Nu ştiu cum s-a judecat şi pe ce bază. Dacă erau 2 ani dar aşa, cu 4 ani, e mai greu. Şi la băieţi, mai mult de un an nu s-a dat. Nu ştiu cum au decis cum au decis să dea 4 ani. Au făcut-o să aştepte un an de zile. Eu, dacă aş fi avocatul lor, i-aş da în judecată pentru că nu am putut munci un an de zile”, a declarat fostul tenismen Ilie Năstase în exclusivitate pentru AS.ro.

Adrian Marcu, fost antrenor al Simonei Halep: „Este ireal” - Marcu a declarat pentru eurosport.ro că decizia ITIA este ireală și este de părere că dacă va fi păstrată sportivei îi va fi aproape imposibil să mai revină pe teren.

WTA: „Jucătorii să fie conștienți de ce implică programul antidoping” - „Este de o importantă majoră ca jucătorii să fie conștienți de ce implică Programul Anti-Doping și să îl respecte. Tribunalul Independent a transmis verdictul în ceea ce privește cazul Simonei Halep, iar decizia poate fi contestată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. WTA va sprijini decizia finală a procesului și va continua să urmărească atent situația”, a transmis WTA pe site-ul oficial.

Andrei Pavel: „Sunt șocat” - Fostul jucător de tenis, Andrei Pavel, era convins că Halep va scăpa de acuzaţii şi că va putea reveni în cel mai scurt timp pe teren, scrie as.ro care dă reacția sa la cald. „Cum? Eu sunt pur și simplu șocat, sunt la volan, în drum spre Constanța, la un concurs de juniori, avem și Cupa Davis în week-end. Sunt absolut șocat. Nu am cuvinte, crede-mă că nici nu știu ce să spun. Șocat la maximum! Îmi pare foarte rău, nici nu poți să-ți imaginezi. Nici nu se înțelege pentru ce și cum. Acum chiar nu știu pot să spun. Patru ani mi se pare ceva… Eu nu am mai auzit pentru ceva de genul acesta. Sunt absolut fără niciun pic de cuvânt. Încă o dată, e ceva șocant. Ăsta e singurul cuvânt pe care pot să ți-l spun. Șocant și nedrept.”

Jurnalistul Cătălin Tolontan: „De ce a fost nevoie de un an pentru o decizie?” „Dacă au avut probe atât de puternice ca să-i dea 4 ani de suspendare Simonei Halep, de ce a fost nevoie de un an pentru o decizie?”, se întreabă în Gazeta Sporturilor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG