Linkuri accesibilitate

IGSU: Inundații în 39 de localități din 19 județe


inundații - imagine generică

Sute de case, curți și subsoluri, dar și drumuri au fost inundate în întreaga țară, ca urmare a ploilor înregistrate joi și în noaptea de joi spre vineri, a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a prezentat un bilanț al inundații care arată pagube în 39 de localități din 19 județe.

În ultimele 24 de ore, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curți și 236 beciuri/subsoluri.

Cele mai afectate județe de aversele torențiale sunt Bistrița-Năsăud și Hunedoara.

De asemenea, cele 152 de persoane evacuate preventiv din locuințe, la data de 23 iunie ., rămân relocate, temporar, la rude și în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, astfel: 81 persoane în loc. Baranca/Botoșani, 40 persoane în mun. Aiud/Alba, 26 persoane în loc. Rodna/Bistrița-Năsăud, 3 persoane în loc. Feneș și loc. Teregova/Covasna și 2 persoane în loc. Valea Vișeului/Maramureș.

Traficul rutier este blocat pe 2 drumuri județene (DJ 668 și DJ 668A/HD), restricționat pe 1 drum județean (DJ 153/MS) și a fost temporar blocat pe 3 drumuri naționale (DN 10/CV, DN 28/IS și DN 17B/NT) și 1 drum județean (DJ 142/MS)

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 7 județe (Botoșani, Brașov, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iași și Neamț).

Vineri dimineață, se desfășurau, intervenții în 4 județe (Arad, Bistrița-Năsăud, Hunedoara și Mureș) pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți, precum și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri.

Totodată, având în vedere că până vineri este în vigoare o avertizare hidrologică Cod roșu de inundații pe râul Prut, 81 de persoane din localitatea Baranca, județul Botoșani, vor fi evacuate din gospodării și vor fi cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, joi, la finalul unei ședințe la Centrul de Comandă al Intervenției, că oamenii afectați de inundații vor fi despăgubiți, după ce comisiile întrunite la nivelul prefecturilor vor evalua pagubele.

„Am luat măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundații. Ele vor face evaluarea într-un timp cât mai scurt, astfel încât să intervenim cu fondurile necesare pentru reparații, pentru despăgubirea proprietarilor ale căror proprietăți au fost afectate. Putem apela și la finanțări din partea fondurilor europene. Va trebui să pregătim situația la nivel național a pagubelor în termen de maxim 12 săptămâni”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a mai precizat că Guvernul are la fondul de rezervă suma de 1,4 miliarde lei.

Un mesaj a transmis, miercuri, și președintele Iohannis.

Ne confruntăm cu o serie de inundații severe care au afectat viața a mii de români. În plină criză sanitară avem și o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung. Vreau să

Șeful statului a subliniat că aceste fenomene meteo extreme sunt consecința directă a schimbărilor climatice și a arătat că sunt nevoie de măsuri mai serioase pentru rezolvarea situației.

Ce vedem acum e consecința schimbărilor climatice. Apar tot mai multe fenomene meteo extreme și în România. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani

E imperativă o schimbare rapidă de abordare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim diguri, ele nu mai sunt suficiente. Conservarea pădurilor și campanii de împădurire sunt soluții la îndemână cu efecte benefice pentru protecția malurilor cursurilor de apă", a afirmat Klaus Iohannis.

transmit un mesaj de solidaritate pentru cei afectați. Autoritățile depun eforturi pentru a-i ajuta pe cei afectați în aceste momente dramatice", a afirmat președintele.

Klaus Iohannis a transmis condoleanță familiilor celor trei români care au pierit în urma inundațiilor.

Este tragic că aceste evenimente s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate", a precizat Klaus Iohannis.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG