Linkuri accesibilitate

Ideologia lui Dughin. Cine ar fi dorit moartea unui promotor al noii ordini mondiale a lui Putin?


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon (stânga) și Aleksandr Dughin la, Chișinău, 27 mai 2017. Cu o lună înainte, Dughin lansase la București „Destin eurasianist”. Era însoțit de traducătorul său - Iurie Roșca.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon (stânga) și Aleksandr Dughin la, Chișinău, 27 mai 2017. Cu o lună înainte, Dughin lansase la București „Destin eurasianist”. Era însoțit de traducătorul său - Iurie Roșca.

Autoritățile ruse spun că fiica lui Aleksander Dughin, ideolog ultra-naționalist rus, se afla în mașina acestuia sâmbătă seară, când vehiculul a explodat. Daria Dughina a murit, iar tatăl ar fi fost dus la spital după aflarea veștii.

Aleksander Dughin e promotor al eurasianismului, ideologie îmbrățișată de Vladimir Putin, care justifică decizii precum invadarea Ucrainei și nu ezită să pledeze pentru uciderea „dușmanilor” Rusiei.

Dughin e „Marele Preot al celei mai virulente forme a naționalismului rus, tot mai influent la Moscova”, scrie o analiză CNN.

Iar fiica lui îi împărtășea și promova ideile. Daria Dughina era pe lista persoanelor sancționate de Washington și Londra pentru dezinformările cu privire la invadarea Ucrainei pe care le prezenta publicului rus, notează BBC.

Explozie cu mașină capcană lângă Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00

În mai, ea descria războiul drept o „ciocnire a civilizațiilor”, o trimitere directă la eurasianism.

Recent, Dughina explica faptul că atrocitățile din Bucea (lângă Kiev) sunt „propagandă” americană, informații „fabricate”, iar Bucea a fost aleasă de propagandiștii SUA pentru că numele seamănă cu termenul „butcher” (n.r. măcelar), folosit de președintele SUA, Joe Biden, pentru a-l descrie pe Vladimir Putin...

Dughina este și cea care „explica” și că Ucraina ar dispărea dacă ar adera la NATO, notează CNN.

Trupuri legate și împușcate, găsite într-o groapă comună de lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

În Rusia, explozia și informația că Dughina a murit în mașina tatălui ei a fost pusă imediat pe seama Ucrainei.

Kievul ar fi urmărit asasinarea lui Dughin, iar fiica lui a căzut victimă complotului eșuat, acuză Rusia. Ucraina a negat.

„Noi nu suntem stat criminal și terorist ca Rusia’, a replicat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Incidentul are loc într-o perioadă extrem de tensionată, când ochii comunității internaționale sunt pe centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de forțele Rusiei care atacă zona în continuare, iar Ucraina își aniversează săptămâna aceasta 31 de ani de independență față de Moscova.

Analiștii consultați de CNN spun că e puțin probabil ca atacul cu mașină capcană petrecut lângă Moscova să fi fost organizat de Ucraina, dar aceasta este totuși principala victimă a ideologiei promovate de Dughin și folosite de Vladimir Putin pentru a-și justifica războiul, deci condiția să existe un motiv este îndeplinită.

Dughin este printre ideologii putiniști cei mai cunoscuți publicului din România. Pe filieră ortodoxă, dar și politică, el a vizitat România de mai multe ori, promovând exact ideile care au dus la invadarea Ucrainei și la un război ce a făcut deja mii de victime.

Un atac direct asupra lui nu poate decât să îngrijoreze Kremlinul, indiferent cine l-a ordonat și dus la îndeplinire. Fostul parlamentar rus Ilia Ponomarev spune că atacul ar fi fost pus la cale de o grupare anti-Putin numită „Armata Republicană Națională”.

Un manifest al acesteia, publicat, luni, pe platforma Telegram, a fost tradus de G4Media: „Scopul nostru este de a opri distrugerea Rusiei și a vecinilor săi, de a opri activitățile unei mâini de oameni de afaceri de la Kremlin care au supt din bogăția poporului nostru și care comit astăzi crime în interiorul și în afara țării. Îi declarăm pe oficialii guvernului Federației Ruse și ai administrațiilor regionale complici ai uzurpatorului”.

Dughin nu este singurul „ideolog” al Kremlinului. Lui i se mai adaugă Serghei Karaganov, fost consilier al lui Boris Elțîn și Vladimir Putin, sau Timofei Sergheiţev.

Potrivit BBC, cel din urmă a publicat în aprilie un articol în presa rusă de stat potrivit căruia elita naționalistă ucraineană trebuie lichidată, pentru că re-educarea nu mai este suficientă, iar Ucraina „este imposibil să existe ca stat național”.

„Denazificarea este necesară atunci când o parte semnificativă a poporului - cel mai probabil majoritatea - a fost stăpânită şi atrasă de regimul nazist în politica sa. Adică atunci când ipoteza 'oamenii sunt buni - guvernul e rău' nu funcţionează. Recunoaşterea acestui fapt stă la baza politicii de denazificare“, scria Timofei Sergheiţev în articolul publicat pe site-ul Ria Nosvosti.

Potrivit Marlenei Laruelle de la Johns Hopkins University, citată într-o analiză publicată de Wilson Center, eurasianismul s-a construit în urma schimbărilor politice din anii ’90 (dispariția Uniunii Sovietice), pe patru concepte de bază:

  • o respingere a Europei, a Occidentului și a capitalismului prin critică la adresa dominației „atlantice”, considerate dezastruoasă pentru restul omenirii;
  • o afirmare a unității culturale și a destinului istoric comun al rușilor și popoarelor non-ruse din Rusia, fosta Uniune Sovietică și părți ale Asiei;
  • poziția geografică a spațiului eurasiatic implică în mod firesc și inevitabil o formă imperială de organizare politică. Secesiunea e destinată eșecului, statele proaspăt independente nu vor avea o altă opțiune decât să revină la o entitate politică unificată;
  • o credință în existența unor constante culturale care explică sensul mai profund al evenimentelor politice contemporane.

Dughin nu doar a promovat aceste idei, dar a identificat rezistența Ucrainei în fața revenirii la „Mama Rusie” drept un păcat capital.

După ce mai mulți protestatari pro-ruși au fost uciși în 2014, în Odesa, notează CNN, Dughin a spus că Ucraina „ar trebui ștearsă de pe fața pământului și reconstruită de la zero sau oamenii ar trebui să înțeleagă. /.../ Cred că soluția e: ucide, ucide, ucide. Nu mai e vreme de vorbit, e opinia mea ca profesor”.

Nu e clar dacă incidentul Daria Dughin, în forma în care e prezentat de autoritățile ruse, va fi urmat de alte incidente similare în Rusia sau în Ucraina, odată cu apropierea Zilei Independenței, dar el readuce în atenție nu doar ideologiile controversate pe care le invocă Putin, ci și jocurile complexe al serviciilor de informații.

Serviciul Secret al Rusiei (FSB) acuză acum serviciile ucrainene de moartea Dariei Dughina. Ambele servicii de informații au rădăcini adânci în fostul KGB.

Istoria serviciilor secrete ale Uniunii Sovietice, ulterior ale Rusiei, nu exclude nici varianta ca Daria Dughina să nu fi murit, nici pe aceea ca eventuala ei moarte să fie orchestrată și/sau folosită chiar de Rusia drept pretext pentru viitoare acțiuni violente.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG