Linkuri accesibilitate

Rebelii din Yemen spun că nu vor ataca navele Rusiei și Chinei în Marea Roşie


Luptători Houthi și membri ai triburilor organizează un miting împotriva loviturilor americane și britanice asupra siturilor militare conduse de Houthi în apropiere de Sanaa, Yemen, duminică, 14 ianuarie 2024
Luptători Houthi și membri ai triburilor organizează un miting împotriva loviturilor americane și britanice asupra siturilor militare conduse de Houthi în apropiere de Sanaa, Yemen, duminică, 14 ianuarie 2024

Rebelii Houthi au anunțat că vor asigura trecerea în siguranţă a navelor chinezești şi ruseşti prin Marea Roşie. În schimb, ei vor continua să atace navele comerciale occidentale. Președintele american Joe Biden a admis că atacurile SUA împotriva rebelilor nu i-au descurajat.

Rebelii Houthi vor asigura trecerea în siguranţă a navelor care aparțin Rusiei și Chinei prin Marea Roşie, în timp ce continuă atacurile asupra navelor comerciale, ca răzbunare pentru războiul Israelului din Gaza, a declarat joi un purtător de cuvânt al militanţilor susţinuţi de Iran, pentru presa rusă.

Un înalt oficial houthi, Mohammed al-Bukhaiti, a declarat ziarul pro-Kremlin Izvestia că militanţii din Yemen vor ataca doar navele care au legătură cu Israelul şi cu aliaţii săi.

„În ceea ce priveşte toate celelalte ţări, inclusiv Rusia şi China, transporturile lor în regiune nu este ameninţat”, a spus el.

„Mai mult, suntem pregătiţi să asigurăm trecerea în siguranţă a navelor lor în Marea Roşie, deoarece libertatea de navigaţie joacă un rol semnificativ pentru ţara noastră”, a adăugat acesta.

Rebelii houthi au lansat rachete spre o altă navă comercială deţinută de SUA joi, la doar câteva ore după o nouă rundă de lovituri militare americane împotriva grupării în Yemen.

„Navele israeliene sau cele legate în vreun fel de Israel nu vor avea nici cea mai mică oportunitate de a naviga prin Marea Roşie. Atacurile asupra lor vor continua”, a declarat Bukhaiti.

Atacurile nu-i descurajează

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că atacurile împotriva rebelilor houthi din Yemen nu-i descurajează, transmite News.ro.

Al cincilea atac american într-o săptămână asupra rebelilor susținuți de Iran a vizat un număr mic de rachete antinavă care erau pregătite pentru lansare asupra căilor maritime internaţionale.

„Forţele Comandamentului Central al SUA au efectuat lovituri asupra a două rachete antinavă Houthi care erau îndreptate spre sudul Mării Roşii şi erau pregătite de lansare”, a anunţat armata americană.

„Forţele americane au identificat rachetele în zonele controlate de houthi din Yemen la aproximativ 3:40 p.m. (ora Sanaa) şi au stabilit că acestea reprezintă o ameninţare iminentă pentru navele comerciale şi pentru navele marinei americane din regiune. Forţele americane au lovit şi distrus ulterior rachetele în autoapărare”, se mai arată în comunicat.

Joe Biden a spus că loviturile asupra rebelilor Houthi vor continua, chiar dacă nu împiedică grupul să efectueze atacuri.

Atacurile americane de joi sunt cele mai recente dintr-o serie de acţiuni împotriva rebelilor houthi.

Acestea vin pe fondul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu şi temerilor că războiul Israel-Hamas din Gaza s-ar putea extinde şi mai mult în regiune.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG