Atacurile ucrainene asupra sectorului energetic al Rusiei au provocat pagube de cel puțin 714 milioane de dolari, arată o investigație comună a RFE/RL, Frontelligence Insight și a unui grup de voluntari.
Analiza a peste 100 de imagini din satelit care prezintă obiectivele rusești lovite de armata ucraineană în perioada septembrie 2024 - 12 februarie 2025 arată că zeci de facilități militare rusești au fost avariate sau complet distruse.
Unde a lovit Ucraina infrastructura rusească?
Cel mai adesea, loviturile vizează ținte relativ apropiate de granița ruso-ucraineană sau de linia frontului, însă rachetele și dronele Kievului au ajuns și mult mai departe de atât: la Moscova, la aproximativ 450 de kilometri de graniță, la baza aeriană Engels din regiunea Saratov, la peste 600 de kilometri de linia frontului, și chiar până la Ijevsk, la aproximativ 1.300 de kilometri de front.
Cât de grav au afectat Rusia atacurile Ucrainei?
În perioada analizată, septembrie 2024 a fost luna cu cele mai de succes lovituri ucrainene asupra infrastructurii militare rusești.
Două mari depozite de muniție au fost distruse în orașele Toropeț și Tihorețk. Potrivit Frontelligence Insight, aceste două facilități au jucat un rol cheie în furnizarea de obuze de artilerie, rachete și muniție pentru arme de calibru mic pentru armata rusă. Tihorețk a servit ca centru de furnizare a muniției oferite de Coreea de Nord.
Diverse surse au estimat la 30.000 - 160.000 de tone cantitatea de muniție distrusă în atacul asupra Toropeț, o lovitură semnificativă dată logisticii rusești și lanțurilor de aprovizionare din prima linie.
Alte lovituri au avut mai puțin succes, echipa Frontelligence evaluând că mai mult de jumătate dintre cele înregistrate în perioada septembrie 2024 - 12 februarie 2025 nu au avut un impact semnificativ asupra țintelor vizate.
Potrivit analistului militar american Michael Kofman, impactul pe câmpul de luptă a fost cel mai vizibil în cazurile în care Ucraina a urmărit muniție și [comandă și control].
„Din păcate, campaniile de atac folosind ATACMS (sisteme de rachete tactice) și rachete de croazieră lansate din aer au fost adesea necorelate cu operațiunile de luptă... Loviturile cu rază lungă de acțiune au fost o parte importantă a puzzle-ului, au afectat modul în care operează forțele rusești, dar nu au fost decisive în sine”, a declarat Kofman pentru Frontelligence.
El a spus că „aceste arme au avut efecte asupra formei forțelor inamice, dar, adesea, Ucraina nu a fost în măsură să le valorifice, iar așteptările că aceste arme vor schimba jocul au avut tendința de a depăși impactul lor observat”.
Lovituri asupra infrastructurii energetice a Rusiei
De-a lungul timpului, în perioada analizată, Ucraina și-a mutat atenția de la atacarea instalațiilor militare - în principal depozite de muniție - la atacarea rafinăriilor de petrol și gaze și a instalațiilor de depozitare.
Instalațiile de stocare a petrolului au fost cea mai comună țintă.
Depozitele de petrol și gaze, rafinăriile și stațiile de pompare au fost lovite cu succes de 27 de ori între septembrie și mijlocul lunii februarie.
Pe baza unei analize a imaginilor din satelit, am numărat 97 de rezervoare de stocare a petrolului distruse sau deteriorate în perioada monitorizată.
În funcție de cât de pline de petrol erau și ținând cont de volumul lor și de prețul țițeiului Urals pe 12 februarie anul acesta, pagubele ar putea varia între aproximativ 38 de milioane de dolari și 100 de milioane de dolari.
Cea mai mare lovitură în materie de pagube totale aduse unei singure instalații de depozitare a avut loc pe 7 octombrie, când 11 rezervoare, cu un volum total de 69.000 de metri cubi, au fost distruse la un depozit de petrol din Feodosia, în Crimeea ocupată de Rusia. Daunele maxime ar putea depăși 39 de milioane de dolari.
Majoritatea acestor rezervoare avariate nu sunt înlocuite sau reparate.
Doar unul din 16 rezervoare lovite între 1 septembrie și 15 ianuarie a fost reparat, potrivit analizei imaginilor din satelit.
Experții din industria petrolieră au declarat pentru RFE/RL că firmele petroliere rusești nu se grăbesc probabil să restabilească aceste instalații de frica unor noi lovituri. De asemenea, sancțiunile internaționale și lipsa forței de muncă ar putea explica de ce nu se fac reparații.
De asemenea, s-ar putea să nu existe o nevoie economică de a repara rezervoarele, spun experții: loviturile ucrainene forțează rafinăriile să reducă producția, iar mare parte din petrolul rafinat este trimis imediat la petroliere sau distribuit în alt mod.
„În general, dacă ar dori cu adevărat să repare, ar putea să o facă. Dar ar fi o risipă de materiale, de facilități de producție și de forță de muncă calificată. Mai ales având în vedere că lipsa facilităților de depozitare nu pare a fi o vulnerabilitate a industriei petroliere rusești”, a declarat, sub condiția anonimatului, un angajat al organizației europene de control al exporturilor, care a lucrat timp de câțiva ani în calitate de căpitan adjunct pe nave petroliere off-shore.
Cât de mare este impactul loviturilor asupra rafinăriilor?
În ultimele șase luni, pagubele aduse rafinăriilor și locurilor de depozitare rusești se pot ridica la 707 milioane de dolari.
Luând în considerare o potențială oprire la rafinăria de gaze Astrahan a Gazprom, atacată în februarie, a cărei reparație ar dura între trei și șase luni, pagubele totale s-ar putea ridica la 927 milioane de dolari.
Cu toate acestea, venitul total al Rusiei din exporturile de petrol în 2024 a fost estimat de Agenția Internațională pentru Energie la 189 de miliarde de dolari.
Anul trecut, potrivit surselor NATO citate de Reuters, atacurile ucrainene au redus capacitatea rafinăriilor rusești cu 15%, ceea ce a forțat guvernul să impună o interdicție asupra exporturilor de benzină în martie 2024 pentru „a proteja piața internă”.
Potrivit experților intervievați de RFE/RL, acesta înseamnă că producția de benzină a fost suficientă doar pentru consumul intern – în 2023, 13% din benzina rusească a fost exportată, iar restul a fost folosit în interiorul țării.
O reducere de 14% a capacității de producție a făcut imposibilă vânzarea de combustibil în străinătate, iar Statele Unite au cerut Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile rusești pentru a evita o creștere a prețurilor globale la petrol.
Din cauza ultimelor atacuri, spun experții, autoritățile ruse au prelungit interdicția de export de combustibil până la sfârșitul verii 2025.
O încetare a focului ar permite Rusiei să-și restabilească capacitatea de producție?
Pe 18 martie, Rusia a fost de acord să renunțe la atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost de acord să oprească loviturile similare.
Cu toate acestea, armatele ambelor țări au continuat loviturile împotriva infrastructurii. Rusia a lovit infrastructura energetică din apropierea orașului Slaviansk din regiunea Donețk iar o dronă ucraineană a provocat un incendiu la un depozit de petrol din Engels pe 20 martie.
Experții intervievați de RFE/RL spun că o încetarea limitată a focului timp de o lună nu ar fi suficientă pentru companiile rusești să repare daunele cauzate de loviturile ucrainene. Cu toate acestea, unii cred că încetarea focului ar fi mai mult în favoarea Rusiei decât a Ucrainei.
„Atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice rusești sunt, în opinia mea, mult mai eficiente decât atacurile rusești asupra infrastructurii de aprovizionare cu energie a Ucrainei. Banii obținuți din petrol sunt esențiali pentru Rusia și putem vedea că atacurile asupra rafinăriilor și asupra centrele de export au funcționat din punct de vedere financiar”, spune inginerul chimist Will Thiel.
Acum, Rusia încearcă să condiționeze o încetare a focului limitată în Marea Neagră de ridicarea sancțiunilor țărilor occidentale care blochează o altă sursă de venituri pentru Rusia: exporturile agricole.
Zelenski a acuzat Rusia că încearcă „să manipuleze” acordurile, iar președintele american Donald Trump a spus că „Rusia vrea să vadă un sfârșit al conflictului, dar e posibil să tragă de timp”.
Dacă încetarea loviturilor împotriva infrastructurii energetice nu va avea succes, analiștii Frontelligence Insight cred că atacurile ucrainene asupra instalațiilor militare și energetice ale Rusiei se vor înmulți și eficacitatea acestor lovituri ar putea crește.
Explicația ar fi dată de creșterea producției ucrainene de drone cu rază lungă de acțiune, despre care comandanții ucraineni au spus că sunt mai bune decât cele similare occidentale.