O mare companie de pariuri din Rusia anunța în luna ianuarie că organizează o loterie pentru clienții săi, iar marele premiu este un Rolls-Royce Cullinan.
Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei cu aproape trei ani în urmă ar fi trebuit să prevină importul unei mașini ca aceasta.
Adoptate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări, sancțiunile interzic exportul pe piața rusă al mașinilor mai scumpe de 50.000 de dolari.
Pragul a fost stabilit tocmai pentru a lovi în cei cu venituri și pofte mari. Dar această sumă nu reprezintă nici măcar o zecime din prețul de pornire al unui Cullinan.
O anchetă a jurnaliștilor de la Sistema, redacția de investigații de limbă rusă a Europei Libere, confirmă că mașinile de lux ajung în continuare la clienți ruși și ajung într-un număr considerabil.
Datele vamale consultate de Sistema arată că aproximativ 1.300 de vehicule în valoare de peste 100.000 de dolari bucata au intrat în Rusia începând din martie 2022, când au fost introduse interdicțiile occidentale, și până în prezent. Dar cine și cum le aduce?
Cum: „Importuri paralele”, autorizate prin lege și decret
Sistema a cercetat lanțurile de aprovizionare și a descoperit mai multe firme care importă mașini în Rusia prin jurisdicții terțe. Între acestea - Hong Kong, Coreea de Sud, care are propria interdicție privind exporturile de vehicule de lux către Rusia, sau Kârgâzstan, ale cărei importurile de mașini din Europa au întrecut în anii de război și sancțiuni orice limite decente.
În iunie 2022, la câteva luni de la introducerea interdicțiilor occidentale de export în Rusia, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat prin decret o lege care legaliza „importuri paralele”, adică importul de bunuri fără permisiunea titularului de drepturi, creând culoare noi și pentru mașinile de lux.
În afara granițelor Rusiei, asemenea tranzacții au rămas ilegale – numai în 2024, trei persoane au fost condamnate la închisoare în Germania pentru astfel de fapte. Dar legislația rusă a transmis pieței un semnal, iar legea cererii și ofertei este implacabilă.
Cine: toți, dar mai ales Kremliov
În total, Sistema a identificat 179 de importatori ruși și 220 de exportatori din țările cu interdicție de export, care au participat la scheme interzise de livrare de mașini de lux pe piața rusă în perioada martie 2022 - octombrie 2024.
Cele mai multe dintre aceste companii rusești aveau deja afaceri în industria auto înainte de interdicții, cu o excepție. Iar excepția este Garant, o firmă din Sankt Petersburg specializată în articole din fibră optică și care s-a dovedit a fi și importatorul cel mai mare de mașini de lux.
Fondatoarea și directoarea Garant-ului este Maria Kalenova. Înscrieri ale poliției dintr-o bază de date obținută de Sistema arată că fostul ei soț, Aleksandr Stebakov, a fost implicat într-o bătaie de stradă, în 2003, pe când era cadet la un institut militar. Împreună cu doi colegi, a bătut măr un băiat de 17 ani.
Unul dintre bătăuși, Vladimir Niazov, este acum inspector-șef în Departamentul de Pregătire Fizică și Sport al Forțelor Armate Ruse.
Altul, Serghei Lușnikov, este agent al Serviciului Federal de Protecție (FSO), iar la un moment dat i-a asigurat și paza de corp lui Vladimir Putin, în timpul unei vizite a acestuia la St. Petersburg.
Kalenova și Stebakov au divorțat în 2010, însă ea a rămas în legătură cu Lușnikov de la FSO, așa cum o sugerează cel puțin o postare de pe rețeaua VKontakte.
Înainte de adoptarea legii rusești despre „importurile paralele”, importurile anuale totale ale firmei lui Kalenova se ridicau la circa 880.000 de dolari.
După intrarea în vigoare a legii, a început să importe brusc automobile din Hong Kong, iar o firmă parteneră locală, Jiating, i-a livrat mai mult de 300 de mașini în valoare totală de 31 de milioane de dolari, inclusiv 139 de mașini de lux de peste 100.000 fiecare.
Înscrieri financiare văzute de Sistema arată că Garant-ul este de fapt numai un intermediar, mașinile ajungând în cele din urmă la două cele mai mari rețele de dealeri auto din Rusia: Rolf și Major-Auto.
În trecut o afacere privată, rețeaua Rolf a fost confiscată de statul rus în 2023 și este condusă astăzi de Umar Kremliov, un demnitar rus din domeniul sporturilor, care conduce și Asociația Internațională de Box (IBA), din 2020.
Kremliov a ales compania rusă de stat Gazprom drept sponsor unic pentru asociație și a suspendat din competiții boxerii din Ucraina.
În plus, jurnaliștii de la publicația rusă Proekt au descoperit legături între Umar Kremliov și serviciile de securitate ruse, inclusiv cu Serviciul Federal de Protecție (FSO).
Nu am fost acolo, nu am văzut, nu cunoaștem!
Pierderea pieței ruse a fost dureroasă pentru toți marii producători auto occidentali, dar mai ales pentru producătorii de mașini de lux, care aveau o clientelă veche și bogată printre elitele de la Moscova și Sankt Petersburg.
Date vamale rusești analizate de Sistema arată că cele mai cerute mașini de lux care au ajuns pe piața rusă după introducerea restricțiilor sunt Mercedesurile.
Compania germană Mercedes-Benz a oferit un răspuns în care arată că studiază concluziile investigației Sistema și că va lua legătura cu „autoritățile relevante”, dacă va găsi motive.
„Ca regulă, interzicem vânzarea produselor noastre către intermediari neautorizați, chiar și în afara teritoriului contractual”, a declarat un purtător de cuvânt.
„Re-vânzările ulterioare (...) în afara rețelei noastre autorizate de dealeri, în special a vehiculelor second-hand, nu se află sub controlul nostru”, a mai spus reprezentantul companiei germane.
Companiile Jaguar Land Rover, Porsche, Audi și BMW au oferit răspunsuri asemănătoare.
Garant LLC, Rolf, Major-Auto, Jiating, Bentley și Maria Kalenova nu au răspuns la întrebările trimise de Sistema.
Alexandre Prezanti, un avocat britanic intervievat de Sistema, a explicat că producătorii de mașini din Marea Britanie, deși includ o clauză „no Russia” în contractele de vânzare către importatori din țări terțe, aceasta poartă un caracter de recomandare.
Ilia Șumanov, fostul director al filialei din Rusia a Transparency International, organizație închisă de autoritățile ruse, a spus că regulile din Uniunea Europeană sunt mai stricte pentru a preveni re-exportul de mașini de lux în Rusia.
Pentru moment, însă, fluxul constant de mașini scumpe ajunse în Rusia arată că legea cererii și ofertei este cea care conduce.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.