Linkuri accesibilitate

Huawei primește acordul în dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie


Marea Britanie a acordat marți Huawei un rol limitat în dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie

Primul ministru britanic Boris Johnson a acordat marți Huawei un rol limitat în dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie, rezistând presiunii Statelor Unite de a exclude compania din comunicările de generație viitoare, de teamă că China ar putea folosi rețeaua pentru a fura secrete.

În cel mai mare test al politicii sale externe post-Brexit până în prezent, Johnson a decis că „vânzătorilor cu risc ridicat” li se va permite accesul în părțile „nesensibile” ale rețelelor 5G, iar implicarea lor va fi limitată la 35%. Astfel, chinezii nu vor putea opera în locațiile sensibile precum instalațiile nucleare și militare.

Deși compania chineză a fost desemnată drept “vânzător cu risc ridicat”, i se va oferi posibilitatea de a construi elemente neesențiale ale rețelei, potrivit BBC. Jurnaliștii britanici scriu că decizia a fost motivată de o lipsă a alternativelor pe termen scurt.

Cei care s-au opus acestei decizii, printre care și mai mulți parlamentari britanici, se tem că acordarea permisiunii ca Huawei să construiască rețeaua ar putea preda Beijingului controlul asupra infrastructurii, scrie The Guardian.

Au existat, de asemenea, îngrijorari că, prin legăturile strânse ale Huawei cu guvernul chinez, echipamentul ar putea fi folosit pentru spionaj, lucru pe care compania l-a negat mereu.

Posibilitatea acestei colaborări a provocat tensiuni cu Statele Unite, care l-au avertizat pe premierul Boris Johnson să nu permită intrarea Huawei în acest domeniu din cauza problemelor de securitate.

De altfel, administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale.

Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.

Administraţia Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, invocând legăturile companiei cu guvernul chinez şi îngrijorarea că echipamentele companiei ar putea fi folosite de China pentru spionaj.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sugerat anterior că utilizarea echipamentelor Huawei reprezintă un risc de spionaj, spunând că „nu vom putea împărtăși informații” cu națiunile care le introduc în „sistemele lor de informații critice”.

Casa Albă și departamentul de stat din SUA nu au răspuns imediat solicitării de a comenta decizia premierului britanic.

„Aceasta este o soluție specifică Regatului Unit din motive specifice Regatului Unit, iar decizia abordează provocările cu care ne confruntăm chiar acum”, a declarat secretarul pentru comunicații, Nicky Morgan, în urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate Națională, prezidată de Johnson.

Huawei, care concurează cu Nokia din Finlanda și Ericsson din Suedia, a negat că ar putea fi folosită pentru spionaj.

Citește și:

Statele UE pot restricționa relația cu furnizorii 5G de mare risc​

Iohannis despre licitația 5G, la care furnizor este doar Huawei: „Nu sunt dispus pentru o sumă X să luăm o decizie greșită”

Oficial american despre implementarea memorandumului pentru 5G: Sunt trei principii care trebuie respectate

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG