Linkuri accesibilitate

Noi arestări în Hong Kong în baza noii legi a securității naționale impusă de Beijing


Unul dintre cei patru studenți arestați în Honk Kong în baza legii securității naționale.
Unul dintre cei patru studenți arestați în Honk Kong în baza legii securității naționale.

Patru lideri ai Uniunii Studenților de la o Universitate din Hong Kong au fost arestați sub acuzația de „susținere a terorismului”. Măsura a fost luată în baza noii legi privind securitatea națională, impusă de Beijing după protestele din 2019.

Potrivit șefului poliției din Hong Kong, motivul arestării este o declarație adoptată luna trecută de Uniunea studenților ca urmare a înjungherii unui coleg din forțele de ordine. Tinerii susțineau comemorarea „sacrificiului” atacatorului, un bărbat care s-a sinucis după ce-l atacase pe polițist.

Printre cei patru se numără și președintele consiliului uniunii studenților de la Universitatea din Hong Kong. Au mai fost arestați doi băieți și o fată cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani.

Reprezentanții forțelor de ordine din Hong Kong susțin că studenții aveau intenții privind înființarea unui grup pro-independență. Cei patru erau, de asemenea, membrii ai Studentlocalism, un grup pro-independență desființat în iunie, înainte ca noua lege a securității să intre în vigoare.

Li Kwai-wah, șeful poliției a declarat în timpul unei conferințe de presă de miercuri că studenții se află în continuare în custodie.
Li Kwai-wah, șeful poliției a declarat în timpul unei conferințe de presă de miercuri că studenții se află în continuare în custodie.

Arestarea studenților este cel mai recent episod dintr-o serie care are ca scop represiunea populației de către Beijing printr-o lege strictă care vizează securitatea națională a Hong Kongului. Protestele din 2019 împotriva guvernului au ținut țara cu sufletul la gură mai multe luni atunci când au avut loc ciocniri violente între forțele de ordine și protestatari. Autoritățile spun că actuala lege are ca scop evitarea repetării acelor evenimente.

Potrivit autorităților din Hong Kong, bărbatul care a înjunghiat polițistul în umăr la data de 1 iulie deținea în locuința sa materiale care denigrau securitatea națională și bilețele prin care își declara ura față de polițiști.

Clădirea uniunii studenților din Hong Kong. În geam sunt afișate autocolante create de studenți.
Clădirea uniunii studenților din Hong Kong. În geam sunt afișate autocolante create de studenți.

În trecut, polițiștii i-au avertizat pe oameni să nu îl comemoreze pe atacator, spunând că un astfel de gest „nu este cu nimic diferit față de susținerea terorismului.”

Uniunea studenților și-a retras moțiunea privind comemorarea atacatorului după ce a fost criticată de către guvern iar unii membrii ai personalului universității și ai uniunii studenților au fost nevoiți să demisioneze. Răspunsul oficial al universității a fost ruperea legăturii cu uniunea studenților.

Ce este noua lege a securității naționale?

Peste 100 de activiști pro-democrație au fost arestați sub pretextul legii securității naționale care interzice subversiunea, secesiunea, terorismul și intervențiile străinilor în problemele orașului.

Complicitatea la terorism se poate pedepsi cu până la 10 ani în închisoarea.

  • Legea este una de amploare și specifică că instigarea la ură împotriva guvernului Chinei sau a guvernului regional din Hong Kong este ilegală
  • Legea permite desfășurarea proceselor în spatele ușilor închise
  • Este permis spionajul asupra persoanelor suspectate de încălcare a legii
  • Persoanele suspectate pot fi trimise către teritoriul continental al Chinei pentru a trece prin procesul juridic
  • Lista infracțiunilor pentru care cetățenii pot fi arestați este mai lungă și include lucruri precum avarierea mijloacelor de transport public – acest gest poate fi catalogat drept terorism potrivit noii legi
  • Furnizorii de internet ar putea fi obligați să elibereze datele utilizatorilor către forțele de ordine

Potrivit criticilor, legea a fost folosită într-un mod abuziv pentru a restricționa din libertățile cetățenilor din Hong Kong. Legea, împreună cu o campanie a autorităților, sunt două elemente care contribuie la eforturile de a elimina orice gest „nepatriotic” din Hong Kong.

În ultimii ani, peste 30 de grupări politice sau de alte tipuri au fost desființate în urma investigaților autorităților. Miercuri, fondul 612 pentru ajutor umanitar, o organizație creată pentru susținerea protestelor democratice, s-a alăturat listei organizaților forțate să se închidă ca urmare a legii.

Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă au suspendat tratatele de extrădare cu Hong Kong de la instaurarea legii, iar Statele Unite au retras privilegiile comerciale ale Hong Kong-ului.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG