Linkuri accesibilitate

IICCMER s-a sesizat în cazul declarațiilor lui T. Meleșcanu din 1989


Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, a intrat în atenția IICCMER din cauza unor declarații din decembrie 1989 privind protestele de la Timișoara
Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, a intrat în atenția IICCMER din cauza unor declarații din decembrie 1989 privind protestele de la Timișoara

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la „împrejurările și condițiile” în care Teodor Meleșcanu, în prezent președinte al Senatului, a acționat ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din decembrie 1989.

Institutul va verifica documentele de arhivă și va identifica martori.

Având în vedere informațiile apărute în presă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, se precizează într-un comunicat de presă al IICCMER.

Institutul precizează că, potrivit telegramelor diplomatice, Teodor Meleșcanu ar fi participat, în calitate oficială, la „dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”.

În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER va transmite Parchetului General datele și probele strânse în acest caz.

Ziarul Libertatea a publicat, pe 9 ianuarie, documente diplomatice, puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe, care aratau că Teodor Meleșcanu „îi mințea în 1989 pe oficialii străini cu privire la crimele de la Timișoara”. Teodor Meleșcanu era în acel moment secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare din MAE și a participat la două reuniuni de la Viena, în decembrie 1989.

Teodor Meleșcanu a negat informațiile, catalogându-le drept „aiureli”.

IICCMER are de săptămâna trecută o nouă conducere, Alexandra Toader, fost membru al Colegiului CNSAS, fiind numită joi în funcția de președinte executiv. Alexandra Toader a declarat, pe 17 ianuarie, că va avea o „strategie clară”​ de demascare a atrocităților din vremea comunismului și că responsabilii trebuie trimiși în judecată.

La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a scris Alexandra Toader pe pagina de Facebook.

XS
SM
MD
LG