Linkuri accesibilitate

Israelul respinge un stat palestinian în orice scenariu post-război. AP: Nu va fi stabilitate în Orientul Mijlociu


O fotografie realizată din sudul Israelului arată clădiri distruse în Fâșia Gaza, 17 ianuarie 2024.
O fotografie realizată din sudul Israelului arată clădiri distruse în Fâșia Gaza, 17 ianuarie 2024.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a transmis Statelor Unite că se opune înfiinţării unui stat palestinian în orice scenariu după încheierea războiului din Fâşia Gaza. Autoritatea Palestiniană a răspuns că nu va exista securitate în Orientul Mijlociu fără un stat palestinian.

Beniamin Netanyahu a informat Statele Unite, joi, că se opune înfiinţării unui stat palestinian în orice scenariu de după încheierea războiului din Fâşia Gaza.

Premierul israelian a anunţat că vrea să continue ofensiva până la o „victorie decisivă împotriva Hamas” a Israelului. El a menționat joi că aproximativ două treimi din regimentele de luptă ale grupării au fost distruse.

El a respins idea unui stat palestinian şi a subliniat că a transmis Washingtonul cu privire la această poziţie.

„În orice acord viitor, Israelul are nevoie să controleze tot teritoriul de la vest de Iordan”, a anunţat Netanyahu într-o conferinţă de presă.

„Asta contravine ideii de suveranitate. Ce poţi să faci? Premierul are nevoie să în măsură să le spună «nu» prietenilor noştri”, a subliniat el.

Acest scenariu arată disensiunile puternice între cei doi aliaţi, la trei luni de la lansarea ofensivei în enclava palestiniană cu scopul de a elimina liderii Hamas, arată The Associated Press.

Statele Unite au cerut Israelului să reducă intensitatea ofensivei şi au subliniat că susțin înființarea unui stat palestinian după acest război, cel mai lung, sângeros şi distructiv între cei doi inamici.

Autoritatea Palestiniană: Fără acest lucru nu va fi stabilitate în Orientul Mijlociu

Nu va exista securitate sau fără înfiinţarea unui stat palestinian independent, a declarat joi un purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, ca răspuns la declarațiile lui Beniamin Netanyahu.

„Întreaga regiune este în pragul unei erupţii vulcanice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Palestiniene Nabil Abu Rudeineh.

Acesta a adăugat că, în baza declarațiilor făcute de premierul Netanyahu, guvernul israelian este „hotărât să împingă întreaga regiune în abis”.

De asemenea, Rudeineh a susţinut că Statele Unite „poartă responsabilitatea pentru deteriorarea securităţii şi stabilităţii în regiune din cauza părtinirii şi sprijinului necondiţionat faţă ocupaţia israeliană”.

Preşedintele american Joe Biden pledează de mult timp pentru o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

Oficialii americani au afirmat joi că nu vor permite ca respingerea aparentă a lui Netanyahu a unui eventual stat palestinian să îi împiedice să discute această problemă cu omologii lor israelieni.

Universitate detonată

La peste 100 după ce Hamas a declanșat războiul prin atacul de la 7 octombrie, Israelul continuă să desfăşoare una dintre cele mai sângeroase şi mai distructive campanii din istoria recentă, cu scopul de a desfiinţa gruparea radicală, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, relatează Associated Press.

Peste 24.600 de palestinieni au fost ucişi, spune Hamas, grupare desemnată teroristă de către SUA și UE.

Aproximativ 85% din populaţie a fost deplasată, iar potrivit ONU un sfert dintre palestinieni suferă de foamete.

De asemenea, nu există informaţii despre o eventuală distribuire a unor medicamente introduse în Fâşia Gaza în urma unui acord mediat de Franţa şi Qatar, destinate zecilor de ostatici ai Hamas care suferă de boli cronice.

Internetul şi telefonia mobilă au fost tăiate în urmă cu cinci zile, aceasta fiind cea mai îndelungată perioadă din timpul acestui război, potrivit organizaţiei NetBlocks, care promovează accesul la Internet.

Imagini difuzate joi surprind militari israelieni care detonează controlat campusul unei universităţi din afara oraşului Gaza. Înregistrarea arată o explozie uriaşă care înghite complexul de clădiri al Universităţii Al-Israa.

Universitatea, o instituţie privată înfiinţată în 2014, a anunţat într-un comunicat că clădirea principală destinată studiilor superioare a fost distrusă.

Ea precizează să forţe israeliene au preluat controlul asupra complexului în urmă cu 70 de zile şi l-au intransformat în bază militară.

Este neclar când a avut loc explozia, iar armata israeliană încă nu a oferit explicații.

Potrivit Hamas, forţe israeliene au distrus peste 390 de şcoli, univestităţi şi instituţii de învăţământ în întreaga Fâşie Gaza.

Știre scrisă conform relatărilor News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG