Linkuri accesibilitate

Icoane ale Fecioarei Maria din istoria ortodoxă, catolică și greco-catolică a României

15 august e zi nelucrătoare în România. Marile orașe se golesc. Europa Liberă s-a gândit că e bine de știut de unde până unde mini-vacanța de Sf. Mărie, pentru creștini sărbătoare cu cruce roșie în calendar („Nu speli!” „Aiurea, mama, spală mașina”, nu?). Răsfoiți galeria foto. O să fiți surprinși.

Numeroase mănăstiri și biserici – ortodoxe, romano-catolice sau greco-catolice – au drept hram, adică sărbătoare specifică a bisericii respective, ziua de 15 august.

În această zi, credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici, adică potrivit recensământului din 2022, majoritatea populației României, celebrează „Adormirea Maicii Domnului” sau „Sântă Mărie mare”, cum i se spune în popor. Teologii spun că momentul marchează ridicarea la ceruri a Fecioarei Maria, adică un fel de Înviere și Înălțare într-un singur eveniment, pentru mama Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

În mai multe mănăstiri din țară – precum Nicula, Putna, sau Rohia –, dar și la basilica catolică Maria Radna au loc pelerinaje și în ajun, în seara de 14 august.

15 august este un moment important și în calendarul bisericesc și în cel laic. După 15 august se coc merele, prunele, legumele de pus la murat sau conservate în fel și chip. 15 august era data de la care gospodarii se apucau să se pregătească de recoltat, iar după 8 septembrie, „Sântă Mărie mică” (celebrează Nașterea Maicii Domnului), începeau din plin pregătirile de toamnă. Ziua se scurtează, căldurile mari ar trebui să se termine (asta se întâmpla înainte de încălzirea globală, desigur...).

Cald, vipie, caniculă sau răcoare, de mai mult de 10 ani, ziua de 15 august a devenit în România, zi nelucrătoare.

Ei bine, de 15 august, Europa Liberă s-a gândit că e util de știut cum de au apărut mini-vacanțele de Sf. Mărie și a făcut o selecție de imagini cu icoane, fresce și statui ale Fecioarei Maria. Cum ne știți, folosim orice prilej ca să punem în valoare libertatea. În cazul de față, libertatea de conștiință, libertatea religioasă și toleranța.

În ultimele trei decenii, a fost nevoie ca aceste valori să fie re-învățate. Înainte de Revoluția Română din 1989, doctrina comunistă a partidului unic, o stângă extremistă, violentă și atee, nu lăsa loc real niciunei alegeri, de niciun fel, în deplină libertate. Or, istoria ne arată că țările (mai) fericite sunt acelea în care oamenii sunt lăsați să își urmeze liniștiți propriile convingeri și sunt încurajați să privească cu respect și înțelegere diferențele dintre ei.

Este motivul pentru care inclusiv la icoanele pe care le veți vedea, veți observa diferențe stilistice majore. Am ales special icoane ale mai multor confesiuni, toate sunt confesiuni istorice, cu mari contribuții la istoria națională, dar asta deoarece confesiunile protestante nu o celebrează, ca regulă, pe Fecioara Maria. Unele dintre icoanele selectate sunt de mare valoare, fie artistică, fie sufletească/ sunt „făcătoare de minuni” pentru credincioși, altele sunt amplasate în locuri cu o mare încărcătură istorică și culturală deosebită.

Cei care vor să completeze această galerie foto cu alte icoane speciale – nu contează confesiunea sau locul istoric din care provin – ne-am bucura să le publicăm.

Știați, de pildă, că Revoluția din Decembrie 1989 a început lângă o piațetă cu o mică statuie catolică ce scăpase ca prin minune în comunism și este încă în picioare? Se cheamă Piața Sfânta Maria sau 16 Decembrie 1989, e în dreptul unei stații de tramvai și la doi pași de casa episcopului reformat, Lazslo Tokes. Nu avem (încă) fotografia din august 2024. O așteptăm :-)


Încarcă mai mult

16x9 Image

Ovidiu Cornea

Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG