Linkuri accesibilitate

Imagini din satelit arată că cimitirul grupului Wagner din Rusia se extinde rapid


Fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost filmat la cimitirul unde sunt îngropați luptătorii lui și aș CNN a putut compara imaginile din luni diferite, care arată că numărul de morminte a crescut.

Imaginile din satelit ale unei zone din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid şi în care sunt înmormântaţi mulţi dintre cei care luptă pentru Grupul Wagner, relatează CNN.

Imagini ale rândurilor de morminte proaspăt săpate în apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar au început să apară pentru prima dată pe reţelele sociale în decembrie.

După aceea, în 2 ianuarie, agenţia de ştiri a statului rus, RIA Novosti, l-a arătat pe fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, vizitând locul şi depunând o coroană de flori la unul dintre morminte.

„Aici îngropăm luptători care ne-au indicat în testamentul lor că vor să fie îngropaţi aici", a explicat Prigojin, potrivit RIA.

„Sau orfani şi cei ale căror trupuri, dintr-un anumit motiv, rudele nu vor să le ia", a adăugat el.

CNN susține că imaginile din satelit realizate la 24 noiembrie 2022 arată trei rânduri de morminte săpate pe un teren. Când Prigojin a vizitat zona, la începutul lunii ianuarie, el a declarat pentru RIA Novosti că au fost săpate 93 de morminte.

Luptătorii Wagner au fost prinşi într-o lungă şi grea bătălie cu forţele ucrainene pentru cucerirea oraşului Soledar, iar sunt acum angajaţi în asaltul asupra oraşului Bahmut şi a satelor din jur, scrie CNN. Oficialii ucraineni spun că Wagner a trimis sute de luptători pe câmpul de război şi a suferit pierderi grele.

Morminte ale luptătorilor grupului Wagner fotografiate într-un cimitir din apropierea satului Bakinskaya din regiunea Krasnodar. Rusia, 22 ianuarie 2023.
Morminte ale luptătorilor grupului Wagner fotografiate într-un cimitir din apropierea satului Bakinskaya din regiunea Krasnodar. Rusia, 22 ianuarie 2023.

Numărul mare de victime a adus zonei porecla de „maşina de tocat carne", iar cimitirul din Bakinskaia, care se extinde rapid, ilustrează această realitate, notează CNN.

Potrivit fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, doar o parte dintre luptătorii grupului sunt îngropaţi acolo.

Departamentul Trezoreriei din SUA a desemnat joi Wagner drept o organizaţie criminală transnaţională semnificativă şi a impus o serie de sancţiuni asupra altor companii, inclusiv una din China, care o susţin.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  Este bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG