Linkuri accesibilitate

Hotelul Triumf: RAAPPS a cumpărat o mașină hibrid în 12 zile, dar nu a reușit să repare un acoperiș în 4 luni


De patru luni hotelul Triumf din centrul Bucureștiului este lăsat în paragină, după ce acoperișul a fost distrus într-un incendiu.
De patru luni hotelul Triumf din centrul Bucureștiului este lăsat în paragină, după ce acoperișul a fost distrus într-un incendiu.

Potrivit portalului guvernamental al licitațiilor publice, numai în ultima lună, Regia a achiziționat mai multe produse și servicii însumând 1,44 milioane de lei, dar bani pentru reparația acoperișului hotelului Triumf nu s-au găsit.  

În scandalul acoperișului distrus de un incendiu și nereparat de patru luni, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) susține că a montat o „membrană impermeabilă care să preia funcția acoperișului distrus”, urmând ca în această săptămână să organizeze licitație pentru repararea imobilului. Pe de altă parte, achiziția în procedură simplificată a unei mașini de 30.000 de euro care să-i deservească pe șefii Regiei a durat doar 12 zile.

Conform datelor afișate pe e-licitatie, doar în ultima lună, Regia a contractat:

  • servicii de prevenire a incendiilor pentru Sala Palatului, contract în valoare de 18.000 de lei pe lună
  • servicii de expertiză privind riscul seismic pentru cinci imobile din administrare, valoarea contractului fiind de 422.000 de lei
  • a cumpărat imprimante de 22.000 de lei
  • mașini de spălat profesionale de 87.000 de lei
  • cartușe de toner și cartușe de cerneală pentru imprimante de 172.000 de lei
  • a plătit 143.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro pentru o mașină hybrid cu 5 locuri
  • produse de curățenie și menaj în cadrul sucursalei a costat alți 463.000 de lei

Hotelul Triumf este administrat de fosta Gospodărie de Partid, secția economică a Partidului Comunist Român (PCR). Imobilul, monument istoric cu o arhitectură aparte, este situat pe Șoseaua Kiseleff, în zona de ambasade a orașului. Clădirea a fost ridicată în perioada interbelică, în 1935, de arhitectul Petru Antonescu, cel care a proiectat și Arcul de Triumf. Atunci cladirea era destinată funcționarilor Băncii Naționale a României.

Incendiul din toamnă

În septembrie 2020 o parte din podul și acoperișul hotelului au luat foc, iar pompierii au intervenit două ore pentru stingerea lui, pagubele fiind însemnate. De atunci, clădirea este în aceeași situație. După ce primarul sectorului 1 Clotilde Armand a atras atenția că o clădire de patrimoniu este lăsată în paragină și a cerut demiterea conducerii RAAPPS, Regia a venit cu o serie de precizări, susținând că din toamana anului trecut și până acum a adunat semnături pentru a putea începe reparațiile.

Pe 20 ianuarie, RAAPPS, prin Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Triumf (SRP Triumf), lucrează la întocmirea documentaţiei necesare atribuirii contractului de execuţie, urmând în cursul săptămânii 25 - 29.01.2021 să publice, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP/SIAP), documentaţia necesară atribuirii contractului menţionat”, se arată într-un comunicat.

Scos la vânzare de mai multe ori în ultimul deceniu, hotelul nu a atras investitori, cel mai probabil din cauza faptului că este monument istoric, costurile cu reabilitarea fiind extrem de ridicate. Ultima „strigare” a avut loc în septembrie 2015, când RAAPPS a cerut 22 milioane de euro dar nu s-a prezentat niciun cumpărător. Hotelul are o suprafață de 6 mii de metri pătrați, însă acesta se vindea împreună cu o curte de 15.000 de metri pătrați.

În 2016, hotelul a fost transferat din proprietatea privată în proprietatea publică a statului, urmând a fi modernizat pentru a găzdui noul sediu al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Tot atunci, imobilul a fost scos de pe lista activelor scoase la vânzare de Regie. După alegerile din parlamentare din decembrie 2016 și a atacului coaliției de guvernare asupra Justiției, ideea de a muta DNA a fost abandonată.

Grăjdan de la RAAPPS

Inițial, clădirea degradată a fost sesizată, pe Facebook, de Sorin Ioniță, expert în politici locale și membru al organizației neguvernamentale ExpertForum.

Incendiul a fost în septembrie; când pozez eu e deja ianuarie. O lăsăm o iarnă-două fără acoperiş şi cade singură. Păi câte lotizări interesante merg în curtea aia, gard în gard cu sediul PSD, voi realizaţi? P+117 + 118 retras. Proiectul l-aş boteza, absolut la întâmplare, One Triumf Properties”, a tras Ioniță un semnal de alarmă, cu referire la un proiect imobiliar controversat la care ar fi pus umărul actualul șef al RAAPPS.

Marius Grăjdan este directorul Regiei din mai 2015, după ce l-a înlocuit pe fostul director Gabriel Surdu, condamnat la închisoare pentru trafic de influență. Potrivit declarației de avere din iunie 2020, Grăjdan a recepționat o casă de 234 metri pătrați în Voluntari și a încasat în 2019 suma de 224.000 de lei (aproximativ 3.800 de euro pe lună) de la RAAPPS, instituție din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Soția sa, Vasilica Grăjdan, este angajată a Transgaz, fiind director al Direcției planificare și Organizare. Venitul pe anul trecut a fost anonimizat în baza unei clauze de confidențialitate tot mai des întâlnită în rândul bugetarilor, fiind în schimb trecut venitul pentru o parte a anului 2019. Este vorba de 240.000 de lei moldovenești (aproximativ 11300 de euro), sumă plătită de Eurotransgaz SRL, societatea care operează în Republica Moldova în numele Transgaz.

Ședințe veșnice

Am încercat să luăm legătura cu directorul Grăjdan, însă secretara acestuia ne-a comunicat că este într-o ședință și că ne va contacta când termină, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Posesor al unei infrastructuri de invidiat, reprezentată de cele mai bune clădiri și terenuri ale fostului PCR, RAAPPS este pe pierdere de ani de zile. Potrivit datelor de la ministerul Finanțelor, regia de stat avea anul trecut două mii de angajați și pierderi de 30 milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG