Liviu Dragnea s-a prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde urmează să fie audiat în finalul procesului în care a fost condamnat pe fond la închisoare cu executare de trei ani și jumătate.
Președintele PSD și-a făcut cu greu loc la intrare printre protestatarii și susținătorii săi, adunați cu zecile în fața Curții Supreme. Jandarmii, prezenți inclusiv cu mediatori, nu au făcut față îmbrâncelilor de la poarta celei mai înalte instanțe din România. Aceiași jandarmi nu le-au permis jurnaliștilor să intre în sală și nici să se apropie de poarta Înaltei Curți.
Vizibil nervos, Liviu Dragnea l-a admonestat pe reporterul Europei Libere care transmitea live pe facebook, adresându-i-se cu „Cine ești tu, mă?”, când acesta l-a întrebat la ce se așteaptă de la termenul de astăzi.
Pentru liderul social-democrat, ziua de astăzi est importantă, pentru că toate variantele sunt deschise - o amânare a procesului până la decizia CCR de pe 19 aprilie referitoare la completurile de 3 judecători. De asemenea, este posibilă inclusiv o pronunțare, în condițiile în care judecătorii au cerut în martie pregătirea concluziilor de către avocați și procurori. Nu este obligatoriu ca instqanța să anunțe astăzi un verdict, dar poate rămâne în pronunțare, o procedură care poate dura de la câteva ore la două săptămâni.
Dragnea nu a mai depus noi documente în timpul apelului, a cerut să fie din nou audiat, însă nu s-a prezentat până astăzi în fața judecătorilor. De asemenea, avocatul Toni Neacșu, care reprezintă unul dintre inculpați în acest proces, a depus o solicitare la ÎCCJ în care afirmă că în prima instanță, cea care l-a condamnat pe Dragnea la închisoare, nu s-a respectat alcătuirea completului de trei cu judecători specializați pe acte de corupție. Exact acesta este și obiectul sesizării la CCR depuse de către Florin Iordache în zilele în care Liviu Dragnea i-a delegat atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților.
Sentința din primă instanță în dosarul angajărilor fictive. Dragnea, trei ani și jumătate, cu executare
Procesul lui Liviu Dragnea a început în ianuarie 2017 pe fond. Liviu Dragnea, alături de fosta sa soție, Bombonica, și de alți 10 inculpați, au fost judecați pentru că în perioada iunie 2006-decembrie 2012, două secretare de la PSD Teleorman, condus de Liviu Dragnea, au fost angajate la Protecția copilului fără să fi mers la serviciu vreodată. Liviu Dragnea a negat acuzația de abuz în serviciu, spunând că nu a știut că acestea nu se prezentau la instituția finanțată din bani publici, la care lucra și soția sa.
Magistraţii de la Curtea Supremă au arătat în motivarea sentinţei la 3 ani şi jumătate de închisoare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu. „Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Liviu în perioada infracţională, de preşedinte, atât al Consiliului (…) cât şi al organizaţiei judeţene a P.S.D (...), îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale”, se arată în motivare.
„Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, (...) fără a se opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea”, au arătat judecătorii în decizia din primă instanță, din 21 iunie. Apelul a fost invocat a doua zi de Liviu Dragnea și de procurorii DNA.