Linkuri accesibilitate

Tandemul Kamala Harris - Tim Walz, soluția democraților împotriva lui Donald Trump


Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, vorbește în timpul unui miting de campanie împreună cu vicepreședintele SUA și candidatul democrat la președinție, Kamala Harris, în Philadelphia, Pennsylvania, 6 august 2024.
Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, vorbește în timpul unui miting de campanie împreună cu vicepreședintele SUA și candidatul democrat la președinție, Kamala Harris, în Philadelphia, Pennsylvania, 6 august 2024.

Candidatul democrat Kamala Harris l-a ales pe guvernatorul de Minnesota, Tim Walz, pentru a-i fi partener de cursă în alegeri și vicepreședinte, dacă va câștiga alegerile din noiembrie. Decizia este una extrem de importantă în confruntarea cu Donald Trump. Walz este văzut ca un moderat.

Kamala Harris a confirmat marți selecția lui Tim Walz ca partener de candidatură printr-o postare pe Instagram.

„Sunt mândră să anunț că i-am cerut @walzforgovernor să fie partenerul meu de cursă”, a scris ea, cu referire la guvernatorul statului Minnesota.

„Unul dintre lucrurile care m-au remarcat la Tim este faptul că convingerile sale în lupta pentru familiile din clasa de mijloc sunt profunde”, a adăugat candidata democraților la prezidențiale.

Tim Walz are 60 de ani.
Tim Walz are 60 de ani.

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz și-a exprimat recunoștința față de Kamala Harris după ce aceasta l-a ales ca partener de candidat în cursa prezidențială.

„Este onoarea unei vieți să mă alătur lui @kamalaharris în această campanie.”

„Vicepreședintele Harris ne arată politica a ceea ce este posibil. Îmi amintește puțin de prima zi de școală. Deci, să facem asta, oameni buni! Alăturaţi-ne”, a scris Walz pe X.

Pe lista scurtă a Kamalei Harris s-au mai aflat senatorul Mark Kelly din Arizona şi guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro, pe care vicepreședinta i-a intervievat duminică la reședința sa din Washington, înainte de a lua importanta decizie.

De fapt, Kamala Harris (59 de ani) a avut în vizor pentru această poziție doar bărbaţi albi, care au reuşit să convingă alegătorii din mediul rural, albi sau independenţi, scrie CNN.

Motivul alegerii lui Tim Walz include factori precum „nivelul de confort” și faptul că Harris crede că Walz ar fi un „partener de guvernare bun”, relatează televiziunea americană.

Este vorba de faptul că guvenatorul de Minnesota are o atitudine pozitivă, este jovial, moderat și lipsit de încrâncenare, prin contrast cu echipa lui Trump, adaugă sursa citată.

În opinia Iuliei Joja, expertă în securitate și apărare, care predă Securitate Europeană la Georgetown University, în SUA, Kamala Harris a făcut „o alegere înțeleaptă” și care „îi crește semnificativ sansele să fie aleasă în noiembrie”.

„Walz este considerat moderat spre stânga, depinde de temă. Este veteran militar, are o lungă carieră politică de succes, este din Midwest și nu este foarte controversat politic”, spune Iulia Joja pentru Europa Liberă.

Ea mai spune că, în ceea ce privește politica externă, este de așteptat ca echipa Harris-Walz să se poziționeze pro-Europa.

Merită urmărit cu atenție cum se va poziționa echipa Harris-Walz pe aspecte precum economia și migrația.
Iulia Joja, expertă în securitate

„Pe politica externă și de securitate mă aștept să se poziționeze în favoarea Europei, atât cea occidentală, cât și cea de est. Sigur că temele de politică internă contează cel mai mult pentru alegerile americane și aici pozițiile noii echipe Harris-Walz în acest moment sunt relativ incerte”, ne spune Iulia Joja.

Cine este Tim Walz

Fost profesor de liceu, Walz (60 de ani) se află în prezent la al doilea mandat de guvernator al statului Minnesota și prezidează Asociația guvernatorilor democrați.

Anterior, a fost membru al Congresului timp de 12 ani, reprezentând un district rural cu tendințe conservatoare care, atât înainte, cât și după mandatul său, a fost dominat în mare parte de republicani.

Veteran al armatei și susținător al sindicatelor, Walz a contribuit la adoptarea unei agende democrate ambițioase pentru statul său, inclusiv protecții radicale pentru dreptul la avort și ajutor generos pentru familii.

Soţia lui, Gwen Walz, a predat în școli publice, în școli pentru migranți, precum și în închisori. Ea a fost, de asemenea, administrator și coordonator al școlilor publice din Minnesota.

Ea susţine restabilirea dreptului de vot pentru infractorii condamnaţi şi lucrează pentru un program de studii universitare care să poată fi urmat în închisoare.

„Ciudații” - atac dur la echipa Trump

Guvernatorul de Minnesota a captat atenția internetului și a influențat mesajele democraților rezumând succint felul în care îi vede pe republicani: „Niște ciudați”.

Clipurile cu Tim Walz referindu-se la echipa prezidențială formată din fostul președinte Donald Trump și senatorul de Ohio JD Vance cu expresia niște „tipi ciudați” s-au viralizat.

„Aceștia sunt oameni ciudați, vor să vă ia cărțile, vor să fie în sala dvs. de examinare”, a spus el.

Un grup independent de susținători ai lui Harris, numit „Won’t Pac Down”, a lansat o reclamă electorală cu sloganul „acești tipi sunt pur și simplu ciudați”, care a devenit de atunci virală și care prezintă mai mulți bărbați republicani care spun că vor ca „guvernul să se implice mult mai mult în viața ta sexuală”.

Guvernatorul de Minnesota a devenit astfel și un favorit al progresiștilor și al grupurilor de tineri care apreciază atacurile la adresa lui Trump.

Democrații sunt încântați pentru că mișcarea i-a construit lui Walz o voce la nivel național și reprezintă o cotitură în campania din era post-Biden.

Este o evoluție care îi enervează pe republicani, care nu au găsit încă mijloacele de a contracara eticheta pe Walz a lipit-o pe fruntea echipei Trump.

Donald Trump însuși a încercat să răspundă acuzației. „Nimeni nu m-a numit vreodată ciudat. Sunt o mulțime de lucruri, dar ciudat că nu sunt.”

Democrații speră că stilul simplu și direct de adresare al lui Walz și originile sale din Midwest vor ajuta partidul să atragă votul albilor din mediul rural, scrie Reuters.

Atuurile lui Walz

S-a născut și a crescut în micul oraș West Point din statul Nebraska. A devenit profesor, mai întâi în China, apoi în Nebraska și în cele din urmă în Mankato, Minnesota, unde a predat geografie și a antrenat echipa de fotbal a liceului, scrie The Guardian.

A slujit în garda națională a armatei timp de 24 de ani, înrolându-se la vârsta de 17 ani, ceea ce l-a purtat prin țară și într-o misiune în Europa.

Walz a candidat pentru prima dată pentru o funcție în 2006 într-un district al Congresului de înclinație republicană, pe care l-a păstrat până în 2016, învingându-i mereu pe republicani.

În 2018, a candidat pentru funcția de guvernator și a câștigat, apoi și-a apărat cu succes scaunul în 2022.

În calitate de guvernator, Walz a promovat o agendă socială, care include mese școlare gratuite, obiective pentru combaterea schimbărilor climatice, reduceri de impozite pentru clasa de mijloc și extinderea concediului plătit pentru lucrătorii din Minnesota.

Walz nu este destul de riscant. Este o alegere sigură. Nu zguduie prea mult barca și probabil că asta căuta Harris.

Walz a pledat mult timp pentru drepturile reproductive ale femeilor, dar a manifestat în același timp și o tendință conservatoare în timp ce-și reprezenta districtul rural în Camera Reprezentanților a SUA, apărând interesele fermierilor și susținând dreptul americanilor de a deține arme.

Hans Noel, profesor de științe politice la Departamentul de Guvernare al Universității Georgetown, spune pentru Europa Liberă că Harris l-a ales pe Walz deoarece nu este riscant și dorește să contrasteze cu ceea ce oferă republicanii.

Walz este un politician obișnuit din Vestul Mijlociu, dar are niște acreditări progresiste și pare fermecător, drăguț și vesel și acest lucru mărește atitudinea veselă și pozitivă pe care o are Harris, mai spune analistul american.

„Cred că Harris vrea să contrasteze prin acest stil - o privire fericită, veselă, optimistă asupra viitorului - cu ceea ce aduc republicanii, care este un ceva mult mai înfricoșător, periculos, frică de imigrație și tot felul de alte preocupări”, adaugă profesorul Hans Noel.

Candidatul republican, fostul președinte al SUA Donald Trump stă alături de candidatul la vicepreședinție J.D. Vance la Convenția Națională Republicană (RNC),16 iulie 2024.

Echipa lui Trump a început deja atacul la Tim Walz

Potrivit CNN, surse din echipa de campanie a lui Donald Trump au declarat că selecția lui Walz nu o va ajuta pe Harris, pentru că este un progresist.

Vicepreședintele, a spus sursa menționată, „a îngenuncheat stânga antisemită și anti-israeliană și a ales pe cineva la fel de periculos de liberal ca ea”.

Pe rețelele de socializare, echipa MAGA a început imediat să promoveze o parte din cercetările pe care le adunase despre Walz, numindu-l un „liberal incompetent” ori „încă un extremist de stânga”.

De altfel, J.D. Vance, cel pe care fostul președinte Trump l-a ales pentru postul de vicepreședinte, se pronunțase deja în privința guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro, alt candidat aflat pe lista scurtă a Kamalei Harris.

La postul de radio conservator, Hugh Hewitt, Vance a spus că, dacă Shapiro nu va fi ales drept partener de candidat, aceasta este o dovadă a „antisemitismului” în cadrul caucusului democrat.

„Cred că nu l-au ales pe Shapiro, sincer, din antisemitism în propriul lor caucus și în propriul lor partid. Cred că este rușinos că democrații au ajuns în acest punct”, a spus Vance.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG