Linkuri accesibilitate

Hotelul Triumf - 7 luni fără acoperiș | Licitația câștigată de o firmă a unui politician a fost contestată


Hotelul Triumf se degradează tot mai mult, după ce licitația organizată de RAAPPS a fost contestată de o firmă concurentă.
Hotelul Triumf se degradează tot mai mult, după ce licitația organizată de RAAPPS a fost contestată de o firmă concurentă.

Acoperișul hotelului Triumf, monument istoric, nu este reparat la 7 luni de la incendiul serios care l-a deteriorat. În urmă cu trei luni, contractul de reparații a fost câștigat de o asociere de firme din care fac parte două societați unde regăsim ca acționar pe soția unui fost deputat PNL.

Atribuirea contractului a fost contestată de o altă firmă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, așa că lucrările stagnează cu lunile.

În acest timp, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a organizat licitații pentru repararea unui elicopter al SRI și investește în vilele de protocol 12 milioane de lei. La patru luni de la izbucnirea incendiului, RAAPPS anunța că a selectat un constructor pentru a repara acoperișul hotelului.

După licitație, firma care s-a clasat pe locul 5 a contestat primele patru poziții ale clasamentului. Este vorba de SC Turvyk Investment Group SRL, contestatarul care invocă diverse vicii ale licitației câștigate de asocierea de firme Bau Klincher Art – Safe Construct SRL și Maruani Com.

SC Turvyk Investment spune că RAAPPS a atribuit contractul asocierii de firme amintite în condițiile în care ofertantul „nu a îndeplinit o serie de cerințe prevăzute de documentația de atribuire”, că „nu a prezentat o declaratie privitoare la garanția obligatorie a lucrărilor”, și că nu și-a motivat modul de alegere al subcontractanților.

Contestația depusă de firma care s-a clasat pe locul cinci
Contestația depusă de firma care s-a clasat pe locul cinci

Societăți fără angajați

Potrivit confidas.ro, Turvyk Investment este o firmă fără angajați, deținută în proporție de 100% de o altă societate, Creative International LCC, înregistrată în Statele Unite. Administratorul firmei este o anume Cristea Mihaela Florentina. În toamna lui 2019, conform sursei citate, firma a obținut două contracte publice pentru proiectarea și execuția unor drumuri comunale în localitățile Dubova și Berzasca din județele Mehedinți și Caraș Severin. Valoarea acestor contracte se ridică la 43 milioane de lei.

De cealaltă parte, Bau Klincher Art (lider de asociere) este deținută de Ana Maria Kozma cu 90 părți sociale și Rodica Dolha, 10 părți sociale. Firma are un angajat și două contracte publice în valoare de 800.000 de lei cu Complexul Sportiv Național Snagov pentru reabilitarea unor clădiri. Maruani Com, din Baia Mare, a treia firmă din asociere, aparține în proporție de 97,19% Rodicăi Dolha, care este și administrator. Firma a declarat anul trecut 10 angajați.

Rodica Dolha este soția fostului deputat PNL Mircea Dolha. Potrivit declarației de avere, în 2016 aceasta a încasat dividende în valoare de 227.000 lei de la Maruani Com. Fost președinte al PNL Baia Mare și președinte al PNL Maramureș, Dolha a fost deputat în perioada 2012-2016. A candidat pentru un post de senator în legislatura următoare dar nu a mai fost ales.

Safe Construct SRL din Baia Mare este deținută de Octavian Vasile Bîrlea și are un angajat și 18 contracte publice câștigate, toate cu primăria comunei Șișești din Maramureș.

Alte licitații de succes

În cele 7 luni de când un incendiu a distrus parțial acoperișul hotelului Triumf, monument istoric, RAAPPS a atribuit cu succes cel puțin trei contracte mari.

- A semnat un contract pentru instalații exterioare la o serie de vile de protocol pentru care a plătit 12,6 miioane de lei, câștigătoare fiind firma Milconstruct Total SRL și a semnat un contract pentru reparația unei fațade a unui imobil de pe bdul Gheorghe Magheru, lucrare estimată la 1,5 milioane de lei.

- Alte contracte semnate în ultimul an de RAAPPS vizează achiziția de piese de schimb, echipamente şi servicii de revizie destinate „mentenanţei elicopterului de tip DAUPHIN, aflat în administrarea R.A. – A.P.P.S”, contract în valoare de 225.422 de euro, el fiind câștigat de Airbus Helicopters Romania. Elicopterul este în exploatarea Serviciului Român de Informații, dar este reparat și întreținut pe cheltuiala RAAPPS. În 2015, presa relatata că RAAPPS a mai cheltuit 880.000 de euro pentru reparația aparatului de zbor, elicopter primit în administrare în 2013, prin hotărâre de Guvern.

- Un alt contract mare a fost cel pentru servicii de curierat pentru „livrarea la domiciliul solicitanților a permiselor de conducere si a certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor”. În valoare de 27,3 milioane de lei, contractul a fost atribuit Poștei Române.

Cerere de demisie

Faptul că acoperișul hotelului nu este protejat nici măcar de o prelată a fost remarcat de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Conducerea RAAPPS distruge voit monumentul Hotel Triumf Acoperișul și o parte din podul imobilului Hotel Triumf, situat pe Șoseaua Kiseleff nr. 12, au fost afectate de un incendiu izbucnit în data de 12 septembrie 2020. Pe 24 ianuarie am semnalat public că acest monument este în pericol și trebuie să fie protejat acoperișul până ce se vor efectua lucrările ample de reparație. După ce am semnalat că trebuie să fie demisă conducerea RAAPPS, în data de 31 ianuarie reprezentații instituției au anunțat că au lansat licitația pentru reparația acoperișului. Au fost depuse mai multe oferte pentru realizarea de lucrări de reparații la Hotelul Triumf pentru un contract estimat la 2,94 milioane de lei, fără TVA. Astăzi, 17 aprilie, am trecut să văd cum mai arată acoperișul. Surpriză! Este mai degradat ca în ianuarie. Iar din ianuarie și până acum conducerea RAAPPS nu s-a grăbit să acopere acoperișul și lasă voit să se distrugă acest monument. După atâtea luni de zile în care am tot semnalat problema pare că RAAPPS nu are timp să cumpere o prelată și să acopere zona distrusă”, arată Armand pe Facebook.

Istoria ultimilor ani

Scos la vânzare de mai multe ori în ultimul deceniu, hotelul nu a atras investitori, cel mai probabil din cauza faptului că este monument istoric, costurile cu reabilitarea fiind extrem de ridicate. Ultima „strigare" a avut loc în septembrie 2015, când RAAPPS a cerut 22 milioane de euro dar nu s-a prezentat niciun cumpărător. Hotelul are o suprafață de 6 mii de metri pătrați, însă acesta se vindea împreună cu o curte de 15.000 de metri pătrați.

În 2016, hotelul a fost transferat din proprietatea privată în proprietatea publică a statului, urmând a fi modernizat pentru a găzdui noul sediu al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Tot atunci, imobilul a fost scos de pe lista activelor scoase la vânzare de Regie. După alegerile din parlamentare din decembrie 2016 și a atacului coaliției de guvernare asupra Justiției, ideea de a muta DNA a fost abandonată.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG