Linkuri accesibilitate

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, ales de Kamala Harris pentru postul de vicepreședinte


Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a fost ales de Kamala Harris să candideze pentru funcția de vicepreședinte al SUA alături de ea.
Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a fost ales de Kamala Harris să candideze pentru funcția de vicepreședinte al SUA alături de ea.

Actualul vicepreședinte al SUA, Kamala Harris, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie, a decis să-l desemneze drept candidat pentru funcția de vicepreședinte pe guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz.

Vicepreședintele Kamala Harris și guvernatorul statului Minnesota Tim Walz și-au confirmat noul statut de colegi de candidatură pe rețelele sociale.

Walz scrie pe X: „Alerg pentru a câștiga chestia asta cu @KamalaHarris”.

Pe Instagram, Harris a distribuit un mesaj în care descrie decizia ei de a-l alege pe Walz ca partener de candidatură.

„Sunt mândră să anunț că i-am cerut @walzforgovernor să fie partenerul meu de candidatură”, a scris ea. „Unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat la Tim este faptul că convingerile sale în lupta pentru familiile din clasa de mijloc sunt profunde. Este personal."

Kamala Harris urmează să-l prezinte pe Tim Walz marţi seara la un miting din orașul Philadelphia.

Selectarea guvernatorului statului Minnesota ca partener de candidatură de către vicepreședintele Kamala Harris ilustrează puterea rețelelor sociale. Walz nu era nici pe departe în primul eșalon al listei de favoriți în urmă cu câteva săptămâni.

Este primul democrat, din 1980 până în prezent, care aspiră la președinția SUA și care nu a urmat facultatea de drept. Are un master în leadership educațional. Fostul președinte Jimmy Carter a fost ultimul democrat care nu a urmat cursurile unei facultăți de drept, iar fostul vicepreședinte Al Gore a abandonat Facultatea de Drept Vanderbilt pentru a urma o carieră politică, așa că nu a devenit niciodată avocat.

El a devenit o senzație online datorită seninătății sale, a unui mod de a fi considerat de americani ca „happy go lucky” (fericit să fii norocos) specific statelor central-nordice, unde este și Minnesota, și a atacurilor sale recente împotriva republicanilor, despre care a spus că „sunt ciudați”, remarcă CNN.

Cu toate acestea, nu este clar dacă Walz îi va fi de ajutor lui Harris în statele cheie ale câmpului de luptă.

Sondajele recente sugerează că nu este de așteptat ca Minnesota să fie atât de competitivă. În plus, Walz nu a demonstrat prea multă capacitate de a câștiga alegătorii decisivi la nivel național.

Harris a devenit din ce în ce mai entuziasmată de felul de a fi al lui Walz și între ei s-a creat o chimie după ultima întâlnire de duminică.

„Vorbește și arată ca mulți dintre alegătorii pe care i-am pierdut în fața lui Trump”, a spus un agent democrat care l-a susținut lui Walz din ziua în care președintele Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA.

„Vorbește și arată ca mulți dintre alegătorii pe care i-am pierdut în fața lui Trump”, spune un agent democrat despre Tim Walz.
„Vorbește și arată ca mulți dintre alegătorii pe care i-am pierdut în fața lui Trump”, spune un agent democrat despre Tim Walz.

Selecția lui Walz s-a bazat foarte mult pe experiența și biografia lui personală și pe chimia lor, a spus o sursă apropiată procesului.

„Chimia” vicepreședintelui Kamala Harris cu noul ei coleg de candidatură a fost „foarte importantă și a făcut clic cu adevărat pentru amândoi”, a declarat o sursă apropiată de Walz pentru CNN.

„Timpul petrecut împreună când Walz făcea campanie (...) și când au vizitat clinica de avort în martie a acestui an, se pare că a avut un impact mare. Apoi, pe deasupra, campania Harris, la fel ca noi toți, a văzut ce sursă de energie a fost Walz. Au văzut cât de popular este în Minnesota”, spune sursa.

Harris a fost atrasă de experiența executivă a lui Walz ca guvernator și de palmaresul său, inclusiv de pozițiile sale politice privind concediul plătit, controlul armelor, drepturile de reproducere și prânzurile gratuite la școală, a spus sursa, precum și capacitatea sa de a fi un mesager eficient și de a se pune în contrast cu senatorul JD Vance din Ohio, desemnat de Donald Trump partener de candidatură.

Kamalei Harris i s-a părut convingătoare biografia lui Walz. Guvernatorul de Minnesota are un trecut ca profesor de liceu și antrenor de fotbal, a servit în Garda Națională a Armatei și are rădăcini în America rurală. Toate acestea ar putea face ca povestea lui să-i atragă pe alegătorii din statele importante pe câmpul de luptă pentru președinția SUA din vestul central.

După cum a deliberat Harris, unul dintre cei mai importanți factori de decizie a fost relația ei personală puternică cu Walz, despre care crede că va fi un partener de încredere în campanie și, eventual, în guvernare.

Walz a supravegheat politica de ultimă oră în domeniul energiei curate în calitate de guvernator al Minnesota.

El a semnat anul trecut, în februarie, o lege care prevede ca 100% din electricitatea din Minnesota să fie curată până în 2040.

Legea a trecut recent de senatul statului Minnesota și obligă firmele de utilități care furnizează energie electrică în Minnesota să treacă de la surse poluante de energie electrică, cum ar fi cărbunele și gazul natural, la surse curate, inclusiv eoliene, solare, acumulatori, hidroenergie și hidrogen curat.

Guvernatorul Minnesota Tim Walz afișează un proiect de lege pe care l-a semnat în St. Paul, Minnesota, în februarie 2023. Proiectul de lege impune companiilor de utilități din Minnesota să obțină 100% din electricitate din surse fără carbon până în 2040
Guvernatorul Minnesota Tim Walz afișează un proiect de lege pe care l-a semnat în St. Paul, Minnesota, în februarie 2023. Proiectul de lege impune companiilor de utilități din Minnesota să obțină 100% din electricitate din surse fără carbon până în 2040

Conform legii, utilitățile trebuie să treacă la generarea de energie electrică 100% fără carbon până în 2040 și 80% până în 2030. Cele mai mari firme de utilități din Minnesota și-au exprimat sprijinul pentru trecerea la energie cu emisii zero.

Și la începutul acestei veri, Walz a semnat un proiect de lege menit să accelereze proiectele de autorizare a energiei în Minnesota și să introducă mai multă energie curată în rețea. Adoptarea unui proiect de lege similar la nivel federal a fost amânată în Congres.

În doar două săptămâni, Walz a urcat de la un candidat de nivelul al treilea la un candidat de finală, în opinia lui Harris și a echipei ei. El a fost propulsat de sprijinul obținut din partea Partidului Democrat, a grupurilor progresiste și moderate.

În cântărirea deciziei sale, una dintre cele mai importante decizii ale carierei sale politice, vicepreședintele Kamala Harris s-a bazat pe un cerc strâns de asistenți și confidenți pentru sfaturi și evaluări, au declarat pentru CNN persoane familiarizate cu deliberările.

Ea s-a confruntat cu un val de opinii, atât în public, cât și în privat, în timpul interviurilor pe care le-a avut la Observatorul Naval în weekend.

Kamala Harris a căutat să limiteze cercul de luare a deciziilor efective la cei mai apropiați consilieri ai săi. Printre aceștia se numără președintele campaniei sale prezidențiale, Jen O'Malley Dillon, și consilierii seniori de la operațiuni, Sheila Nix și Lorraine Voles; cumnatul ei Tony West, care este fost oficial al Departamentului de Justiție din mandatul lui Obama și director executiv la Uber, și Cedric Richmond, fostul congresman al SUA care este co-președinte al campaniei lui Harris.

Printre cei care și-au oferit sfatul pe parcursul procesului este și fostul procuror general Eric Holder, care a condus procesul de verificare prin firma sa de avocatură.

Harris s-a consultat și cu fostul președinte Barack Obama în anumite momente de când a apărut ca purtătoarea stindardului democraților, deși el nu a susținut un anumit nume ca partener de candidatură, spune una din persoanele familiarizate cu discuțiile.

Kamala Harris s-a consultat și cu fostul președinte american, Barack Obama, înainte de a decide să meargă cu Tim Walz în tandem la președinția SUA.
Kamala Harris s-a consultat și cu fostul președinte american, Barack Obama, înainte de a decide să meargă cu Tim Walz în tandem la președinția SUA.

Când președintele Joe Biden a fost întrebat săptămâna trecută dacă s-a consultat cu Harris cu privire la alegere, el a spus că da. Dar, întrebat ce calități ar trebui să caute într-o eventuală selecție, el a spus doar că „o voi lăsa pe ea să rezolve asta”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG