Membrii echipei anti-corupție a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse aflat în închisoare, au postat luni un videoclip pe YouTube în care au arătat că un mega-iaht aflat în orașul-port Marina di Carrara din regiunea Toscana, Italia, i-ar aparține președintelui rus, Vladimir Putin.
Potrivit acestora, mega-iahtul denumit „Șeherezada” costă aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost fabricat în 2020 în Germania, este lung de 140 de metri și are șase etaje. Vasul este echipat, de asemenea, cu două heliporturi, saloane spa și o piscină.
Toți angajații vasului, în afară de căpitanul acestuia, sunt cetățeni ruși, iar o mare parte dintre ei lucrează pentru Serviciul de Protecție Federală (FSB), agenția responsabilă de protejarea lui Putin.
La începutul lunii martie, ziarul The New York Times scria că deținătorul iahtului nu fusese încă identificat, însă se pare că ambarcațiunea ar fi efectuat două călătorii pe mare între Europa și Soci, Rusia. Căpitanul vasului, Guy Bennet-Pearce – identificat, de asemenea, de echipa Navalnîi – a declarat că nu l-a văzut sau cunoscut niciodată pe Putin și a adăugat că vasul nu se află pe lista de sancțiuni impusă de Uniunea Europeană.
Dacă legătura dintre Vladimir Putin și mega-iahtul Șeherezada se adeverește, acesta ar putea fi confiscat, întrucât Putin se află pe lista persoanelor vizate de sancțiunile impuse de UE.
Președintele Rusiei avea în anul 2020 un salariu echivalent cu suma de 130.000 de dolari și ar deține un apartament modest, trei mașini din perioada sovietică și o rulotă de camping lăsată de tatăl său în numele lui. Însă de-a lungul ultimelor decenii, președintele Rusiei și-ar fi construit o avere imensă, estimată la ordinul zecilor de miliarde de dolari, multe dintre bunurile și proprietățile sale fiind deținute unor persoane apropiate acestuia.
Iahturile oligarhilor ruși, confiscate de autoritățile europene
Două dintre iahturile deținute de Abramovici, fiecare în valoare de cel puțin 500 de milioane de dolari nu se află sub jurisdicția Marii Britanii sau a Uniunii Europene.
În urmă cu doar o zi, pe 21 martie, iahtul „Solaris”, deținut de Roman Abramovici, un oligarh rus și posibil apropiat de-al lui Vladimir Putin, andoca în orașul-port Bodrum, din Turcia, potrivit agenției de presă Reuters. Potrivit mai multor martori oculari, ambarcațiunea fusese zărită cu doar o săptămână în urmă în apele teritoriale ale Muntenegrului.
Turcia nu este stat membru al Uniunii Europene, deci sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană oligarhilor ruși și bunurilor de lux ale acestora nu sunt aplicabile pe teritoriul acesteia. Liderii turci au refuzat, de asemenea, să aplice sancțiuni Rusiei, alegând însă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Celălalt iaht deținut de oligarhul rus se află în Marea Marmara, ce ține de apele teritoriale ale Turciei.
Pe 26 februarie, iahtul Galactica Super Nova, deținut de Vegit Alekperov, directorul executiv al companiei petroliere Lukoil, se punea în mișcare din Barcelona, unde era ancorat. Căpitanul acestuia se întorsese cu doar o zi înainte din vacanță și le comandase membrilor echipajului să se pregătească de voiaj în 48 de ore. Nava a părăsit portul mai devreme cu o zi față de data la care era planificată călătoria.
Alekperov nu se află pe lista sancțiunilor, dar este listat de către Trezoreria Statelor Unite ca fiind un apropiat de al lui Putin. Din cauza asta, iahtul deținut de oligarhul rus ar putea fi vizat în viitor de sancțiunile rușilor.
Alte țări – printre care Franța și Italia – au început deja confiscarea averii oligarhilor ruși.
La începutul lunii martie, Guvernul italian a confiscat două mega-iahturi ancorate în porturile sale.
Primul mega-iaht, Lady M, ar fi deținut de Alexei Mordașov, un oligarh rus și directorul companiei Severstal, cea mai mare producătoare de oțel și minat și Rusia. Al doilea iaht, Lena, ar fi deținut de Gennadîi Timcenko, un alt oligarh rus și fondatorul grupului de investiții Volga. Timcenko este, de asemenea, principalul acționar al Băncii Rossiya, aflată pe lista sancțiunilor impuse de UE.
Pe 12 martie, autoritățile italiene transmiteau că au confiscat mega-iahtul deținut de Andrei Melninchenko, un om de afaceri miliardar rus și fondatorul unei companii de îngrășăminte.
În Franța, Ministerul Finanțelor anunța pe 3 martie că un iacht ce ar aparține lui Igor Sechin, a fost confiscat în portul mediteranean La Ciotat, în timp ce autoritățile din Germania transmiteau că au confiscat un alt iaht ce ar aparține oligarhului rus de origine uzbecă, Alișer Usmanov.
Sancțiunile aplicate oligarhilor ruși au fost preluate inclusiv de state non-membre UE, dar membre NATO. În Norvegia, un iacht ce ar aparține unui cetățean rus se află blocat într-unul din porturi fiindcă nimeni nu îi vinde proprietarului combustibil. Un alt iaht, deținut de un oligarh rus aflat pe lista sancțiunilor europene, a ajuns în Maiorca, de unde a fost confiscat de autoritățile spaniole.
Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană transmiteau la data de 22 martie că cel puțin opt iahturi au fost confiscate până la momentul de față. Multe dintre acestea rămân în libertate – unele se află în curs de navigare, altele sunt ancorate în porturi ferite de sancțiuni, inclusiv în Maldive.