Linkuri accesibilitate

Iohannis despre licitația 5G, la care furnizor este doar Huawei: „Nu sunt dispus pentru o sumă X să luăm o decizie greșită”


Președintele a precizat că așteaptă ca și alți provideri să dezvolte o tehnologie similară cu Huawei în privința 5G pentru a putea participa la licitația din acest domeniu.
Președintele a precizat că așteaptă ca și alți provideri să dezvolte o tehnologie similară cu Huawei în privința 5G pentru a putea participa la licitația din acest domeniu.

Iohannis a recunoscut că a cerut Guvernului să nu se grăbească cu licitația pentru 5G, deoarece ar exista un singur competitor - Huawei. Poziția președintelui este ca și alți provideri din Europa și SUA, care sunt aproape din punct de vedere tehnologic, să intre în această competiție.

Întrebat de Europa Liberă dacă a discutat cu premierul Ludovic Orban despre adoptarea în Guvern a Memorandumului privind 5G, președintele Iohannis a răspuns la întâlnirea informală cu jurnaliștii că le-a transmis celor din Executiv să mai aștepte cu adoptarea și cu licitațiile pentru 5G.

Există un singur provider – Huawei, ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite”, a spus președintele.

El a subliniat că nu se poate face o licitație la care să vină doar Huawei, eventual în colaborare cu Orange sau Vodafone.

Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. Dacă am ales o soluție, ea nu mai poate fi întoarsă. România o să facă licitația când o să fie pregătită”, a fost poziția clară a președintelui.

Klaus Iohannis le-a atras atenția partenerilor chinezi că „nu înțeleg” că nu se poate face o licitație dacă există un singur provider.

Nu sunt dispus pentru o anumită sumă X să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”, a fost concluzia președintelui Klaus Iohannis.

Declarație comună Iohannis – Trump

La finele lunii august, la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis și președintele Donald Trump au semnat o declarație comună prin care România și SUA vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.

Ambasadorul SUA la UE declara pe 5 septembrie la București că scopul memorandumului SUA-România este să facă din țara noastră o „țară liberă de Huawei”. Gordon Sondland sublinia că România a analizat tehnologia 5G și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze.

Statul român nu a avut un răspuns pentru concret în această chestiune. A preferat amânarea suucesivă a legiferării Memorandumului semnat în timpul vizitei lui Iohannis în SUA. Între timp, ANCOM a amânat scoaterea la licitație a spectrului de frecvențe pe care să se implementeze tehnologia 5G, deși Vodafone are un proiect-pilot pe care îl experimentează cu tehnologie Huawei.

Memorandumul cu SUA a fost desecretizat la începutul lunii octombrie. Cele două state se angajează să evalueze vânzătorii de echipamente 5G pe trei coordonate: dacă furnizorul este sub controlul Guvernului altui stat, dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă și dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Câți bani ar obține România din 5G

Sumele care ar urma să fie încasate de statul român din vânzarea licențelor 5G au fost cuprinse în bugetul pe 2019 și se regăsesc și în bugetul pe 2020. Anunțul președintelui face ca bugetul de anul viitor să fie mai sărac 2.5 miliarde de lei, dacă licitațiile pentru 5G nu se vor organiza. Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a susținut, recent, că anul următor se va organiza licitația pentru 5G.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG