Metroul din Moscova este în aceste zile scena unei campanii care folosește trenuri tematice, pe ferestrele cărora sunt afișate imagini menite a ilustra mesajul a cărui noimă le scapă, adesea, inclusiv celor care circulă cu metroul.
”Așa se face că există un tren Oleg Tabakov (Oleg Pavlovici Tabakov a fost un actor sovietic și rus și directorul artistic al Teatrului de Artă din Moscova - n.r.), cu portrete ale lui Oleg Pavlovici în fiecare vagon, fotografiile sale în diferite roluri în teatru și cinema, etc. Și o mulțime de alte trenuri tematice. Nimeni nu este atent”, scrie Tatiana Tanja Yarikova, pe pagina sa de Facebook.
Nu mică i-a fost mirarea Tatianei când a descoperit în trenul tematic numit ”Sănătate”, alături de imagini cu sportivi, imagini cu soții Ceaușescu în costum de baie, dintr-unul din concediile în care mergea cuplul dictatorial și care au fost date publicității abia după 1989, după căderea comunismului și executarea prin împușcare a celor doi.
Istoricul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, care a făcut publică informația pe pagina sa de Facebook, are și o explicație în cheie ironică, prin contextualizare la istoria momentului.
”Ceaușeștii în metroul din Moscova.
Poate că cineva lucrează la subconștientul rușilor, asociind căderea lui Ceaușescu, din decembrie 89, cu situația lui Putin de astăzi, din Rusia.
Acum o săptămână într-un straniu articol se menționa că Ceaușescu ar fi fost răsturnat pentru că a ratat reforma pensiilor. N-a fost nici o reformă a pensiilor în 1989 în România. În schimb, Putin chiar a supărat multă lume în Rusia cu reforma pensiilor promovată în vara 2018”, scrie istoricul Armand Goșu.