Linkuri accesibilitate

Horațiu Moldovan, secretar stat în MS: În România există transmitere comunitară. S-ar putea decide izolarea celor peste 70 de ani


Horațiu Moldovan, secretar de stat in MInisterul Sănătății

Numărul mare de infectări cu coronavirus din ultimele 24 de ore, aproape 60, reprezintă un semnal de alarmă, transmiterea intracomunitară devenind o realitate, a spus secretarul de stat Horațiu Moldovan la Digi 24. Acest lucru ar putea determina izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 70 de ani, care sunt cele mai expuse.

"Acest salt față de ziua de ieri e un element de alarmă, interesează rata cu care numărul infectaților crește, pentru a putea face o previziune și pentru a se urmări ce se poate întâmpla. Dacă creșterile de 15 – 20 cazuri s-au menținut constante până acum, o creștere de 60 de cazuri arată o tendință de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur. Să sperăm că această situație nu va fi extrem de dinamică.

Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați.

Dar un rezervor interior de coronavirus în România există, este evident că a venit din vestul Europei, a putut fi controlată parțial, dar cei care l-au adus, prin contactele pe care le au cu cei cunoscuți, îl răspândesc. Cu cât populația are înțelegere mai mare, cu atât va fi mai bine controlată infecția”, a spus secretarul de stat.

Horațiu Moldovan a explicat că datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că cel mai ridicat grad de mortalitate se înregistrează la persoanele de peste 70 de ani. De aceea se impune limitarea contactului la această categorie de persoane. Aceste măsuri intră în competența Ministerului de Interne, spune secretarul de stat.

Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS.

Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluții pentru a pune deoparte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecției la această categorie a populației. Dar, măsura izolării e întâi o problemă de decizie la nivelul comitet", a declarat Horațiu Moldovan la Digi24.

În România, bilanțul cazurilor înregistrate se ridică la 367, cu 59 de cazuri noi în 24 de ore, iar 14 oameni se află la terapie intensivă, 3 fiind în stare critică. Media de vârstă a celor înfectați este de 41 de ani, iar cea mai mare rată a infectărilor – 52%- este la categoria de vârstă 30-49 de ani.

La nivel mondial s-au înregistrat până sâmbătă dimineața peste 275. 452 de cazuri, fiind consemnate 11.400 de decese.

Focarul european al pandemiei este Italia, unde numai în ultimele 24 de ore au murit 627 de oameni și s-au înregistrat 5.986 de noi cazuri. Numărul total al deceselor a ajuns la 4.032. și la 47.021 de persoane infectate.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG