Linkuri accesibilitate

Adunarea Națională a Franței a recunoscut Holodomorul ca genocid al ucrainenilor


Statuia cunoscută sub numele de „Trista amintire a copilăriei” care simbolizează Holodomor, în centrul Kievului.
Statuia cunoscută sub numele de „Trista amintire a copilăriei” care simbolizează Holodomor, în centrul Kievului.

Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului) a Franței a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 drept genocid al poporului ucrainean.

Deputații francezi au adoptat marți, cu 168 de voturi pentru și 2 împotrivă rezoluția prin care „marea foamete” de la începutul anilor '30 din Ucraina să fie recunoscută drept genocid.

Rezoluția urmează să fie propusă adoptării Guvernului francez.

La finalul anului trecut, Parlamentul german, dar și Parlamentul european au adoptat de asemenea rezoluții prin care foametea suferită de poporul ucrainean între 1932-1933 este recunoscută drept „genocid”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat decizia Adunării Naționale a Franței drept „importantă și semnificativă”. El a mulțumit Franței pentru „contribuția semnificativă la expunerea crimelor trecute și prezente ale Rusiei totalitare, la stabilirea adevărului, a justiției și, prin urmare, a responsabilității".

Șeful statului ucrainean a evidențiat decizia luată de camera parlamentară franceză și în discursul său de marți seară.

De asemenea, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulțumit parlamentarilor francezi pentru această decizie.

„Sunt recunoscător Franței pentru că a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 ca genocid al ucrainenilor și pentru că a onorat memoria victimelor lui Stalin și ale regimului său. Prin acest vot istoric, Adunarea Națională a arătat clar că astfel de crime nu vor fi niciodată uitate și nu trebuie să se repete", a scris el pe Twitter.

Parlamentul European, Germania, Islanda, Belgia și Bulgaria au recunoscut recent Holodomorul ca genocid al poporului ucrainean .

Pe 15 decembrie 2022, Parlamentul European a susținut rezoluția care recunoaște Holodomorul din 1932-1933 drept genocid al poporului ucrainean.

Deputații europeni au cerut, de asemenea, Rusiei, în calitate de succesor legal al URSS, să își ceară scuze pentru acțiunile regimului sovietic împotriva Ucrainei.

Holodomorul a avut loc când unitățile de poliție ale lui Stalin au forțat țăranii din Ucraina să se alăture fermelor colective, rechiziționându-le cerealele și alte produse alimentare.

Istoricii spun că eșecul de a recolta în mod corespunzător culturile din Ucraina în 1932, sub conducerea sovietică defectuoasă, a fost cauza principală a foametei.

Se estimează că până la nouă milioane de oameni au murit în urma execuțiilor, deportărilor și înfometării în timpul campaniei din epoca lui Stalin.

XS
SM
MD
LG