Linkuri accesibilitate

 
„Nu știu pe cine am îngropat”. Familiilor militarilor ruși morți în Ucraina li se interzice să deschidă sicriele

„Nu știu pe cine am îngropat”. Familiilor militarilor ruși morți în Ucraina li se interzice să deschidă sicriele


Multe familii de ruși declară că au fost amenințați să nu deschidă coșciugele primite și că nu știu pe cine au îngropat. Ministrul ucrainian de Interne, Ihor Klimenko, adaugă altă mărturie tulburătoare: sicriele întoarse Ucrainei conțin corpuri descompletate/ amestecate.
Multe familii de ruși declară că au fost amenințați să nu deschidă coșciugele primite și că nu știu pe cine au îngropat. Ministrul ucrainian de Interne, Ihor Klimenko, adaugă altă mărturie tulburătoare: sicriele întoarse Ucrainei conțin corpuri descompletate/ amestecate.

Valeria Mihailova a îngropat de curând un sicriu sigilat în care – după cum i-au spus autoritățile ruse – se aflau rămășițele soțului ei, Maxim, un tânăr de 23 de ani, contractor militar, ucis în Ucraina.

Familiei nu i s-a dat voie să deschisă sicriul, așa că l-a îngropat pe „Maxim”, la începutul lui mai în orașul ei – Armavir, din regiunea rusească Krasnodar.

„Oficialitățile ne-au amenințat că vor porni o anchetă penală împotriva noastră dacă deschidem sicriul fără permisiune. I-am implorat să-mi arate măcar o fotografie a trupului [făcută înainte a fi pus în sicriu] – să-l văd cum arăta. Nu aveau. Nu ne-au dat voie să facem un test DNA”, spune Valeria Mihailova.

Fără să fi văzut sau identificat corpul, familia Mihailov nu e convinsă că rămășițele din sicriu îi aparțineau, într-adevăr, bărbatului ei, Maxim Mihailova.

„Mă întreb tot timpul «pe cine am îngropat?» Habar nu am”, spune Valeria. Nu vrea să precizeze de la care agenție guvernamentală proveneau oficialitățile care i-au interzis chiar și să arunce o privire.

Plângeri similare vin de la mai mulți ruși ai căror membri de familie au fost uciși în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către forțele Kremlinului.

Maxim Mihailov
Maxim Mihailov

După cum spun familiile, martorii oculari și știrile de presă din Rusia, a devenit o practică la ordinea zilei, de la începutul războiului, în februarie 2022, ca oficialii militari ruși să le solicite rudelor soldaților morți să nu deschidă sicriele pe care le primesc din Ucraina.

Autoritățile nu oferă niciun motiv, spunându-le doar rudelor că deschiderea sicrielor este împotriva legii, potrivit a două familii afectate care au vorbit cu jurnaliștii RFE/RL.

Legea, totuși, nu le interzice rudelor să deschidă sicriele pentru înmormântare. Avocații spun că au existat unele excepții de la această regulă, dar avea legătură cu pandemia de COVID-19, pentru a preveni răspândirea virusului.

Dezgroparea sicrielor, după „încurcături”

Unele familii rusești ar fi îngropat un cadavru „greșit”, doar pentru ca autoritățile să le spună apoi să dezgroape sicriul și să îl returneze familiei de drept după o „încurcătură”.

Familia unui soldat mort din Ekaterinburg, care a fost identificat numai după numele mic, Ivan, a trebuit să facă, în ianuarie 2024, două înmormântări în două săptămâni. Autoritățile le trimiseseră, din greșeală, rămășițele altei persoane.

„Am primit rămășițele lui Ivan. Prima oară, am îngropat un străin”, a afirmat, înainte de a doua înmormântare, cineva din familia soldatului.

În Buriația, familia contractorului Serghei K., în vârstă de 44 de ani, a trecut prin durerea și agonia de a primi vestea morții sale în Ucraina și de a primi un sicriu împreună cu certificatul său de deces în 2023.

La câteva săptămâni după înmormântare, familia a primit un telefon de la Serghei K. Omul le-a spus alor săi că fusese rănit și dus la spital.

Un studiu recent publicat de Center for Strategic and International Studies, un think tank cu sediul la Washington, estimează că cel puțin 250.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului.

Nu se știe câte familii au primit și au înmormântat rămășițe ale unor străini. Autoritățile din Rusia nu fac publice asemenea informații.

La Armavir, familia Mihailov se gândește să pornească o acțiune în justiție pentru a obține un ordin judecătoresc prin care să poată exhuma trupul îngropat luna trecută, ca să facă un test ADN.

Valeria Mihailova spune că prietenii au descurajat-o inițial și i-au spus că Ministerul Apărării a dat mai multe familii în judecată pentru „deschiderea ilegală a sicrielor” din Ucraina.

Mi-au zis: „Gândește-te ce i s-ar putea întâmpla fiului tău, care are 4 ani, cu un tată în mormânt și cu o mamă în închisoare”, afirmă Valeria.

Mama speră că fiul ei e încă în viață

Soacra Valeriei, Valentina Mihailova, speră încă că fiul ei, Maxim, e în viață. Mama spune că versiunea autorităților ruse referitoare la moartea lui Maxim și la felul în care a fost găsit trupul lui nu stă în picioare.

„Toți au mințit cu privire la asta. Biroul militar de înrolare ne-a spus că trupul său... a fost identificat de colegii săi soldați și de comandantul său și că nu a fost nevoie de un test ADN. Apoi, s-a dovedit că colegii săi soldați îl pierduseră cu totul și nu a fost nicio identificare", a declarat Valentina Mihailova pentru RFE/RL.

Împreună cu sicriul, familia a primit și ceea ce Valentina descrie ca fiind o bucată de hârtie pe care scrie că Maxim „a murit într-o explozie”.

„Cum pot numi hârtia asta document oficial?”, se întreabă Valentina. „Au promis și că o să-mi trimită lucrurile fiului meu – pașaportul, cardul de identificare militară, plăcuța de identificare. A trecut o lună și nu am primit nimic”.

La începutul săptămânii trecute, Kievul a acuzat Moscova că trimite în Ucraina trupuri mutilate și că a amestecat părți ale corpurilor returnate – Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri și au returnat cadavrele celor morți.

„Corpurile sunt returnate într-o stare extrem de mutilată, părți din [aceleași] corpuri în saci diferiți. Există cazuri în care rămășițele unei persoane sunt returnate chiar și în diferite etape ale repatrierii”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko, acuzând Rusia că „în mod deliberat” face mai dificilă pentru Kiev identificarea corpurilor repatriate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG