Linkuri accesibilitate

Impactul economic al coronavirusului: Bursa din București continuă căderea, la fel cu bursele din lume


Impactul coronavirusului se resimte puternic pe bursele din întreaga lume
Impactul coronavirusului se resimte puternic pe bursele din întreaga lume

Bursele continuă declinul în contextul pandemiei de coronavirus care amenință să dea peste cap economia globală și conducă la o criză financiară la nivel global.

Bursele europene au dechis în declin ședința de luni, în pofida intervențiilor băncilor centrale din SUA și Japonia, menite să limiteze efectele economico-financiare ale crizei generate de coronavirus.

Situația se prezintă similar și la Bursa de Valori București (B.V.B.). Indicele BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa a scăzut din deschidere cu 4,5%.

Astfel, o acţiune la Bănca Transilvania, cea mai tranzacţionată şi luni, scădea cu 5,7%. De asemenea, pierderile la BRD depăşesc 6%, în timp SIF 4 pierde peste 7%, iar SIF 3, peste 8%.

Trendul va continua și principale burse americane, unde indicii futures americani au scăzut cu până la 5%, iar mecanismul pieței a declanșat blocarea tranzacțiilor, ceea ce indică că bursa din SUA va începe ședința pe roșu, în pofida reducerii dobânzii de către Fed, conform Reuters.

În lume

  • Rezerva Federală a SUA a redus dobânda cheie pentru a doua oară în decurs de două săptămâni, din cauza coronavirusului, în timp ce alte bănci centrale iau, de asemenea, măsuri agresive pentru a limita impactul economic al pandemiei.
  • Bursele asiatice au avut pierderi consistente în deschiderea zilei pe bursele mondiale. Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat un declin de 3,4%, indicele bursei din Shanghai a scăzut cu 2,4%, iar acțiunile din Shenzen au pierdut 3,5%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 2,46%. Indicele australian S&P/ASX 200 a înregistrat o scădere de 9,7%.
  • Evoluțiile vin în contextul în care China a publicat indicatori economici slabi pentru lunile ianuarie și februarie pe fondul crizei provocate de pandemie. Producția industrială s-a contractat pentru prima oară în aproape 30 de ani în timp ce vânzările retail s-au prăbușit.
  • Liderii din G7, grupul celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, vor avea o ședință prin videoconferință pentru a discuta un set comun de măsuri pentru a răspunde pandemiei.
XS
SM
MD
LG